В двоен траур сме – в памет на 9-те жертви на пожара във Варненско и 46-те жертви на катастрофата на АМ „Струма“

0

24 ноември ще е Ден на национален траур, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти в Дългопол. Предстои правителството да вземе решение. 

Донев посети община Дългопол заради трагедията, с която стартира черното денонощие у нас – при пожар в старческия дом в местното село Рояк загинаха 9 души. Поводът за траура е ужасяващата катастрофа на магистрала „Струма“, както и инцидента в приюта. Донев припомни и пожара в ковид отделението в Сливен преди две седмици, когато загинаха трима души.

Македония също обяви траур. Той ще продължи три дни. Причините за трагедията с автобуса тепърва ще се изясняват. 

В Рояк ужасът се разигра около 18 часа в понеделник. Огънят най-вероятно е лумнал от дървения покрив. Днес на място се провеждат следствените експертизи. Най-често споделяната версия от местните хора е късо съединение в бойлер. Преди инцидента е имало няколко прекъсвания на тока в селото, съобщи пред радио Варна кметът на Рояк Мехмед Кодран.

Община Дългопол обяви траур. Късно в понеделник премиерът Стефан Янев съобщи, че стартират „задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции в интерес на тяхната по-голяма сигурност“. От думите на Донев обаче се разбра, че проверки в старческите домове вече се извършват от органите на неговото министерство. Те започнали през август. Били наложени и съответните наказания.

Донев съобщи още, че откъм персонал приютът е бил обезпечен с над 30 служители. Конкретно в понеделник вечерта 8 са били на смяна. 

Успоредно през деня стана ясно, че една от жертвите в Рояк е починала в линейката. Пожарникарите са се отзовали за десетина минути. Евакуацията на възрастните и болни хора, някои от които в инвалидни колички, или с деменция, е била доста трудна. 

Оцелелите обитатели – 48, са настанени в хотел в спортния комплекс в село Аспарухово. Те се чувстват сравнително добре. Една част са били потърсени от близките си и ще бъдат върнати при тях. Други ще бъдат преместени в домове във Варна и Бяла. Трети ще останат в Аспарухово, ако се налага. Тепърва ще се уточняват финансовите отношения между хосписа и обитателите му. 

Доброволци помагат да бъдат осигурени добри условия за оцелелите хора. Има нужда от дрехи, одеала. Към момента те се събират в магазин в Аспарухово.

Преди по-малко от 5 месеца, отново пожар в старчески дом отне живота на 4 души. Като причина тогава се сочеше неправилно боравене с контактите при включването и изключването на климатика.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече