Държава под карантина: Първите мъже от властта са в изолация

0

Първите мъже в държавата са под карантина след заседанието на Консултативния съвета за национална сигурност (КСНС) при президента, който се проведе в понеделник (10 януари) и на който в продължение на почти 6 часа се обсъждаше позицията на България по отношение на присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Малко след него стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е дал положителна проба за COVID-19.

Едни от първите, които се изолираха, бяха премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев. Това направиха и началникът на кабинета на Петков – Лена Бориславова, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Стефан Янев, както и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

От правителствената пресслужба съобщиха, че министър-председателят продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Той ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната.

В къщи си е и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която съобщи, че си е направила и PCR тест. Тя обаче обвини в безотговорност поведението на Минчев. „Считам за пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г-н Минчев, който над шест часа беше с всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен от председателя на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“, за когото г-н Минчев обяви, че е с COVID-19 и поради тази причина не присъства на КСНС“, коментира Атанасова във Facebook. По думите й, на практика заради лекомислено поведение на Минчев, държавата ще се ръководи на автопилот – без присъствени решения на президент, председател на Народното събрание, председатели на парламентарни групи, министри и ръководители на специални служби.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова написа във Фейсбук профила си:

След вчерашния КСНС, в работата и решенията на който участвах, и след като се установи, че председателят на НС е положителен за Covid -19, се самоизолирах и днес направих ПСР тест. Очаквам резултат. Считам за проява на пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г- н Минчев, който над шест часа беше с всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с Ковид – 19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с Covid – 19 и поради тази причина не присъства на КСНС.

На практика заради неговото лекомислено поведение, държавата ще се ръководи на автопилот – без присъствени решения на Президент, Председател на НС, заместник – председател на НС, председатели на ПГ, министри и шефове на специални служби.
А Външно министерство ще се управлява от новоназначения заместник – министър – имунолог, след като министърът е с Ковид – 19, а заместник – министърът би трябвало да е карантиниран, след като присъстваше също на КСНС. Желая здраве на всички и се надявам, че това не е добре обмислена „уважителна причина“, свързана с отлагане на планирани дейности от членове на КСНС. До тук фактите, а сега размислите: Ако вярваме на науката, Минчев вероятно е имал симптоми, и трябваше да предприеме мерки преди КСНС.
Но, ако вярваме на конспирацията, Ковид-19 спасява премиера от срам в Скопие и унизителната роля, в която го постави менторът му – президента на републиката Румен Радев.

П.П. Ваксинирана и преболедувала съм…“

Същевременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че вече е с бустерна доза ваксина срещу COVID-19 и не е под карантина.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обаче прецени, че не е необходимо да се поставя под карантина, но посочи, че след като РЗИ казва, ще стои под карантина. „Направих си бърз тест, който е отрицателен“, съобщи той, но уточни, че ще се изолира само ако от РЗИ му се обадят. „Ако РЗИ ми налага тази карантина, аз няма да имам против, но това са глупави правила. Тестовете показват, че съм здрав“, допълни Костадинов и увери, че утре ще има протест срещу ограничителните мерки и зеления сертификат. „Протест ще има. Ще участвам дистанционно“, увери Костадинов.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин също излезе с позиция в профила си във Facebook. Той заяви, че няма да се изолира, тъй като е преболедувал COVID-19 преди по-малко от три месеца и сегашните здравни разпоредби му позволяват да не влиза под карантина при това положение.

„Във връзка с вчерашната новина след КСНС за положителния тест за ковид-19 на председателя на НС, искам да ви информирам, че съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от 22.10.2020 г. и правилата на РЗИ за нейното приложение, аз НЕ подлежа на задължително карантиниране, тъй като съм преболедувал ковид по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. Тестът ми за ковид-19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус“.

Самоизолирал се е и председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Все още обаче не е ясно какво ще предприеме Мустафа Карадайъ от ДПС, който също участва в съвета.

„В момента проверяваме имунния статус на всички участвалите в КСНС. В зависимост от това кой какъв имунен статус има, сложил ли си е бустер или не, ще бъде поставен в различен срок на карантина“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му карантината на политиците зависи от това, кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече