Бойко Рашков хвърли нова бомба: Ръководни фигури на ДПС са заплашвали служители на МВР

0

Парламентарната група на ДПС и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков влязоха в остър спор по време на днешното изслушване на вицепремиера в парламента. Темата – предсрочните парламентарни избори през ноември миналата година и твърденията на Рашков, че са установени нарушения при гласуването с подвижни урни, както и отправен натиск срещу служители на МВР от „ръководни фигури на ДПС“.

Това е второто изслушване на министъра по тази тема, след като в края на миналата година от партията обвиниха силовото ведомство, че е репресирало граждани с трайни увреждания, които по закон гласуват с подвижни урни.

Според цитираните от него днес доказателства – има множество случаи на фалшиви медицински документи.

По думите на Бойко Рашков на много места в страната са получавани данни и са образувани стотици досъдебни производства както за изборите през юли, така и за вота през ноември именно заради големия брой подвижни избирателни секции именно заради тези документи.

„Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи“, заяви министърът пред депутатите. Рашков свърза областите, в които се наблюдава бум на явлението, с ДПС. Рекордьор по такива дела е Разград, обясни той. Там има 26 досъдебни производства.

Той съобщи, че докато вървели проверките, в регионалната дирекция на МВР в Разград са отишли ръководни представители на движението, които отправили „груби заплахи и закани“, включително граждански арести към служители на МВР.

Подобни случаи са регистрирани и в Хасково, обясни Рашков. В целия регион има близо 800 заявления за гласуване с подвижна урна. В община Минерални бани например има 313 заявления, като при 20 от тях не са представени никакви документи. Като цяло в областта около 10% от заявленията са от хора с изтекли медицински документи.

Рашков обясни, че това не са само разкрития на МВР. В голяма част от случаите разследванията са образувани от прокурор, което значи, че е счетено, че има данни за престъпление, обясни той.

Реакцията на ДПС, които от месеци обвиняват МВР в репресии, не закъсня. От движението се възмутиха, че на прицел са взети „най-слабите и уязвимите, хората със специални нужди“. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дори напусна пленарната зала.

„Подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката – над 600 хил са лицата с увреждания и загуба на трудоспособност у нас. От тях 14 хиляди само са подали искания за подвижни урни. Затова питаме: От колко граждани с увреждания и заболели от COVID-19 има сигнали, че не са искали да гласуват и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се проверяват документите им?“, попитаха Рашков от движението. 

„Около Гурково има един особено активен търговски регион където по избори се засилва търговията. И по наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чиито лидер напусна току що залата“, заяви Бойко Рашков.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече