Велизар Шаламанов: В период на хибридна война сме – а тя е доста по-рискова от Студената война

0

„Надявам се, че на срещата опитът на Руската федерация е бил да се започне диалог, след като той беше прекъснат толкова дълго време. Русия беше изненадана от готовността на НАТО да води разговор, но по реални проблеми, като това, че руската страна не може да посочи дати и готовност за продължаване на тези разговори е нещо, което не е в неин интерес“. Това каза пред ФАКТИ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов, който във времето е заемал и различни длъжности в НАТО.

От медията ни го потърсихме за коментар на вчерашната среща между представители на НАТО и Русия, след която най-общо стана ясно, че Алиансът няма как да се съобрази с желанието на Кремъл да няма повече натовско разширяване, а сигналите от руска страна бяха противоречиви, като на объркани хора.

Ето какво още каза Велизар Шаламанов за срещата НАТО-Русия:

След тези три стъпки са ясни три неща. Първо, че Русия не може да изнудва НАТО, второ, че НАТО и Европейският съюз са абсолютно единни по отношение на защитата на своите интереси и принципи, трето, че ако Русия иска да участва като равноправен партньор в отношенията с НАТО и Европейския съюз, това няма да стане със заплаха от агресия и струпване на войски, а когато се водят преговори по реални въпроси, които не се свързани с нарушаване на международния ред и сключени договори. След тези преговори, включително третата стъпка в ОССЕ днес, агресивни действия от страна на Русия ще бъдат с още по-негативни последици и според мен от руска страна ще се мисли много по-внимателно“.

На въпроса дали се намираме във втора Студена война, Велизар Шаламанов даде следния отговор:

„Студената война е нещо много специфично, свързано с ядреното оръжие, с тоталното противопоставяне на две системи, които търсеха генерално решение. В момента ние сме в един процес, в който трябва да се научим да водим преговори, да отстояваме своите интереси и затова мисля, че няма да се стигне до такъв тип конфронтация, каквато беше по време на Студената война, и то просто защото ги нямаме тези две страни, които имахме по време на Студената война“.

По отношение на това дали военният конфликт между Украйна и Русия може да бъде избегнат, бившият министър на отбраната ни заяви:

„Колкото повече време печелим чрез преговори и чрез ангажиране на Руската федерация на масата на преговорите, толкова повече се отдалечава рискът от пълномащабно военно нахлуване на Русия в Украйна. За съжаление ние сме в един период, в който се води хибридна война, което е доста по-рисково, отколкото това, което имахме по време на Студената война. Това е така, тъй като можем да очакваме всякакъв вид хибридни действия, атаки, които да продължат да влияят на ситуацията в Украйна и да се опитват да подкопават единството, устойчивостта и развитието на страните от Западния свят, част от който е и България. Това е реалният риск, който прави този период в някаква степен по-рисков и по-труден от Студената война“.

„Хибридната война е пълен спектър от средства за откриване на уязвимостите на потенциалния противник или конкурент и експлоатация на тези уязвимости без да се поема отговорност за това, без да може да бъде търсена тази отговорност и това всъщност я прави опасна. Един от начините да се излезе от тази ситуация е първо като се намаляват нашите уязвимости и второ това, което беше поставено като въпрос и на срещата вчера – в такива области като киберпространството, космическото пространство, а и в сферата на дезинформацията, се търси постигане на съгласие по норми за избягване на действия, които вредят на интересите на другата страна“, уточни Велизар Шаламанов след въпрос на ФАКТИ за точното значение на хибридната война.

Източник: Fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече