Кризата в БСП се задълбочава: Кой ще поеме кормилото на партията?

0

Събитията и процесите в БСП се превърнаха в основна тема на разговор в българската публична среда. Макар и често критикувана и дори обругавана, изглежда никой не остава безразличен към съдбата на левицата.

Изборните резултати на социалистите бяха окачествени като катастрофални от техния лидер Корнелия Нинова, която хвърли оставка. С нея обаче дойдоха и обвиненията към служебния кабинет, че е поискал нейната оставка чрез своя говорител Антон Кутев.

Впоследствие инициативният кабинет, който стои зад кандидатурата на Радев отрече такова нещо и обяви, че това е лична позиция на Кутев. Нещо, което потвърди и самият той, след което подаде оставка като говорител.

Като воденичен камък тежат въпросите дали ще има смяна на кормилото на партията, има ли криза на идентичността в БСП и защо се стигна до тези изборни резултати. Колко големи са разминаванията в разбиранията и стремежите на различните лобита в левицата? За да намерим отговор на всички тези въпроси, ще ги потърсим от главни действащи лица в партията.

🔴 Александър Симов

Пръв пред медията ни се съгласи да говори Александър Симов. Той отчете, че е твърде рано да се отговори на въпроса дали ще има промени на кормилото на партията. „Виждам мнения и в двете посоки. От една страна има хора, които редовно виждаме по медиите и казват, че Корнелия Нинова незабавно трябва да бъде отстранена и да не води никакви преговори. Но истината е, че Нинова има и сериозна подкрепа в БСП. Представители на много организации ни се обаждат и казват, че това отношение към Корнелия Нинова е абсолютно недопустимо.

За мен обаче е важен друг въпрос и той е как ще бъде избран следващият председател на БСП. Не мога да приема опитите да се отмени реформата на БСП и прекият избор на лидер. За мен цялата партия трябва да има думата в определянето на водач.

Снимка: БГНЕС

Защо се стигна до слабия изборен резултат?

Причините са много и комплексни. Част от тях БСП идентифицира още на 4 април, като например много лошо организационно състояние на партията по места. Проблемът е, че въртележката в която влязохме от избори в избори, така и не ни даде политическо време и спокойствие да решим част от тях. БСП получи и едно наказание, което аз считам за несправедливо, но е оправдано от гледна точка на избирателите. Става въпрос за участието в предишните два екзотични парламента. През цялата кампания обяснявахме, че бяхме силата на диалога и предложихме да седнем на една маса и да съставим правителство. Избирателите обаче не виждат тези нюанси в цялостната ситуация и за тях всички участници в предишните парламенти са виновни, че няма правителство. Разбира се, че ни попречиха и наши вътрешни проблеми. Сега чувам много помпозни заклинания, че БСП не е достатъчно лява и е тръгнала в грешната посока. Не, проблемът на БСП е в нейният публичен образ. Тя изглежда скарана, тотално разединена и смазана от конфликти. Съответно и повечето избиратели търсят начин да се разделят с миналото, заради което не й дадоха доверие да довърши изчегъртването на Бойко Борисов. Това е нещо, което ние трябва да решим като проблем.

Има ли реално противопоставяне между Нинова и Радев и лобитата в БСП?

Поне аз лично не смятам, че има такова противопоставяне. Очевидно е, че напрежение има, но то е много засилено от медиите. Соловата акция на Антон Кутев беше наказана моментално, тъй като дълбоко не вярвам, че неговата оставка е била доброволен акт, а вероятно му е била изискана. Със сигурност има някакво разминаване, но не смятам, че има толкова драматичен конфликт, колкото се изкарва в медиите.

Има ли криза на идентичността в БСП, за каквато говори Валентин Вацев?

Криза на идентичност на БСП има от 90-та година насам. Но БСП така и не седна да си изясни важно нещо – какво означава да си български социалист в 21 век. Кои са хората, чиито интереси ние представляваме и как точно го правим. Това са фундаментални въпроси, защото те могат да ни дадат посоката. Аз не смятам, че БСП трябва да се развива по чужди модели и настръхвам всеки път като ми кажат- ама ние трябва да вървим в социалдемократическа посока. В българската политическа традиция, социалдемократическата посока винаги се е изразявала в колаборация със статуквото. Ние сме българската социалистическа партия и трябва да се тръгне оттук. Имаме да решаваме конкретни проблеми в България. Трябва да ги идентифицираме и да предложим техни решения. Левицата винаги е била интернационална, но ние сме на етап, на който първо трябва да намерим решение на нашите собствени проблеми, тъй като те са по-различни от тези в страните от Европа, които и да са те. Затова е важно БСП да може да отстоява интересите си, дори да влиза в някакво противоречие с партиите от ПЕС. Това е посоката, в която трябва да вървим. Аз не смятам, че БСП е в жестока криза на идентичност. Повечето социалисти ще ви кажат за какво са. Но на нас ни трябва проект за бъдещето. Просто да вдигнем пенсиите и минималната работна заплата, това не е проект за цялостна социална политика. Трябва ни по-всеобхватен проект“, завърши той.

🔴 Крум Зарков

Соченият за основен претендент за нов председател на БСП Крум Зарков отхвърли тезата, че служебното правителство работи за подриване на БСП. Запитан от bTV дали ще е наследник на Корнелия Нинова, Крум Зарков обясни, че ще реши дали да се кандидатира за председател на БСП като бъде отворена официално процедурата. От Actualno.com потърсихме Зарков за коментар относно важните въпроси за БСП и дали той вижда криза на идентичността в левицата, но той заяви, че вече е изразил публично позицията си и няма какво да добави на този етап.

🔴 Корнелия Нинова

„След оставката ми и изложените мотиви, разни хора не се свенят публично да лъжат. Новата опорка е, че съм се договорила с Гешев и че когато прокуратурата нахлула в президентството съм се скрила. Но архивите говорят и казват истината. За любопитните, и свободни хора ги припомням: от площада и от парламентарната трибуна. На зависимите и лъжците ще отговарям само с фактите“, написа във Фейсбук лидерът в оставка на БСП. Тя посочи, че от два дни има усещането, че Бойко Борисов се е върнал на власт. „По негово време беше абсолютно същото: Ако мълчиш и си послушен, си добре. Ако обаче кажеш и една дума, която не харесва на управляващия господар, започва тричането“, добави още Нинова.

Очаквайте утре и втора част, в която социалистите разказват за трудностите и перипетиите на „дълбоката партия“!

Автор: Тодор Беленски

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече