Панацея или експеримент: Хапчета – убийци на COVID-19 идват у нас

0

Два вида хапчета, които спират развитието на вируса COVID-19 в човешкия организъм, ще бъдат доставени в България. Първите количества от лекарствените препарати Паксловид на компанията Пфайзер и Молнупиравир на компанията Мерк ще бъдат общо 50 000 опаковки – 30 000 от единия и 20 000 от другия. Това потвърди зам. здравният министър Георги Йорданов.

Страната ни ще получи медикаментите, като част от общата доставка за страните членки на ЕС. След това се очаква да бъде съставен национален протокол, по който те да се прилагат в лечението на заразени с коронавирус, обясни пред „Труд” проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

Вероятно хапчетата, които няма да могат да се купуват свободно, ще бъдат достъпни в COVID зоните, през РЗИ или личните лекари, прогнозираха лекари пред „Труд”. Идеята е да се използват за домашно лечение и ако се започнат навреме – да се избегнат усложнения и постъпване в болница.

Акад. Ваньо Митев заяви пред „Труд”, че не би използвал и не би предписал лечение с лекарството на Мерк, заради данни, че то е мутагенно в плъх.

Част от медиците обаче изразиха и скептицизъм относно приложението на препаратите. Според акад. Ваньо Митев, бивш ректор на Медицинския университет в София, сега – преподавател в Катедра „Медицинска химия и биохимия”, има теоретична вероятност Молнупиравирът (Molnupiravir) да повлияе на нормалната човешка ДНК, когато се репликира, ако по време на този процес се случат мутации, това може да е сериозен проблем.

Още през ноември акад. Митев посочи пред „Труд”, че в публикация на Journal of Infectious Diseases, учени демонстрират, че Молнупиравирът може да мутира ДНК в животински клетки.

„Тези учени настояват за по-сигурни данни относно риска за мутации в хора, защото това лекарство е мутагенно в плъх. Аз поддържам това становище и лично аз не бих ползвал и не бих препоръчал Молнупиравир”, заяви акад. Митев. При най-малката опасност от мутагенност едно такова лекарство не трябва да се взема”, посочи още акад. Митев.

„Що се отнася до Паксловид на Пфайзер, таргетът или прицелната молекула е една специфична вирусна протеаза, тя е характерна за вируса, няма я в човешкия организъм и тя е отговорна за репликацията на вируса. Чисто теоретично това е много по-добър и безопасен метод на действие”, коментира още акад. Ваньо Митев по ефикасността на лекарството Паксловид.

Българският учен отново припомни, че повече от година и половина у нас, в Александровска болница и не само, се прилага изключително успешна терапия с Бромхексин и Колхицин. „Когато човек се разболее и започне моментално инхалации с Бромхексин и включи Колхицин, ние не знаем за случай, при който тази терапия е приложена и да се стигне до болница”, обяси метода акад. Митев. „Тази терапия е много евтина и ефикасна и в момента искаме хилядите случаи, които са лекувани по този начин, да ги обобщим, за да ги публикуваме”, каза още той. По думите му новите лекарства като Молнупиравир и Паксловид са с курс на лечение около 800 долара, а приложението на Бромхексин и Колхицин се измерва в няколко лева.

„Колхицинът е този, който блокира усложненията, а Бромхексинът не позволява на вируса да влезе вътре и прави превенцията”, обясни ефектът от комбинацията при лечението на коронавирусна инфекция акад. Ваньо Митев. „Бромхексин-инхалаторен и колхицин просто ги смятам за идеални за амбулаторно лечение и ако това се започне адекватно още в началните стадии, според мен почти никой няма да стига до болница”, категоричен бе акад. Митев.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог, пред „Труд”: И двата препарата работят в най-ранните етапи на инфекцията

– Каква е разликата между двете лекарства, които ще вкарваме, проф. Александрова?
– И двата препарата – и Паксловид, и Молнупиравир, ще блокират размножаването на вируса, но ще го направят по различен начин. Препаратът на Пфайзер (Паксловид) спада към групата на така наречените протеазни инхибитори. Когато вирусът започне да се размножава, той образува белтъци, които му трябват, за да си изгради потомството. Само че тези белтъци се изграждат като една обща гигантска молекула и в този си вид не му вършат никаква работа, така че, за да може да вирусът да ги използва, той трябва образно казано да ги нареже, да се получат отделните тухлички и всъщност Паксловид ще блокира точно тази ножица, така наречената протеаза. Това е неговият принцип на работа. Такъв тип лекарствени препарати антивирусни са ни познати. Използват се и срещу други вируси. Самият препарат на Пфайзер също не се появил вчера, те имат доста голям опит, общо взето са отворили чекмеджетата с разработки още от времето на SARS-CoV 1, така че от тази гледна точка хората не трябва да се притесняват, че нещо хей така се е появило от нищото – не, зад него стои години опит и подобни препарати се прилагат и при лечението на други вирусни заболявания.

– А Молнупиравир?
– Що се отнася до Молнупиравир, той също ще подтисне размножаването на вируса, но ще го направи по друг начин. Това много странно име не е случайно – това е чукът на богът на гръмотевиците в скандинавската митология. Препаратът е представител на така наречените нуклеозидни аналози. Тоест това е една молекула, която прилича на градивните единици на РНК-молекулата. Така че Молнупиравир ще излъже РНК-молекулата и ще се включи на мястото на нейна градивна единица, но тъй като не е истинският структурен елемент, на практика ще предизвика мутация на това място. Подобни включвания ще се случат на различни места в РНК-молекулата и образно казано вирусът буквално ще мутира до смърт. Той няма да може да се размножава и ще загине. По същия начин и тук подобни нуклеозидни аналози се използват доста отдавна във вирусологията, те са добре познати на лекарите и от тази гледна точка хората не трябва да имат притеснения от тях.

Очакванията са, че хапчетата биха намалили хоспитализацията на пациенти с коронавирус.

– Кога обаче трябва да се включат в лечението на пациент с коронавирус?
– Характерното за препаратите, които потискат вирусното размножаване, е, че те трябва да се приложат колкото се може в най-ранните етапи на инфекцията, за да може още в началото да се блокира размножаването на вируса. Вирусите са едни изключително успешни копирни машини и успяват за часове да създадат стотици хиляди свои копия, които ще инфектират нови клетки, те ще произведат нови вирусни клетки. Въобще това е една абсолютна лавина. Тези препарати, приложени в по-късен етап, няма да бъдат ефективни. Паксловид при клиничните изследвания показа над 80 процента намаляване вероятността да се стигне до болнично лечение. А при Молнупиравир той е по-нисък – под 50 процента.

– Какво е отношението им към ваксините?
– Ще бъде нужно и време да бъдат получени нужните количества от тези две лекарства, но и няма как да разчитаме само на тях, не може светът да бъде залят с тях изведнъж. Не бива да противопоставяме ваксините и лекарствените препарати. Смисълът на ваксината е да предотврати въобще инфекцията или, ако все пак проявим симптоми, те да не бъдат тежки, да не се стига до усложнения. Но винаги ще има хора, които по принцип няма да могат да бъдат ваксинирани или които, дори и да бъдат ваксинирани, няма да изградят необходимия имунен отговор, да речем хора с имунни дефицити и т. н. Така че лекарството ще бъде необходимо, а с ваксините взаимно си помагат.

Проф. Илко Гетов пред „Труд”: Чака се одобрение за Паксловид в края на януари

МЗ: Имаме 5000 дози от ваксината на AstraZenecа

България е част от общото европейско споразумение с двете компании Пфайзер и Мерк за доставка на количества от лекарствата за страните членки. Това на Пфайзер, чието търговско наименование е Паксловид, вече се оценява от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), а другото е в предварителна фаза, обясни пред „Труд” проф. Илко Гетов, българският представител в ЕМА.

По думите му може би лекарството на Пфайзер ще бъде разрешено в съюза в края на януари, а това на Мерк през февруари или ако не се съберат данните – по-нататък.

„Препаратът на Пфайзер е двойна комбинация, съдържа две съставки. Едната е Ритонавир, която и сега се използва за лечение на СПИН, а другата е нова, която още няма измислено име. Препаратът на Мерк съдържа Молнупиравир”, уточни проф. Гетов.

Когато пристигнат у нас хапчетата няма да бъдат достъпни в аптечната мрежа, защото ще бъдат по лекарство предписание, след като пациентът е диагностициран.

„В първите три дни трябва да се започне терапията. Има много строги ограничения за приложение и това зависи от националните власти. След като лекарствата бъдат разрешени на базата на записаното в продуктовата информация, ще бъде създаден национален протокол кой ще ги прилага, как, на какви пациенти и т. н. Тези 50 000 опаковки, които България очаква, ще бъдат за толкова на брой пациенти. Една опакова е за един пациент за около 3-4 дни. Идеята е, че спират репликацията или развитието на вируса в организма, и по този начин предпазват от развитие на усложнения, влизане в болница.

Проф. Гетов напомни, че България е отказала да участва в доставката на петата разрешена от ЕМА ваксина Новавакс. Междувременно се разбра, че сме получили 4800 дози от ваксината на AstraZenecа (Vaxzevria)
Те са предназначени за първична ваксинация – 1-ва и 2-ра доза и ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции по предварителна заявка.

Доставките на Vaxzevria бяха временно преустановени у нас заради слабия интерес, но в последно време РЗИ съобщават за желаещи да бъдат ваксинирани с този лекарствен продукт, заради което сме направили поръчката.

Гражданите, които искат да им бъде поставена ваксината на AstraZeneca, могат да се обърнат към съответната РЗИ за информация относно пунктовете, които ще прилагат ваксината.

Министерството на здравеопазването посочва, че ваксината не се прилага като бустерна доза.

След експериментални проучвания

Франция иска Пфайзер, вместо Мерк

Първоначалните изследвания са били върху неваксинирани

Американската администрация по храните и лекарствата разреши антивирусното хапче на Пфайзер преди Коледа. Ден след това Франция отмени поръчката си за другото антивирусното лекарство на компанията Мерк след разочароващи данни за ефективността му. Страната се надява вместо това да получи препарата на Пфайзер преди края на януари.

По-рано, в средата на декември, фармацевтична компания обяви, че експерименталното є хапче срещу COVID-19 изглежда ефективно срещу варианта Омикрон. Пълните резултати от нейното проучване с 2250 души са потвърдили обещаващите предварителни резултати на хапчето срещу коронавируса: лекарството намалява комбинираните хоспитализации и смъртните случаи с около 89% сред високорисковите възрастни, когато се приема малко след първоначалните симптоми на COVID-19.

Данните на Пфайзер биха могли да помогнат на регулаторите да се уверят в ползата от неговото лекарство, след като Meрк разкри по-малки от очакваните ползи за своето лекарство при окончателно изпитване. В края на ноември Meрк обяви, че нейното хапче намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 30% при високорискови възрастни.

И двете компании първоначално са изследвали лекарствата си при неваксинирани възрастни, които са изправени пред най-сериозните рискове от COVID-19, заради по-напреднала възраст или здравословни проблеми, като астма или затлъстяване.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече