Парад на планетите в навечерието на Рождество

0

Във вечерите около Рождество, при ясно небе ще може да се наблюдава малкият парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, който привлича вниманието на астролюбителите още от началото на декември. Това съобщи за БТА физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“ .

Той уточни, че за Източна България подходящото време за наблюдение ще започва от около 17 часа и 20 минути, а за Западна – от около 17 часа и 40 минути. Небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт. По-ярките от тези три планети – Юпитер и Венера започват да се виждат с невъоръжено око още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно – във вече напредналия полумрак.

За разлика от началото на декември, сега към парада се е присъединил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно видимата планета – ще бъде много ниско на югозапад, в гаснещото зарево след залеза, каза Маркишки.

Планетите ще се виждат в почти права линия покрай еклиптиката. Най-ярка от тях е Венера. Гледана през телескоп или с мощен бинокъл, тя ще изглежда като тънък лунен сърп – с едва 8% осветен диск.

Картата показва небето над югозападния хоризонт на 24 декември в 17 часа и 45 минути вечерта, за наблюдател от района на София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече