Командос осъди МВР: Изплащат му 30 бона, счупил крак на излизане от столовата

0

Командос от отдел „Специални операции“ при Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) е осъдил МВР за 30 000 лв. Това обезщетение му е присъдено заради инцидент, станал преди 5 години. Тогава докато вървял вечерта от столовата към общежитието на СОБТ, той се подхлъзнал, стъпил накриво и счупил глезенната става на десния си крак. За това МВР го обезщетило с 8700 лева, но командосът е завел иск за неимуществени вреди в Софийския градския съд, пише правният сайт Лекс.бг.

Служителят на СОБТ е опериран два пъти в рамките на година, като втория път са извадени винтовете, поставени при първата операция. Експертът по делото обяснява, че няма трайни последици от счупването, но при натоварване и промени във времето може да се оплаква от болки. Негов приятел свидетелства, че го видял с патерици след инцидента и бил притеснен, че няма да може да обръща достатъчно внимание на малкото си дете и да спортува. По-късно опитал да играе отново футбол, но се отказал заради болките. Друг свидетел разказва, че командосът изпълнявал различни задачи, но физическото натоварване е основно за всички. За около три месеца пропуснал няколко тренировъчни лагера, а като се върнал на работа, възникнала специална водолазна задача, в която не успял да се включи и това го травмирало.

По делото съдът констатира, че Законът за МВР дискриминира служителите на министерството, които имат право на обезщетение, след като са пострадали на работното си място, защото предвижда „таван“ на компенсацията. Такъв е изводът и на други съдии, които гледат дела за обезщетения, заведени от служители на МВР. По тези дела министерството пледира, че са неоснователни, защото ЗМВР предвижда еднократни компенсации с фиксиран размер – 10 заплати за тежка телесна повреда при изпълнение на служебните си задължения и 6 заплати при средна телесна повреда. Прочитът на министерството е, че след като бъдат изплатени тези заплати, служителите му нямат право да претендират по-високи обезщетения за вреди от трудови злополуки.

През последната година обаче вече няколко съдебни състава отхвърлят това тълкуване като дискриминационно и присъждат допълнителни обезщетения на пострадалите служители на МВР, като случаят с командоса е поредният.

АРГУМЕНТИ

По него съдия Петя Алексиева обяснява, че в Закона за държавния служител (ЗДСл) няма ограничения в обема на отговорността на съответната администрация за вреди, причинени на държавни служители. Затова и ако се приеме, че със ЗМВР е въведен такъв лимит, то униформените ще са в по-неблагоприятно положение от останалите държавни служители. Такова ограничение няма и в Кодекса на труда. 

Тя припомня и дело, по което са присъдени 190 000 лева обезщетение на съпругата и двете деца на загинал пожарникар. И в този случай всички инстанции са били единодушни, че ЗМВР недопустимо въвежда дискриминационни лимити на обезщетенията, включително и при смърт на служителя, когато на близките се изплаща и обезщетение от до 20 заплати. 

В крайна сметка Софийският градски съд приема, че командосът трябва да бъде обезщетен с 30 000 лв., но от тази сума вади вече платените от МВР 8700 лева. Затова министерството е осъдено да плати още 21 300 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече