Нов птичи грип е по-опасен за хората

0

Вълната от птичи грип в Азия и Европа е по-опасна за хората заради по-големия брой варианти, съобщи Световната организация по здравеопазване на животните, цитирана от Ройтерс.

„Този път положението е по-трудно и по-рисково, защото се появяват повече варианти и това затруднява проследяването им“ каза генералният директор на организацията Моник Елоа.

„Рискът е, че може да мутира или да се смеси с вируса на човешкия грип, който може да се предава сред хората и така внезапно да придобие ново измерение“, допълва той.

Петнайсет държави съобщиха за огнища на птичи грип от октомври до края на декември, предимно от щама H5N1. В Европа най-засегната е Италия с 285 огнища и почти четири милиона убити птици.

H5N1 е един от малкото щамове птичи грип, които са се прехвърляли на хора. Известно е с него да са се заразили общо около 850 души, половината от които са починали.

Миналата година няколко души се заразиха в Китай, което предизвика притеснения сред някои експерти. Те казаха, че изглежда предишните разпространени щамове са се променили и може вече да са по-заразни за хората.

Източник: БТА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече