От друг ъгъл: Даниел Митов – между Мата Хари и Георги Димитров, а толкова искаше да е ”слънце”

0

Фазил Искандер има една знаменита мисъл: Тя преминаваше през живота с огромен букет, небрежно раздавайки го наляво и надясно. Всеки, получил цвете, считаше себе си за бъдещ притежател на целия букет, което предизвика много недоразумения. В подобна ситуация от доста време се намира Даниел Митов, депутат и спуснат (награден с цвете от самия Борисов) за зам.-председател на ГЕРБ.

С всяка нова своя изява той дава сериозна заявка за приза „Недоразумение на годината“. Разбира се, конкуренцията в тази партия е огромна, но усилията на друг кандидат – Тома Биков, – показват, че шансът ще се усмихне на най-упорития.  

От парламентарната трибуна днес Даниел Митов поиска извинение от медии, които написали, че има 600 000 лв. На влог. „600 000 лв. ако някой ги е наредил в декларацията – или по банков път, или в сакове и чували – ги подарявам. Безобразие! 2020 г. съм се прибрал от чужбина, изтеглих от банка кредит за жилище, 225 000 лв. струва жилището, кредит теглих от 170 000 лв.“, заобяснява , размахвайки пръст той и попита: „Четете ли декларациите?!“.

Напразно се е хабил Митов да тегли кредит, след като е могъл да се престори на Мата Хари и да докопа от онова чекмедже няколко пачки. Нито Борисову нито охраната от НСО щяха да забележат, заети с важни държавни дела. Шефът на бандата да строи магистрали по изобретения от него начин: няма път, няма ги и парите, но има репортажи от местогепенето, а охраната – да се обръща с гръб, зададе ли се някоя Мата Хари.

Митов рискува да изгуби и малкия авторитет, който се предполага че има в партията, с тези патетични изяви за някакъв нищожен кредит. Колегите му отдавна са открили вълшебния модел „крадеш от държавата, а банковия кредит е за декларациите“. Ако беше му се усмихнало щастието да поработи малко като премиер, за какъвто го бе пратил да се представи на Дондуков“ 2 при връчването на мандата на ГЕРБ Бойко Борисов, днес и той щеше да има собствено чекмедже. Ама на – не го огря. И му остана сал възможността да ръкомаха от трибуната, сякаш участва в кастинг за ролята на Георги Димитров и Лайпцигския процес…

***

Веднъж един познат разви следната кратка теория: Не разчитайте да се трогнат от разкритията за корупция и колко са деградирали. Опитайте със сатира и ирония – пак няма да разберат, но за читателите ще е по-поносимо.

В тази връзка е редно да уточня, че в Индонезия Мата означава „око“, а Хари – „ден“. Нещо като „Окото на деня“ или в малайски вариант – „слънце“.

Днес се получи: В парламента Даниел Митов толкова много искаше да е „слънце“, но не успя да бъде дори „окото на деня“… от ГЕРБ…

Стана тъжно.

Автор: Емил Азар

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече