Радев си вкара автогол с твърдението, че „Крим е руски“ и сериозно обезпокой САЩ

0

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Това обяви в своя официална позиция американското посолство в София. Повод за коментара са думи на Радев от дебата с Анастас Герджиков по БНТ, че „Крим в момента е руски“.

„Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова“, се посочва още в позицията на американското посолство.

През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София, добавят още от дипломатическата мисия.

Пo-късно президентството разпространи официална позиция. „Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници“, допълват от институцията на държавния глава.

„Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта“, завършва позицията.

Още на следващия ден след репликата и Украйна реагира остро. Почти веднага последва и позиция на Европейската комисия. В отговор на журналистически въпрос говорителят на ЕК Петер Стано заяви, цитиран от БНТ: „Европейската позиция за Крим е много ясна от 2014 г. насам и оттогава е препотвърждавана и преповтаряна безброй пъти. От гледна точка на Европйския съюз и неговите 27 държави-членки Крим е украински. Крим представлява украинска територия, която беше незаконно анексирана от Русия в нарушение на международното право“.

Самият Румен Радев коментира думите си при дебата още на следващия ден и обяви при закриването на кампанията му в Пловдив: „Няма никаква драма въпросът е абсолютно ясен. Анексацията е в нарушение на международното право, но както казах и снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски.“

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече