Буря в рая: „Възраждане“ няма да подкрепи коалиционното правителство

0

„Възраждане“ няма да подкрепи евентуалното коалиционно правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ и в което участват БСП, ИТН и „Демократична България“. „Не виждаме ангажираност по темите, които ни вълнуват“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Искам да знам защо беше въведена тази мярка и под чужд натиск ли стана това. Зеленият сертификат е вреден, антисоциален и създава само проблеми в обществото. Трябва да бъде отменен. Виждаме, че хората, които са в преговарящия екип от четирите партии, заявяват, че трябва да остане“, каза още Костадинов. Той добави, че защитават позицията на мнозинството, защото голяма част от хората в България не желаят да се ваксинират и да има зелени сертификати.

„Ситуацията с пандемията следва своя собствена логика. Виждаме, че бройката на заразените в официалната статистика не се влияе по никакъв начин нито от затварянията, нито от зелените сертификати“, посочи пред bTV лидерът на „Възраждане“. Според него заразените се увеличават през есента, зимата и пролетта, когато са обичайните върхове на респираторните заболявания. „Ще се борим срещу задължителната ваксинация с всички средства и няма да допуснем това в България“, категоричен е той. 

Според него всички заявки, обявени по време на преговорите за формиране на кабинет, са плод на допълнителен държавен дълг от 2 милиарда лева. „Ако ние още от сега заложим увеличаване на доходи на цената на дълг, означава, че всяка година трябва да теглим по 2 милиарда“, пресметна Костадинов. По думите му има достатъчно средства, заложени в бюджета – най-вече в сферата на администрацията, които могат да бъдат оптимизирани. „Минималната работна заплата трябва да се вдига регулярно, защото сме безкрайно изостанали от средното европейско ниво. Това, което се предлага, е добро, но въпросът е кой ще плати сметката. В тази ситуация можем с преразпределение на средствата в бюджета да допуснем една минимална заплата от 700 лева“, допълни той. И подчерта, че добавката към пенсиите трябва да продължи да се дава: „Това е една безкрайно закъсняла компенсация. Това е може би единственото хубаво нещо, което се случи покрай пандемията в България.“

Константинов коментира и високите цени на електроенергията. Според него първо трябва да се промени методиката, по която действа българската енергийна борса, защото тя в момента много лесно може да бъде блокирана.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече