Новата власт реши: Замразяват заплатите на чиновниците, заводите работят през почивните дни

0

Минималната заплата ще остане 650 лв. още два-три месеца, а след това ще бъде увеличена на 710 лв. По-висока минимална заплата ще бъде заложена в бюджета за 2022 г. като се очаква той да бъде приет от парламента през февруари, обясни министърът на финансите Асен Василев. Новата минимална заплата ще бъде близка до обсъжданите вече стойности, допълни той.

Кабинетът е внесъл в парламента проектозакон, който предвижда основни параметри от бюджета за 2021 г. да важат до края на март 2022 г. Според проекта минималният осигурителен доход ще остане 650 лв., а максималният ще бъде 3000 лв. до края на март. При гласуване на новия бюджет за 2022 г. парламентът може да реши по-високата минимална заплата, както и по-високите минимален и максимален осигурителен доход да влязат в сила още от началото на март, но най-вероятно това ще стане от 1 април.

В проекта на бюджет за 2022 г. не е предвидено увеличение на парите за заплати в администрацията, научи “Труд”. Изключение правят учителите тъй като за тях е предвидено увеличение на възнагражденията в коалиционното споразумение. Останалите ведомства ще могат да увеличават заплатите на хората, само ако спестят пари чрез съкращаване на персонал.

В бюджета за 2022 г. няма да има много нови политики, тъй като няма достатъчно време за остойностяването им, обясни министърът. Повече промени ще има от средата на 2022 г., когато е планирано да има актуализация на бюджета. Дотогава трябва да бъде разработена и цялостна пенсионна реформа, стана ясно от думите на министъра.

Държавният бюджет завършва 2021 г. с дефицит от 3% от Брутния вътрешен продукт на страната, обяви министърът на финансите Асен Василев. Това е с 0,6% по-малко от актуализирания бюджет за 2021 г. Този резултат е постигнат благодарение на увеличение на приходите със 7,9% спрямо реализираните през 2020 г., обясни министърът.

Разходите в бюджета за 2021 г. бяха увеличени на два пъти. Първо с направената актуализация разходите нараснаха с 2,5 млрд. лв., а след това с решение на парламента бяха разпределени още 1,2 млрд. лв. От тях 750 млн. лв. са са добавките от 60 лв. към пенсиите до юни, а 450 млн. лв. са за подпомагане на фирмите заради скъпия ток.

Позиция

Заводите да работят през уикенда

Предприятията може да работят например събота и неделя, а не в пиковите за цената на тока часове. Така министърът на финансите Асен Василев коментира исканията на бизнеса за по-големи компенсации заради скъпия ток. Трябва да има баланс между компенсации и ефективност при използването на тока, обясни министърът. От думите му стана ясно, че според нето бизнесът не трябва да получава пълни компенсации за по-високата цена на тока, защото така няма да има стимул по-ефективно използване на електроенергията.

За предстоящите плащания през февруари по външния дълг на страната няма да има нужда от пускането на нов дълг на международните пазари, заяви Асен Василев. Това може да се наложи по-нататък през годината за финансиране на бюджетния дефицит.

Дефицитът ще е под 3%

Дават 2-3 млрд. лв. за ковид мерки през 2022 г.

Купуват хеликоптери след юни

2-3 млрд. лв. ще бъдат разходите, свързани с ковид кризата, през 2022 г.

2-3 млрд. лв. е стойността на ковид мерките в разработвания бюджет за 2022 г., обяви министърът на финансите Асен Василев. Конкретната сума ще стане ясна при обявяване на параметрите на бюджета, което се очаква да стане в средата на януари.

Засега е ясно, че целта е бюджетният дефицит без разходите, свързани с ковид кризата, да е по-малък от 3% от Брутния вътрешен продукт на страната. Но с добавяне на ковид мерките дефицитът вероятно ще е по-голям от 3%.

В бюджета на АПИ трябва да бъдат заложени 1,2 млрд. лв., които ежегодно се дават за пътища, за да не бъдат давани чрез министерски постановления, обясни още министърът. Но залагането на допълнителни политики като например купуването на нови линейки и хеликоптери за спешна медицинска помощ ще стане с актуализацията на бюджета за 2022 г., тъй като те трябва да бъдат остойностени, стана ясно от думите на министъра.

Инвестиционна програма за 12 млрд. лв.

Строят нови мостове, тунели и магистрали

Няма да има газова централа

Кабинетът планира да бъдат изградени 4-5 моста над р. Дунав и три тунела под Стара планина.
Разработва се инвестиционна програма за следващите четири години, която е на стойност близо 12 млрд. лв., обяви министърът на финансите Асен Василев. Програмата предвижда да бъдат построени 4-5 моста над река Дунав, три тунела под Стара планина, да бъде довършена магистрала “Хемус” и т. н.

В момента експерти правят анализ за кои инвестиционни обекти има проекти и за кои още няма. След това ще бъде направен анализ как може да започне изграждането им във времето, както и финансов план как да бъдат осигурени необходимите средства, обясни министърът. Идеята е тази инвестиционна програма да бъде част от бюджетите за следващите четири години. За целта тя трябва да е готова до средата на годината, за да бъде разгледана заедно с актуализацията на бюджета за 2022 г.

Продължават разговорите с Европейската комисия по отношение на Плана за възстановяване. Очаква се в средата на януари да има нов вариант, който отразява забележките на Брюксел. От Плана за възстановяване е отпаднал проектът за изграждане на централа на газ, научи “Труд”.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече