Как се укротява македонският антибългаризъм? (ВИДЕО)

0

„Със свикания от президента Радев КСНС ситуацията с РС Македония има напредък, но македонците не го видяха, защото очакваха друго. Напредъкът е в това, че България наистина постигна единодушие от всички политически посоки как да постъпи по отношение на кандидатурата на РС Македония“, каза в предаването “(О)позиция“ коментаторът на  “Сега“ Светослав Терзиев.

Според него консултативният съвет е свикан навреме. “Ние сме с доста голям стаж в ЕС, знаем как се процедира по време на преговори и можем да помогнем на нашите приятели и събратя македонци за механизмите на ЕС, защото те търсят някакъв механизъм, който не съществува, някаква задна врата, която не съществува“, каза Терзиев.

Големият проблем в спора между България и Северна Македония е, че българското малцинство, което живее там, не може да се идентифицира с българската си същност, те са дискриминирани и потискани от десетилетия, страхуват се. “Нашата дипломация, нашите политици трябва да бъдат по-активни, а не да разводняват проблема, не да отклоняват вниманието към един или друг аспект, произтичащ от главния проблем“, смята Терзиев. „Въпросът за дискриминацията трябва да се постави на масата. Няма как македонската идентичност да се основава на антибългаризма“, заключи той.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече