Контрастно възприятие: Костадин Костадинов и възраждането като процес

0

На 12 януари партия „Възраждане“ поведе „народен бунт“ срещу здравния сертификат пред парламента. Проба „на опън“ за правителството и партиите от четворната коалиция. Тест за столичните противници на зеления сертификат и на ограничителните противоковидни мерки на властта. Водачът Костадин Костадинов ги нарече безумни, репресивни и двегодишен ковид геноцид. Предвид надигащата се омикронна вълна, изглеждаше като прибързано решение. Той сам признава, че качеството, което не притежава, е търпението.

Съществени минуси за „Възраждане“ от „бунта“ не се забелязват, плюсове определено са придобити. Властта се уплаши от протеста срещу зеления сертификат, кратко и ясно писа „Труд“. Хем протестът не беше подкрепен с вдигнат Соросов юмрук, платени „бойци“ и агитки! Напомнянето и сравненията са в полза на организаторите. Експертна група, която да установи до колко са резултатни принудително налаганите противоковидни мерки, изглежда скоро ще има.

За нея депутатите от „Възраждане“ неведнъж настояваха, коалиционерите си правеха оглушки. Съгласят ли се, губят авторитет, но едва ли ще рискуват още повече след нов протест по тази тема. По света и в Европа расте недоверието към СЗО, задкулисните среди и интереси зад нея. Срива се подкрепата към прокарваните от нея мерки, увеличават се по размер и ярост протестите.

Неотдавна Костадинов сподели, че България има нужда от мъже в политиката, не от мижитурки, иска партията да действа без усукване. За да покажат възрожденците с протестна активност, че обявената следваща цел – да станат първа политическа сила – не е куха декларация. Ето, започват похода, бележат плюсове, привличат симпатизанти. Не само сред многобройните антиваксъри и противници на зеления сертификат, а и сред негласувалите през 2021 г.. За Костадинов възраждането на България е процес, разполага целите във времето.

Тази година „Възраждане“ печели предсрочни избори, 2026-а отново с пълен мандат, а през 2028-а организира присъединяване на Македония към родината. Звучи нереалистично, чак малко щураво, но е самопреднамерено гръмко изречен политически призив. Без големи дози идеализъм в устите на водачите и идейни призиви върху знамената на партиите не може да се постигатзначими политически успехи. Случва се най-важни промени да настъпят внезапно. Много неща изглеждат неизпълними преди се направят.

Не е рядкост малки структури да вършат големи, дори велики дела. Но водени от силни бойци и талантливи организатори. Като съдим по делата, Костадинов е такъв. При това факторът историческо време определено работи в негова и на „Възраждане“ полза. Има някои съществени успоредици между нашето време и Българското Възраждане преди два века. СССР се сви, САЩ се тресат отвътре и отвън, както тогава Османската, за периферията се отварят възможности. Макар и не смазан като тогава, народът ни днес е силно потиснат и обезкуражен.

Това е най-големият проблем за националистите. През XX в. почти е отменен Бога, сега мулти-култи богоборци напъват да отменят националностите. Машини замениха ръцете на хората, сега заменят човешките мозъци. В някои страни толерантността се превръща в тоталитарна религия. Появиха се „планетарни хуманоиди“ – без пол, без род, без племе, без вяра, без име, без цели.

В тази среда – свърхцел. Независима България в голяма част от етническите граници в земите на Мизия, Тракия и Македония. С обновяващо се общо национално съзнание, с единен книжовен и говорим език и единна културна традиция. „Целта ни е да събудим българските граждани, за да се управляваме самостоятелно…

България е американска колония, управлявана отвън, преследват ни, защото сме го казали нееднократно“, казва водачът. Налице е искрен защитен национализъм без елементи на надменност спрямо другите или експанзивен фанатизъм.

Знаят, че нещата, които целят, са радикални, действията също, а компромисите са на заден план. Но за такова поведение се отнася много бой, изглежда е наясно и мнозинството в партията, учредена в Плиска през 2014 г. На Костадинов често му се е случвало да го гнявят през годините на участие в политически борби. Сред по-ярките му способности е и тази сам да си създава душмани. Още не кандисва, че в живота е по-добре ударите да се избягват, вместо юнашки да се изтърпяват.

Самонадеян, честолюбив, понякога злопаметен. Много енергичен и издържлив човек, борбен, праволинеен до твърдоглавие. Прави, каквото си решил, а току виж и времената се променили! Склоненкъм импулсивно незачитане на правила, особено когато е под емоционален външен натиск или ако правилата не съвпадат с неговите ценности. Цезар: „Великите дела трябва да се вършат, а не да обмислят безкрай.“

Много интелигентен, прозорлив, по юношески любопитен, харизматичен. При публични изяви думите му текат с емоционални акценти, забележимо въздействащи на зрители и слушатели. Бързак, лесно пали, но е работил сериозно върху самоконтрола и макар вътрешно емоциите да бушуват, по-често успява да се овладее. Младежкият стремеж силно да впечатли крие риск да губи контрол върху словесния поток. От конфуз го вадят знанията и силната памет, талантът и опитът да внушава, заразителното чувство за хумор и ораторският ентусиазъм.

Контрастно се възприема този типаж, особено в политиката. Оплюван е страстно, при всяка възможност. Като недемократичен с прояви на русофилство, Копейкин, носител на нетолерантни внушения, насаждач на краен национализъм, хомофоб, мразещ малцинствата и расист. Напуска ВМРО след достигане на висок пост, разминал се във вижданията с ръководството.

Творчески човек е историкът и юрист Костадинов. Обходил е Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Албания – нали народът в държавата ни граничи със себе си. Написал книги по темата, правил документални филми, написал „Учебник по родинознание“ за деца от 1 до 4 клас. Издал „Третата национална катастрофа“ относно демографската криза. Защитил докторска степен по етнография в БАН.

Разминал се за малко и с атакистите. Костадин Костадинов не е новият Волен, казва днес Сидеров. Прав е, само разлики има. Ето за една от най-принципните – за родителите.

Сидеров: „Срамувам се от майка си и от баща си – дребни чиновници… Във този не-живот постигнах максимума за мислопрестъпник… оформен онанист в града на анархистите…“

Костадинов: „Татко е заварчик, майка е чистачка и аз се гордея с това… създадоха ме и възпитаха в любов към българските традиции и почит към Родината…“

Как за броени години малка партия с големи душмани ще преобърне тенденциите с изчезването на българската нация? Как ще се справят с образователния апокалипсис и здравната катастрофа? Все теми, върху които сами акцентират. Подозренията за пропагандни фойерверки стават огромни, а разсейването им – свърхважна и срочна задача за ръководството. Вятърът на промените духа в платната им, късметът е на рабената им, но улавянето им никак не е лесно.

Автор: Д-р Илия Илиев

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече