Отляво и отдясно клатят коалицията – Нинова поставя ултиматуми, Слави не си вдига телефона

0

Часове преди началото на новия парламент, от който се очаква да бъде излъчено правителство с мандата на “Продължаваме промяната”, четворната коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ беше разтърсена от колизии вляво и вдясно. Корнелия Нинова обяви в извънредно изявление, че е против ротацията на председател на 47-ото Народно събрание, възмути се, че все още няма никакъв проект за коалиционно споразумение с разписани срокове за изпълнение и се зарече БСП да не дава подкрепа, докато не бъде изпълнени условията ѝ.

“Демократична България” пък бяха категорични, че няма да дават министри за бъдещ кабинет, за да избегнат обвиненията, че играят заедно с червените. Христо Иванов и Атанас Атанасов също очакваха проекта за споразумение и недоумяваха как след като няма съгласие по много от ключовите теми, ще бъде изфабрикуван подобен проект.

На този фон близки до “Дондуков” 2 започнали да искат гаранция, че бъдещите управляващи няма да разследват действията на двете служебни правителства на Румен Радев.

А бордото звучене на Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” пред bTV, че коалиционното споразумение ще бъде подписано преди началото на 47-ото НС, бе заглушено от индикации, че в ИТН също има трусове и Слави Трифонов е престанал да вдига телефона си точно в разгара на уточненията между формациите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов забрани на своите депутати да отсъстват

В момента има 5 центъра на власт, а основният е при Радев

ПГ ГЕРБ-СДС предлагат мораториум върху дълга

В момента има пет центъра на власт и основният е при Румен Радев. Това заяви на първото заседание на ПГ на ГЕРБ-СДС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Пътят на Копринката, който започва и свършва в село Труд – там е центърът на властта. Като гледам днес клатушкащи се пияни министри, отново с торбички, торбичките на този и онзи, на Пламен Узунов… Ще дойде време целият този план за разграждането на държавността да стане факт”, каза още Борисов.

“Били сме много пъти в опозиция. Една част от вас знаят. За какви победители става на въпрос, особено когато избирателната активност е под 30%, запита лидерът на ГЕРБ.

И предупреди своите: “Вие се сблъсквате с партии, които са претърпели разгромна загуба. Това е проблем. Първата така да я наречем, ако не беше тяхната дружба с фирмата, която провежда изборите и с разнасянето на машини нагоре надолу, надали щяха да са първи”.

“Затова нашата роля в парламента е изключително важна. Изпуснаха цената на тока, милиарди отиват в частни джобове за сметка на малкия бизнес. Цените на горивата, ако бяха изпуснати от нас, щеше да има революция. Утре след като се закълнете, веднага искайте мораториум на дълга. Който иска да участва в това разграбване, да участва”, каза още Борисов. И забрани на депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС да отсъстват от заседанията на парламента: “Помагайте! Бъдете отговорни и отсъстващи по никакъв повод – отсъствия от парламента само при смъртен случай, развод и сватба”.

Днес в 9.00 стартира новият парламент

Първото заседание на новоизбрания парламент ще започне днес от 9.00 часа. Според чл. 76 от Конституцията то ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител – това е д-р Силви Кирилов от ИТН. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Следват изявления на представители на парламентарните партии и коалиции, след което ще бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента от 7-те парламентарни групи.

На първото заседание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Само 54 жени в новото събрание 

Икономисти и юристи са най-много от депутатите

Само 54 жени (от 240 депутати) сядат на депутатските банки. Това е парламентът с най-малко представители на женския пол, коментираха депутати. За сравнение, в 44-ото НС дамите бяха 65.

Новият 47-и парламент и е рекордьор и по средна възраст на народните представители – тя е малко над 40 г. Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от “Продължаваме промяната” (ПП) Милко Пенев.

Най-възрастният депутат отново е от ИТН. Но няма да е Мика Зайкова, която не влезе в този парламент и затова първия звънец ще удари медикът доц. Силви Кирилов, на 70 години.

Най-многобройни са професионалните групи на юристите и икономистите – юристите са 38, икономистите – 31. Лекарите са 13. Най-много са в групата на ГЕРБ, където са и двама бивши шефове на университетски болници, единият от които бе и здравен министър – проф. Костадин Ангелов, другият е проф. Асен Балтов

Фалшиви информации за договорки с US посолството спъват „Промяната“

Посолството на САЩ до “Труд”: Тези слухове не са верни!

До “Труд” достигна информация, че реформите, които от “Продължаваме промяната” плануват, няма да се състоят, тъй като Кирил Петков и Асен Василев не могат да изпълнят два от важните международни ангажименти, които двамата са поели пред висши представители на посолството на САЩ у нас. Според неофициалната информация от политически лица пред “Труд”, ставало дума за разполагане на военни американски бази у нас, които да подсилят НАТО и за даването на зелена светлина на властите в Скопие за започване на преговорите за членство на РС Македония в Европейския съюз. А Петков и Василев са обещали на посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа да работят максимално и за двете международни теми, но при началото на преговорите се отметнали от думата си с обяснението, че част от бъдещите коалиционни партньори на “Продължаваме промяната” не са съгласни.

“Труд” отправи питане пред посолството на САЩ у нас относно евентуалните срещи на Петков и Василев с Н. Пр. посланик г-жа Мустафа и получи следния отговор: “Тези слухове не са верни. Посланик Мустафа не се е срещала с г-н Петков и г-н Василев от преди началото на предизборната капания”. “Всички дипломати се срещат редовно с представители на правителството и членове на политически партии като част от техните служебни задължения, за да дискутират теми от взаимен интерес в двустранните отношения”, се казва още в отговора на посолството на САЩ до редакцията на “Труд”.

Днес е крайният срок формациите да подадат банкова сметка за субсидията

Трима ковчезници държат парите на Петков и Василев

Отчетът е пред Сметната палата

Елена Нонева, Константин Бачийски и Настимир Ананиев ще държат парите от държавната субсидия на Кирил Петков и Асен Василев.

Съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев не съществуват като такива за правния мир и Закона за политическите партии, затова и няма да разполагат и със стотинка от държавната субсидия, която се полага на коалицията. Това коментираха пред “Труд” водещи финансисти.

Това означава, че парите от субсидията, която се полага на ПП, ще бъдат разпределяни между трите партии, които са регистрирани в ЦИК за образуване на коалицията – “Волт” с лидер Настимир Ананиев, Средна европейска класа – Константин Бачийски и Политическо движение “Социалдемократи” с председател Елена Нонева.

“Субсидията трябва да се разпределя между субектите, които са регистрирани от ЦИК във въпросната коалиция “Продължаваме промяната”, а след това трите партии, които са юридическите лица в случая, съответно техните лидери, ще трябва да отчитат пред Сметната палата как са изразходвани средствата от държавната субсидия”, обясниха експерти пред “Труд”.

Според член 26 от Закона за политическите партии, държавната субсидия се предоставя ежегодно от бюджета на Министерството на правосъдието на партиите и на партиите, включени в състава на коалициите на четири части: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година. А според член 29 на същия закон, партиите разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи.

Със заповед на служебния правосъден министър днес, 3 декември, е крайният срок, в който формациите следва писмено да заявят със заявление пред Министерството на правосъдието получаването на държавна субсидия.

В случай, че не е налично коалиционно споразумение за разпределение на държавната субсидия между партиите, включени в състава на коалицията, представляващият коалицията, който при “Продължаваме промяната” е Кирил Петков, изрично заявява това в заявлението и посочва по коя банкова сметка следва да се изплати дължимата държавна субсидия. Няма как обаче Петков да посочи сметка, която не е на партия от коалицията, защото в заповедта на министъра на правосъдието ясно се казва, че “банкова сметка е съответна партия, включена в състава на коалицията”.

Държавни субсидии за лични цели

Царски подарък от 3,7 милиона лева за Весела Драганова и Тошо Пейков

През 2001 г. НДСВ не можа да се регистрира за участие в изборите и мандатоносители на царя станаха Весела Драганова и Тошо Пейков с техните партии Партия на българските жени и Движение за национално възраждане “Оборище”, които станаха и коалиционни партньори на царистите.

Двамата получаваха държавната субсидия, преди НДСВ да се регистрира като партия. Симеон Сакскобургготски постъпи царски и им остави 3,7 млн. лв. от бюджетната дотация, които вече бяха влезли в сметките на Драганова и Пейков. Те оползотвориха сумите, за да купят централи за формациите си. След 2009 г. изчезнаха от политическия хоризонт.

С парите от субсидията през 2004 г. Драганова си купи 5-етажна сграда на една пряка на бул. “Мария Луиза” в София. Преди 1944 г. сградата е била хотел и хората бързо я нарекоха “хотела на Весела Драганова”.

Царистката даваше под наем няколко помещения, но през 2005 г. субсидиите секнаха, за две петилетки натрупа дългове, които не можеше да изплаща и през 2014 г. “хотелът на Драганова” бе продаден на търг за 1, 3 милиона лева.

Освен тази сграда, Драганова използва царските субсидии и да дарение на съпруга си – оперният певец Георги – за негови концерти. Дари и 10 хиляди лева за филма “Ганьо Балкански се завръща от Европа”.

Тошо Пейков купи доста по-скромно помещение за централа на Движението за национално възраждане “Оборище”, макар и на култовата софийска улица “Цар Иван Шишман”. Формацията се обзаведе с апартамент.

И Пейков, и Драганова отричаха, че парите за новите им имоти са от държавната субсидия, но не разполагаха с други средства.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече