Опасност: Външният министър на Слави може да повлече цялото правителство към провал

0

След няколко дневна драма Външно министерство официално обяви, че повече няма да назначава пенсионирани ченгета в политическия кабинет на Т. Генчовска, по настоящем е външен министър на България. Скоропостижно и без излишни обяснения  агентите на ДС-с.с. “Велинов“ т.е. Петър Воденски, с.с. „Динев“ т.е. Петьо Петев, с.с.“Балинов“, т.е. Иван Петров и бившия мистериозен шеф на ДАНС Петко Сертов бяха отстранени. 

Скандалните назначения,

 както разбираме и от думите на министър председателя Кирил Петков били личен избор  на министър Генчовска.
На пръв поглед звучи изненадващо – Т.  Генчовска е сравнително млад човек(51 години), с историческо образование, с допълнителна европейска и натовска квалификация в областта на сигурността и отбраната, а избира да бъде заобиколена и съветвана за външната политика от хора, кръвно свързани с комунистическите репресивни служби. В персонален план обясненията могат да бъдат няколко-Генчовска явно  е 

неопитна и неуверена,

 чиновник, който никога не е поемал такава тежка отговорност. Но пък „компенсира“ това с амбиция и желание за власт, независимо къде, след като два пъти беше номинирана за военен министър в едни неуспешни опити за правителство на ИТН. С нейно съгласие, разбира се. Как обаче успя за толкова кратко време да се заобиколи с толкова ченгета е въпрос за СТАНИ БОГАТ. Още повече, че от нейното сиви, а то на пръв поглед е впечатляващо, става ясно, че е завършила СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ в най-старото учебно заведение у нас. И дори само от обща култура би трябвало да знае, че ДС не означава Детски свят, каквото предположение преди 16 години изказа една съдийка. А и през последните години за тази мракобесна служба беше изписано и изговорено достатъчно много. На кого не стана ясно, че именно ДС е създала корупцията по време на режима, корупция подхранвана от нейната невидима мрежа и днес. Отварянето  на нейните документи, популярно наричани досиета, стана и с натиск от европейски структури. Ако обаче поведението на Генчовска е резултат не от незнание, а  от неглижиране на тоталитарното минало във всичките му зловещи образи, въпросът е:

 каква евроатлантическа външна политика ще чертае  външен министър, съветван от хора, служили със сърце и душа на комунистическия режим

Доскоро се смеехме на един бивш министър-председател, че намирал министрите си по бензиностанции.  Сега ситуацията макар на пръв поглед да изглежда по-интелигентна е много сходна. Лидерът на ИТН Трифонов пък ги подбира по сивитата им. Най-вероятно пак на случаен принцип, като се има предвид неуспешните му и компрометирани кандидати от несъстоялите се кабинети, които той съобщаваше от телевизора. Защото зад впечатляващите сивита не винаги стоят хора с опит, знание и мотивация да свършат нещо за държавата.
 И не е учудващо, че 

хаосът във Външно е като хаосът в ИТН

  Все още няма назначени заместник-министри, самата Генчовска е недостъпна за служителите, назначените(вече освободени кадри на ДС) до вчера са били с персонални кабинети, служебни телефони и свойски са се разхождали по коридорите. и т.н. Днес очаквано един от тях изригна с гневен пост, обещавайки да продължи да работи за Генчовска …като свободен пенсионер. Стискам палци това да не се случи.
Да, те вече са освободени. С кратката реплика на Йорданов Тошко, че в министерството няма да има съветници от ДС. В скоби-може само той не е разбрал, че те действително са били назначени. Но да не хвърляме клечки в кладата само на министърката.  ИТН  е партията(доколко е наистина партия, а не само набор от хора за властта е друг въпрос), която дължи публично обяснение – защо  извади ченгетата от коридорите на Външно. Дали защото имат ясното съзнание и знание, че службите на бившия режим са служили не на народа, а са служили срещу  народа, или просто защото този скандал пореден им дойде малко в повече. И този път те въвлякоха в него и коалицията. Йорданов Т. така или иначе не може и няма какво повече да обяснява, това са му казали, това казва. Тук думата трябва да е на Слави Трифонов. Сега да излезе на телевизора и да даде ясен отговор. А не като Торбалан да 

размахва от черния екран „впечатляващи“ сивита, зад които стоят и лица без покритие

Междувременно обаче един друг министър и то от ПП-министър Даниел Лорел, авторитетно заяви, че подкрепя отсвирването, но тези работници на ДС били професионалисти в това, което правят! Дали господин Лорел, който казва, че е станал политик за 24 часа, е прочел един единствен лист от 16 километровия архив на ДС? Дали някога се е срещал с хора, оцелели  като по чудо от кървавата политическа месомелачка въртяла България 45 години? Това формално говорене означава не само непознаване и неглижиране  на историята. То говори за човешки стойности и ценности, които са били възпитавани с години наред. То говори за липса на памет, много жалко. И тъй като и сега всеки, дори и пенсионираните ченгета(каква гавра!)  говори за достойнство, 

нека Трифонов оттегли министърката си

Заложените мини в политическото поле на министър-председателят Кирил Петков тепърва ще се взривяват. От него зависи да обезвреди най-големия си враг – онези които и до днес се блажат от властта  и ни теглят към миналото. Той ще има подкрепа-ако осъзнае, че му е нужна за оцеляване на промяната…и я поиска.

И нали винаги в лошото търсим и доброто, а доброто в този опасен прецедент е, че той трябва да виси като една голяма обица на много политически уши.

Автор: Екатерина Бончева

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече