От друг ъгъл: Новият парламент – покер с белязани карти

0

Събитията от първия ден на 47-ото Народно събрание напомнят игра на покер с белязани карти, коментира пред “Труд” депутат от бъдещата управляваща коалиция.

Повод за твърдението му дават политическите игри и твърде дългите разговори в среднощни часове, странни места и формати, на които се набелязват печелившите карти. Това напомня покер, който се играе с белязани карти, каза още политикът. Като доказателство народният представител посочи извадената от ръкава белязана карта на новия шеф на парламента Никола Минчев. “Труд” вече съобщи на 26 ноември, че 34-годишният адвокат Минчев е фаворит на “Продължаваме промяната” за председател на НС. Край масата на политическия покер са четирима основни играчи, но много от депутатите, с които “Труд” разговаря, казаха че има и пети играч, който според тях бележи голяма част от политическото тесте.

Затова нито коалиционно споразумение, нито структура на правителство, нито бъдещи министри ще бъдат обсъждани между лидерите на ПП, БСП, ИТН и ДБ преди консултациите при президента Румен Радев в понеделник.

Това се потвърди от изявленията на ръководството “Продължаваме промяната” малко след официалното начало на 47-ото Народно събрание. В същото време обаче още в ранния следобед в петък започнаха совалки на Кирил Петков и Асен Василев при бъдещите им партньори.

Най-напред двамата се отбиха парламентарната стая на БСП за разговор с Корнелия Нинова. Самата Нинова не ги очакваше, тъй като точно по това време имаше работна група с депутати от БСП, видяха репортерите на “Труд”.

Депутати с парламентарен опит бяха категорични пред “Труд”, че блъфовете на Петков и Василев към останалите парламентарни партньори ще продължат. А стратег на играта им с белязани карти е държавният глава Румен Радев. Президентът искал да е в преговорите за съставяне на правителство.

В първия ден на 47-ото НС се разбра, че буквално преди старта му отново Радев е повлиял върху избора на председател на парламента. Заради неговото категорично нежелание Корнелия Нинова да застане на този пост, първо бе взето решение да има ротация и шефът на НС да се сменя всяка година.

Източници на “Труд” съобщиха, че държавният глава не можел да преглътне дори и този вариант и това наложило промяна в последния момент, с обяснението, че няма нищо по-логично от отва, първата политическа сила да посочи и шеф на НС, такава била традицията. Така се стигнало до среднощни телефонни обаждания в четвъртък от страна на ПП до бъдещите им коалиционни партньори, които просто били информирани, че от ПП имат свой кандидат за шеф на Народното събрание.

“Беше подигравка с нас, но ни поставиха пред свършен факт. Казаха ни, че издигат кандидат, което автоматично означаваше да го подкрепим. В противен случай всичко рухва още след първия пленарен звънец”, коментира пред “Труд” депутат от бъдещата коалиция.

Друг обясни, че новият председател на народното събрание доскоро е бил младши адвокат и преди дни е бил повишен в старши в кантората, в която работи и допълни, че очевидно в бъдеще две от големите столични кантори ще дават кадри на властта. Депутатите от БСП пък научили името на бъдещия шеф на парламента рано сутринта чрез смс.

“Събота и неделя предстоят интензивни преговори за съставяне на коалиционното споразумение между четирите преговарящи партии за формиране на правителство”, обяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в кулоарите на парламента. Ако преговорите са успешни, подписването на споразумението се планира за началото на следващата седмица. Едва след това ще бъдат коментирани имена на министри, каза Петков. “Над 180 страници в момента изглежда. В смисъл – голям документ е. Трябва да да го циркулираме между всичките партии, всеки да каже – да, това е финалният документ и да се подпише. Ако не уикенда, да бъде първата половина на следващата седмица най-късно. В момента всички спекулации по медиите вкарват непродуктивен шум в системата”, обясни още Петков. И допълни: “Искаме всяка от групите да се чувства пропорционално представена в правителството”.

От ИТН, БСП и ДБ обаче вече нямат много доверие в ПП, защото очакват отново да бъдат поставени пред свършен факт от първата политическа сила. Отново депутати с дълъг опит обясниха лаконично, че всички белязани карти за политическия покер ще бъдат свалени на масата, ПП ще ще прибере залозите.

Кулоарни

„Труд“ пита за опасната концентрация на власт

“Труд”: Господин Петков, Не се ли притеснявате, че за кратко време концентрирате твърде много власт в Продължаваме промяната” – имате председател на НС, Вие ще оглавите и правителството?

Кирил Петков, съпредседател на ПП: Не се притеснявам, защото от това, което виждам е, че оттук нататък тези всички важни решения ще бъдат взети максимално прозрачно с коалиционните партньори и когато се знае, че това е подходът, няма как да има прекалена концентрация на власт.

Кулоарни

­Как младеж ще опази парламентаризма 

Любен Дилов

Изборът на младеж за председател на парламента е малко озадачаващ. Сигурен съм, че младостта трябва да се поощрява и насърчава. Искрено се радвам на многото нови млади лица в Събранието. Но не съм сигурен, че точно позицията председател на парламента се нуждае от младежко дръзновение. Аз не знам нищо за този младеж. Много малко са и публично известните за него неща. Предполагам, че 99% от колегите ми знаят точно толкова, колкото и аз. Знам само, че когато България тръгна към Европейския съюз, той най-вероятно е смятал, че Рафаело, Донатело и Леонардо са костенурки… Поради възрастта си, не поради неосведоменост. Нямам никаква информация за професионалните му качества – може да са изключителни, но постът изисква и известен житейски опит. Парламентът е място на чести и остри сблъсъци (по-добре там, отколкото по улиците), на лобизъм, хитрувания, безцеремонни и ежедневни политически подлости. Към това да добавим и един президент, който съвсем скоро ще припознае парламентът като своя следващ, след Борисов, основен враг. Радев вече успя да смачка две парламентарни коалиции и направо да изтрие трета… Успя да посее у огромна част от населението трайно отрицателно отношение към парламентарните партии (не без тяхното активно съучастие, разбира се). Как един малко над 30 годишен младеж ще се справи и опази парламентаризма? Дано успее!

Кирил Петков, ПП: Стигнахме дотук заради алчността

Стигнахме дотук заради алчността, егоизма и нехайството на много от бившите депутати. Тoва са просто корумпирани лобисти без никакъв истински бизнес. Дами и господа, това трябва да спре, трябва да спре днес. Ние сме горд народ с велика история, намиращ се на най-красивото кътче на Земята. За съжаление много от миналите народни представители не са си свършили работата.

По разбитите ни пътища се разминават Ролс Ройси, Майбаси и Аудита на хора, закачили се под една или друга форма за държавния бюджет, които със спокойствие харчат данъците ни.

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Няма да допуснем злоупотреба с думи като „почтеност“

Ние носим отговорност пред нашите почти 600 000 избиратели, които очакват от нас ясни и категорични позиции и непримиримост към неспазването на законите и Конституцията на страната. И нашите избиратели ще получат точно това.

Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението у нас, ние няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес, в разрез със закона и със злоупотреба с думи като “нулева корупция” и “почтеност”.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Полицейщината ерозира държавата

България има спешна нужда да си напише домашното за бюджета, за Плана за развитие и устойчивост.
Специален анализ трябва да отделим на организацията на изборите. Натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър мина всякакви възможни граници. Хората казваха, че тези извращения на полицията им напомнят мракобесните времена отпреди 89-та година. Безкритичното търпене на прояви на полицейщина ерозира държавата и не може да има никакво оправдание. Разполагаме доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни доказателства 

Корнелия Нинова, БСП: В безпрецедентна ситуация сме, да не допуснем и политическа криза

Намираме се в здравна, икономическо-енергийна и социална криза. И трябва да проявим разум да не допуснем четвърта – политическа, ако не съставим устойчиво мнозинство и редовно правителство. Попадаме в безпрецедентна ситуация – служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет, очертаващо се мнозинство, което има друг в представите си за бюджет и невъзможност до края на годината да бъде приет нито един от двата. Ние няма как да допуснем ангажиментите, които поехме към българските граждани в предизборната кампания, да останат просто празни думи.

Христо Иванов, ДБ: Можем да си позволим да говорим за надежда

България има огромни основания за надежда. Бяха казани много неща за предизвикателствата, пред които сме изправени. За кризите, за трудностите. Аз искам да кажа няколко думи за надеждата. В края на тази година, изпълнена с толкова много турбуленции и кризи, предизвикателства и обрати, стигаме до момент, в който можем да си позволим наистина да говорим за надежда. България трябва да има правосъдие, на което всеки български гражданин може да се опре. Мисля, че има надежда, че този път, ще успеем да го направим това.

Костадин Костадинов, “Възраждане”: България няма нужда от страхливи и продажни управници

Започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното и сме длъжни пред своя народ да изправим на крака нашата държава.

България няма нужда от страхливи и продажни управници. Кукловоди на едно дългогодишно национално предателство продават народа и земята ни за жълти стотинки.
Не може вечно да се лъже, краде и изнудва. Тук сме, за да кажем “не” на Зелената сделка и да не допуснем под каквато и да е форма Истанбулската конвенция. Време е обирът на нашето бъдеще да спре.

Любомир Каримански, ИТН: Настъпил е моментът да запретнем ръкави

Настъпил е моментът, в който хората с пристойни поведения, почтеност, знания, умения и опит, е нужно да запретнат ръкави и да решават проблемите на хората, пренебрегвайки и укротявайки егото. Нещата трябва да се случват, дори в началото да е малко, те трябва да се случват. Новите поколения имат нужда от мотивация и среда да развиват знанията си в родината, а не да ги реализират по света. Хората на образованието да развиват познанието и да дадат полет на своите научни постижения. Изкуствата да нямат прегради за неосъществен талант. Възрастните хора очакват нашата ежедневна грижа.

По 500 млн. лв. теглят служебниците всяка седмица

Мораториум срещу теглене на нов дълг внасят ГЕРБ

Удължават епидемичната обстановка с 4 месеца

“Още днес внасяме предложение за налагане на мораториум върху взимането на нов дълг, преди да се състави правителство.” Това обяви бившият финансов министър от ГЕРБ и депутат в 47-ото Народно събрание Кирил Ананиев.

По думите му към момента във фискалния резерв има средства и те ще са достатъчни и не е необходимо държавата да задлъжнява още повече.

Ананиев е категоричен, че емисионният календар е с лошо управление.

„ Само през последните 2 месеца почти всяка седмица се теглят по 500 млн. лв., без да се дават мотиви за какво се теглят тези пари.”, обясни той и допълни „ Когато от ГЕРБ теглихме такъв заем, то винаги гледахме той да е с такава лихва, че да носи пари в бюджета, а сега се случва точно обратното”.

Според бившия финансов министър служебното правителство с тези си действия е направило така, че се е натоварила банковата система и нейната ликвидност и са получени много негативи.

Третата причина за внасянето на мораториума е, че бюджетът завършва на излишък от 580 млн. лв., което означава, че до края на годината няма как да се завърши с дефицит от около 5 млрд. лв.

Автор: Екип на „ТРУД“

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече