Дежа вю: Уж добри, идеите на Кацаров за детска болница отново предизвикаха яростен отпор

0

Постъпките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да преустрои бившата правителствена болница „Лозенец“ в детска, предизвикаха съпротива и протести в последните дни от мандата му. Според анализ на МЗ „Лозенец“ е най-подходяща за детска болница, защото има капацитета да поеме пациентите на сегашната Педиатрия – Специализираната болница „Проф. Иван Митев“. Освен това „Лозенец“ разполага и с терен от 160 декара, на който може да се реализира проекта за бъдещата Национална детска болница, обяви Кацаров във вторник. 

Идеята за това „Лозенец да стане временно детска болница до построяването на новата беше лансирана от Кацаров пред 46-тото Народно събрание през лятото и беше подкрепена от депутатите. Във вторник принципно одобрение дадоха и представители на педиатричната общност и граждански организации, но с уточнението, че е важно как точно ще се реализира трансформацията. Идеята „Лозенец“ да стане детска болница „възкръсна“ след като стана ясно, че нова педиатрия не може да се изгради на основата на изоставения строеж в Александровска болница. 

Проектът за преобразуването на „Лозенец“, така че да приюти Педиатрията, обаче, отново се сблъсква с отпор от работещи в бившата правителствна болница и академичните среди, тъй като тя е учебна база на Медицинския факултет на Софийския университет. Настоящата ситуация повтаря историята отпреди 3 години, когато правителството на Бойко Борисов искаше да преобразува „Лозенец“ в детска, но се отказа след организирана яростна съпротива, ръководена от бившия ѝ директор и декан на Медицинския факултет в СУ проф. Любомир Спасов. Спасов бе уволнен от Кацаров през юни след разкрития за незаконни трансплантации и източване на НЗОК. Съпротивата срещу приема на детската болница в „Лозенец“, обаче, продължава в лицето на нейни служители, новия директор Радосвет Горнев и настоящия декан доц. Дорина Асенова. Във вторник те излязоха на протест пред лечебното заведение. 

Какви са плановете на Кацаров?

„Проведохме среща с различни заинтересовани страни и се съгласихме, че най-подходящото място за изграждане на нова детска болница е дворът на болница „Лозенец“, обяви Кацаров. „Лозенец“ разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи. Както знаете всички, тя се намира в самия Южен парк – едва ли има по-хубаво място. Няма пречки от гледна точка на градоустройството там да се строи. Вече има създадено дружество за изграждането на болницата, по чиито сметки има 80 млн. лв. Ние преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в специализираната педиатрична болница „Проф. Иван Митев“, така че тя да стане инвеститор на новия проект и да го движи“, разясни идеята Кацаров.

Той съобщи, че по оценка на МЗ болница „Лозенец“ има капацитета и да приеме Педиатрията до построяването на новата болница. „Лозенец“ е регистрирана с 283 легла. Миналата година са намалени на 183, от които използваемостта е под 50%. Специализираната детска болница е с над 100 легла. Т.е. в бившата правителствена болница има капацитет да бъдат поети всички легла на детската болница и дори повече. „За да се случи това, е необходима предварителна оценка, ремонтни дейности. Това ще изисква време: няма да е нито днес, нито другиден“, заяви Кацаров.

Освен това бившата правителствена болница предлага несравнимо по-добри условия, тъй като е оборудвана по най-съвременни стандарти. Предвижда се и изграждането на център за лечение с протонна терапия на територията на „Лозенец“, като проектът е залегнал в плана за възстановяване.

Той допълни, че към новата детска болница ще бъде създадено и болнично настоятелство, което ще е гарант за устойчиво и прозрачно управление.

Според Кацаров болница „Лозенец“ само ще спечели от този проект и той ще осмисли съществуването ѝ.

Аргументите на съпротивата 

Работещи в болница „Лозенец“ се събраха във вторник на протест пред лечебното заведение и се обявиха против идеята да приютят Педиатрията. Зад тях застана и директорът на „Лозенец“ доц. Радосвет Горнев. Те се опасяват, че подобна трансформация се готви в края на годината, което може да засегне договорите и финансирането на болницата с НЗОК за 2022 г. Притеснени са и за статута ѝ на учебна база на МУ-София.

„Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в Covid отделенията“, каза доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет към СУ.

Горнев заяви, че болницата е била натоварена със задачата да обезпечи интензивните грижи за Covid болни по време на последната вълна. Осигуряването на 40 интензивни легла е коствало неимоверни усилия . По думите му преобразуването в детска отново поставя болницата в стресова ситуация и напрежението е огромно, защото персоналът нямат сигурност и спокойствие.

Работещи в болницата поставиха въпроса дали не става въпрос за апетити към терените на болницата„С отстраняването на проф. Любомир Спасов се прокара една огромна пътека за апетитния терен на болница „Лозенец“, в който едва ли ще има Педиатрия, а по-скоро затворен жилищен комплекс, коментира една от присъстващите. Други също поставят въпроса защо точно „Лозенец“ е избрана за терен на новата детска болница.

Горнев твърди, че не са водени разговори с него за преобразуването на болница след като Кацаров я е лансирал от трибуната на НС. Нито е имало комисии, нито работни групи, твърди той. 

Опасения бяха изразени още и за бъдещето на трансплантационната дейност на болницата.

„Лозенец“ остава многопрофилна и университетска

Кацаров на свой ред отхвърли опасенията на протестиращите, че „Лозенец“ ще изгуби университетския си статут и ще престане да е многопрофилна. Той увери, че намеренията на МЗ, които са били предадени на директора, са тя да продължи да е и университетска, и многопрофилна и да продължи развитието на трансплантационната ѝ дейност.

„Идеята не е да премахнем обучителния процес в болницата, а да го надградим“, заяви Кацаров.

При малкия брой пациенти, които сега „Лозенец“ лекува, е под въпрос, колко добре се обучават студентите, коментира Кацаров.

Обвинения

Кацаров заяви, че ръководството на „Лозенец“ е било уведомено за готвената трансформация, но то не е съдействало адекватно. „Възложих на ръководството на болницата да изготви анализ на нуждите за преструктурирането на „Лозенец“ в детска през лятото“, обясни Кацаров. Изготвения анализ, обаче, бил незадоволителен. По думите на Кацаров съветът на директорите на „Лозенец“ работи лошо: „Там има тежък конфликт между двама души, които се заливат с тежки компромати. Там е създадена една нездрава атмосфера и това се отразява включително на финансовия ѝ резултат“, заяви Кацаров. Не стана ясно защо той като принципал не е взел отношение във въпросните нездрави отношения.

„Ще се срамуваме, че не сме го направили“

Той посочи, че настоящият екип на МЗ може само да положи началото на това преобразуване, но следващ министър може да ревизира това решение. Кацаров, обаче, не вожда причина да го направи, защото няма основателен аргумент срещу това.

„Можем и да не го правим. Ние сме в края на мандата си. Имам опасения, обаче, че ще стане поредното отлагане и 2012 ще отиде в 2032 г. Имаме тази възможност. Имаме тази готовност. Имаме средствата, имаме терена, имаме подкрепата на гаржданските организации и ще се срамуваме от хората, че не сме го направили“, коментира Кацаров. 

Автор: Мартина Бозукова

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече