По братски: Гешев е поискал, а Борисов му е дал да живее в „Бояна“ срещу скромен наем

0

Когато през август миналата година главният прокурор Иван Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция „Бояна“, той каза само, че живее „в държавен имот“. Шефът на обвинението тогава лаконично коментира, че „от този храст няма да излезне заек“.

И заек наистина не излизаше. Почти една година оглавяваният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Така се стигна до ситуацията, в която всички знаеха, че главният прокурор живее в съседство на премиера и президента, но никой не говореше за това.

След като мандатът на Борисов изтече, а в длъжност встъпи служебният министър-председател Стефан Янев, Свободна Европа изпрати отново същите въпроси до Министерския съвет. И зайци започнаха да излизат.

Заек №1: новодомец от 29 юни 2020 г.

Първият „заек“ е, че от 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Това гласи официален отговор, изпратен от пресслужбата на правителството. Оттам не предоставят адреса му с мотива, че „данните за местонахождението“ на дадено физическо лице са лични данни.

Този „държавен имот“ е резиденцията в Бояна. Това става ясно от отговор на въпроса кой е определил наема, който да плаща Гешев.

„Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс „Бояна““, пише в отговорите.

Още миналата година два независими източника, пожелали анонимност, свидетелстваха пред Свободна Европа, че главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна.

Вилата е една от осемте сгради, намиращи се на територията на построената през 1974 година резиденция „Бояна“. Тя е създадена като представителен комплекс на комунистическото ръководство на страната. Състои се от две по-големи сгради – Дом 1 и Дом 2. В първата днес е Националният исторически музей, а втората е комплекс от конферентни зали и жилищни части, който обслужва правителството. Има още 6 по-малки сгради. Сред тях са вилите на президента, премиера и обитаваната в последната една година вила на главния прокурор.

Площта на къщите е различна, но всички те са по няколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има и градина и гаражи.

Заек №2: Наемът не е пазарен

За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лева.

Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени.

Проверка на Свободна Европа в специализираните имотни сайтове сочи, че къщи с параметри сходни на Дом 5 в района на Бояна, се отдават за цени вариращи между 4000 и 6000 лева. Т.е. дори главният прокурор да плаща нощувки за цял един месец на държавата, то наемът му е наполовина от цените на пазара.

Заек №3: Ремонти за 333 860 лева

Въпреки че от Министерския съвет не предоставят точния адрес на главния прокурор, за който свидетелстват източниците на Свободна Европа, има косвени данни, които потвърждават, че Гешев живее точно в Дом 5.

След изискана справка става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе в „държавна собственост“ на 29 юни миналата година, във въпросната вила са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860, 39 лева, показват получените от Свободна Европа документи. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на „помещения и инсталация“ в Дом 5. Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

Заек №4: Сам си го е избрал

В историята изскача и още един заек от същия храст. И това е основанието, заради което главният прокурор се е нанесъл в правителствения комплекс.

Миналата година шефът на обвинението каза, че това се е случило по „препоръка на всички български служби за сигурност, включително Национална служба за охрана (НСО)“.

Оказва се обаче, че това не е така. Според отговорите, които получихме, държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата „се цитира резултат от проведено охранително обследване“ от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

Потърсихме за коментар по всички тези въпроси говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Тя отказа да коментира, пожела приятен ден и затвори телефона.

От момента на построяването й досега резиденция „Бояна“ традиционно подслонява президентите, премиерите и някои председатели на Народното събрание. През последните 30 години не е известно в „Бояна“ да е живял представител на съдебната власт.

Автор: Полина Паунова

Източник: „Свободна Европа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече