Имал-дал! Пеевски продаде имоти за 4,85 млн. лв. на ММА треньор

0

Фирмата „Интръст“ на депутата от ДПС Делян Пеевски е продала свои имоти в цялата страна за 4,85 млн. лева, съобщи „Капитал“. Купувачът е компанията „Стройко 2011“ на ММА треньора Севастиян Костов.

Имуществото на „Интръст“, която е в списъка със санкции по Закона „Магнитски“, включва доста разнообразен микс от имоти както като локации, така и като предназначения. Най-скъпата сделка е за терен от 900 кв. м в Пловдив, който според заявения материален интерес при прехвърлянето е оценен на над 1 млн. лв. Парцелът е на ул. „Княз Церетелев“ 10 в Стария град, като от повече от десет години той е разчистен.

В пакета влиза още един терен, оценен на малко над 200 хил. лв. – 9 дка в с. Самотино , в община Бяла, Варненско. То е труднодостъпно, заобиколено от гори, като по последни данни селото има само двама жители. Освен това са продадени още няколко стари къщи в с. Ковачевица за сумарно над 2.1 млн. лв., както и една в гр. Копривщица за 357 хил. лв. Селекцията се допълва още от апартаменти в Слънчев бряг – три в Royal Beach Barcelo и още два в Оазис ВИП клуб. Продаден е и търговски обект на ул. „Виделина“ 2 в Пазарджик, където видно от Google Street View се помещава клуб на ДПС.

Купувачът – фирмата „Стройко 2011“, е създадена в края на 2016 г. под името „Структор 2011“ и видимо през годините развива дейност. За това време се сменят и няколко собственика. Дружеството е основано от Кайс Халеми, който обаче почти веднага го прехвърля на Михаил Филипов, а той в средата на 2020 г. го прехвърля на Виктор Недялков. Последната сделка е буквално дни преди покупката на имотите от Пеевски – в началото на декември, като нов собственик на дружеството е вписана новосъздадената „Стройко 2021“. В нея 99% са собственост на Севастиян Костов, а 1% има Виктор Недялков.

Севастиян Костов е известен предимно като състезател, а после и като треньор по кикбокс, самбо и смесени бойни изкуства. Единственото му друго участие е в собствения му спортен клуб MMA Bully Team. До 2021 г. той, заедно със съпругата му Илияна са живели в Австралия, където също е организирал MMA клуб, но се връщат заради ковид мерките в страната, които според тях са застрашително ограничение на свободата. Историята им е описана в „Списание 8“, където той е представен като „строителен инженер, мениджър на проекти, президент на австралийската федерация по MMA и федерацията по самбо за щата Куинсланд“.

Припомняме, че през тази година бизнесменът от ДПС Делян Пеевски продаде значителна част от имотните си владения, включително прословутия хотел „Берлин“ в София. Със сделката, осъществена в началото на март, бившият депутат се разделя с фирмата „БЛ – ритейл риъл естейт“, която концентрира много от недвижимата му собственост. Тя включва още дипломатическия клуб в Бояна, терена на бившата софийска фабрика на „Булгартабак“ и много други.

Цена по договора няма, но вероятно става дума за активи в порядъка на десетки, а потенциално и на стотици милиони левове. Доскоро 100% в „БЛ – ритейл риъл естейт“ се притежаваха от офшорната компания „Kingfisher“ Limited от Обединените арабски емирства, а за действителен собственик беше посочен Емил Деведжиев, който управлява и множество други фирми, свързвани с Пеевски.

НОВИ ПРИДОБИВКИ

Докато Пеевски се разделя с част от недвижимата си собственост, имотното портфолио на фирмата „Интръст“, която е еднолична собственост на бизнесмена, се увеличава. Справка в Имотния регистър показа, че последните апетитни придобивки са три незастроени терена с обща площ от близо 4 дка, които се намират на метри от правителствената резиденция „Бояна“. Освен това в началото на годината седалището на „Интръст“, в чийто капитал се вляха множество други фирми около Пеевски, се премести в столичния квартал „Манастирски ливади“. Там бившият депутат ударно закупи в затворен комплекс на ул. „Ралевица“ над 6 гаража и още толкова апартаменти заедно с голямо офис помещение. Продавачът е строителният предприемач Атанас Панов.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече