Ето какво да ядем след прекаран COVID-19
Според специалисти, храните и напитките, които консумираме, може да имат ключова роля в по-бързото ни възстановяване след COVID-19.
Както при всяка инфекция, тялото ни има завишени нужди от енергия и течности, както и от допълнителен протеин за възстановяване на клетките и тъканите. Но както вече разбрахме, коронавирусът не е „обикновено грипче“, затова има някои специфики, с които е добре да сме наясно, за да ускорим връщането си в релси.
Имунната ни система е мрежа от органи, клетки и химикали, борещи се с инфекциите по различни начини – като белите кръвни телца, антителата и други, които унищожават патогените и възстановяват увредените клетки и тъкани.
В етап на активна инфекция протеините се изтеглят от мускулите и се разграждат до аминокиселини, които имунната система използва за производството на нови протеини. По тази причина много хора отслабват по време на боледуването и се забелязва мускулна слабост.
Именно затова след преболедуване се нуждаем от по-големи от обичайните количества протеин, с помощта на който да възстановим увредените тъкани. Това важи в още по-голяма степен, ако сме били на болнично лечение и дълго време сме били обездвижени, предава BBC.
И докато мускулите искат повече протеин, тялото ни като цяло се нуждае от повече енергия, за да възстанови нормалния си ритъм. Имунната система изразходва много, когато се среща с патоген и се бори за неговото неутрализиране. И след това се нуждае от наваксване.
Затова е важно в периода на възстановяване да консумираме храни с високо съдържание на въглехидрати като овес, хляб и макаронени изделия, както и богати на енергия и на протеини като пълномаслено кисело мляко, яйца и ядки. Те ще ни дадат необходимото, дори ако все още нямаме особен апетит за големи порции.
Разбира се, нуждаем се и от големи дози витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Част от тях играят ключова роля във възстановяването и правилното функциониране на имунната система. А най-лесно и ефективно си ги набавяме чрез храната.
Това, което ни трябва, са витамини A, C, D, E, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и минералите цинк, мед, селен и желязо. Никое от тези вещества не може да ни гарантира магически ефект, но всяко има своята важна функция и заедно успяват да ни вдигнат на крака много по-бързо.
Ако се храним разнообразно и консумираме разноцветни плодове и зеленчуци, както и месо, яйца и млечни продукти, не е трудно да си набавим всички изброени вещества. Въпреки това, може би ще имаме нужда и от някоя добавка като например витамин D през зимните месеци, когато не получаваме достатъчно от слънцето.
Не бива да забравяме и полезните мазнини, които се намират в зехтина, мазните риби и авокадото например. Те също са важни за синтеза на енергия и възстановяването на клетките и тъканите. Омега-3 мазнините трябва да са силно застъпени е менюто ни, за да подпомогнат процеса.
Именно това е и една от причините специалистите по хранене да определят средиземноморската диета като перфектна за постковид периода. Този тип хранене с много плодове, зеленчуци, ядки, семена и варива, както и малко мазна риба и здравословни масла ни дава всичко, от което се нуждаем.
По отношение на протеина, добре е да комбинираме различни източници – както месо, така и от растителен произход. Много е важно храната ни да е богата и на фибри, за да се възстанови чревната флора, която със сигурност е повлияна както от самия вирус, така и от неговото лечение. Важен е и периодът на захранване, в който да приемаме по малко храна на често, за да не се създава стрес. Могат да се приемат и пробиотици като добавка.
Ако апетитът ни още не се е върнал, както и силите и желанието ни да си готвим, можем да си набавяме допълнителни калории и чрез различни напитки – например мляко с какао или пък смутита и шейкове.