В Оман откриха прототип на таблата на 4000 години

0

Археолози, работещи в Оман са открили каменна настолна игра, която вероятно е била популярна преди около четири хиляди години, съобщава Дейли мейл.

Разкопките са извършени в долината Кумайра на мястото на древно селище под ръководството на експерти от Варшавския университет и министерството на туризма на Оман.

Артефактът е открит в руините на постройка. На игралното поле учените разпознават тринадесет квадрата с вдлъбнатина в центъра. Според Пьотр Белински, ръководител на разкопките и археолог от Варшавския университет, подобни находки са „огромна рядкост“.

„Най-известният пример за подобна игрална дъска е открит в древно гробище в Ур (на територията на днешен Ирак)“, подчертава Белински и добавя, че подобни „настолни игри“ са откривани в Индия, бивша Месопотамия и Източното Средиземноморие.

Въпреки че правилата на играта са изгубени, експертите смятат, че тя най-много прилича на съвременната табла.

Двамата играчи са хвърляли зарове, за да поставят всички свои чипове на дъската и да ги премахнат от „полето“, преди това да е направил противникът им. Както и в играта на табла, те могат да „блокират“ фигурите на противника.

Разкопките в долината Кумайра са в ход от 2015 г. През това време учените са открили руини и артефакти от поне пет различни археологически периода, включително от желязната епоха.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече