Обратен фокус: Кабинетът “Кирил Петков” – преходната власт на Прокопиев

0

Четворната коалиция трябва да прокара непопулярни мерки, по ръба на закона да ликвидира независимостта на правосъдието, след което ще отстъпи място на нов инженерингов проект

Правителството на Кирил Петков няма да изкара пълен мандат. Това всъщност никога не е било и целта на Четворната коалиция. Кабинетът има определени непопулярни за обществото задачи, които трябва да изпълни, при това в много кратки срокове, след което да отстъпи властта на нов инженерингов проект. Все по-видимо става, че правителството с мандатоносител „Продължаваме промяната“, е готово да обслужи без никаква свян всички щения на неолибералните кръгове отвън. Същите, които инсталираха правителството на Петков, за да изпълни и техните.

За няма и 40 дни от встъпването му в длъжност и правителството вече предаде историческата истина за Република Северна Македония, колкото и театрално при визитата на Петков в Скопие, новите/стари македонски управленци решиха да демонстрират добра воля, като съкратиха химна. Важно е да се отбележи, че безсмисленият Консултативен съвет по национална сигурност имаше за цел единствено да позиционира Румен Радев като формален защитник на българския интерес. Негативите ще се отнесат от правителството на Четворната коалиция в угода на следващата власт, за която този въпрос ще е затворен. Рокадата във властта в Република Северна Македония, смяната на Заев с Ковачевски, всъщност е нагледен пример какво е планирано да се случи и у нас в следващите месеци.

В следващите седмици трябва да очакваме и още един контролиран „разрив“ във властта. Той ще е между премиера Петков и бившия служебен пример, а сега министър на отбраната Стефан Янев. Още преди две седмици за пред публиката двамата демонстрираха различия по въпроса за разполагането на чужди военни сили на българска територия. Въпреки това отдавна е ясно, че още тази пролет в България ще има чужди военни сили, които формално ще провеждат учения, но тяхното разполагане ще се проточи във времето. И това непопулярно решение ще се припише на преходния кабинет „Петков“. А дивидентите от разграничаването ще са отново за държавния глава Румен Радев и за „неговия“ военен министър Стефан Янев. Именно Янев е един от вариантите за лидер на нов инженерингов проект, който трябва да изгрее на политическата сцена, заемайки избиратели от лявото и центъра, за сметка на свиващата своето влияние БСП.

Правосъдният министър Надежда Йорданова и началничката на кабинета Лена Бориславова този понеделник поставиха на дневен ред и прокарването на „Истанбулската конвенция“. Оказа се, че кабинетът „Петков“ приоритетно щял да се занимае с ръста на домашното насилие, който удобно ще се ползва, за да поставят основите на джендърската идеология и у нас. Нещо, което вече се случи и чрез скандална позиция на България по въпроса за половата идентичност, приета на заседание на ООН в края на 2021 г.

Сред другите задачи, които властта има, но които ще останат скрити от обществения интерес, ще е овладяването на финансовия сектор и регулаторните органи, наред с прокарването в Плана за възстановяване на проектите на олигархичния кръг „Капитал“. От десетилетия Иво Прокопиев се е стремял да контролира БНБ, КФН, КЕВР и ред други ключови за финансовата стабилност институции, които в следващите месеци ще бъдат постепенно овладени. Един от представителите на кръга „Капитал“ в правителството – Даниел Лорер има за задача да насочи парите, които страната ни ще получи от Европейския съюз за възстановяване от последиците от пандемията от коронавирус към бизнеси, свързани именно със спонсорите на преходното управление. Лорер тихо върши това, докато пуска на хората от бизнеса розовата приказка за растеж от 5% през 2022 г., в която инфлацията със сигурност ще мине 15%. Но докато европейските пари се източват от „старт ъп“-и на олигархията, българите ще бъдат занимавани с фойерверките на вътрешния министър Бойко Рашков, който ще продължи да атакува бившите управляващи, начело с експремиера Бойко Борисов.

Реформата на правосъдието пък ще е най-удобният параван на управляващите за прокарване на всички изброени дотук непопулярни решения. Нещо повече, видно е, че олигарсите, които поставиха начело на държавата Четворната коалиция са готови дори с цената на нарушение на законите и дори на Конституцията да унищожат и последната институция, която не е поставена под контрол, а именно – българската прокуратура. Чрез фабрикувани сигнали за нарушения, невиждан натиск над главния прокурор и дори членове на семейството му, неспирни компроматни атаки срещу отделни магистрати, заплахи и опити за шантаж на членове на Висшия съдебен съвет, управляващите опитват да отстранят, дори и временно Иван Гешев, за да ликвидират и най-малката възможност техните действия да срещнат отпор. Знак за това бе даден и с избора на нов председател на Върховния касационен съд, когато правосъдният министър Надежда Йорданова допусна тежък процедурен гаф, като не подложи на гласуване една от точките на решението, с което ВСС избра Галина Захарова за съдия №1. Това не попречи на президента Румен Радев незабавно да подпише указ за встъпването в длъжност на съдия Захарова.

А докато това се случваше, представители на Четворната коалиция минаха отново границите на разделение на властите, лансирайки противоконституционната теза, че главният прокурор трябвало да се разследва от ad hoc съдия от ВКС. Единственото, което още не се е случило е, официозът на властта „Капитал“ да посочи и името на конкретния съдия, който да прави това. Погазването на законите се оказва патент на преходния кабинет на Кирил Петков, като недостижим в това се оказва именно министър- председателя. Това си пролича и в интервюто на Петков за БТВ, дало повод на подалия оставка председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров да сезира прокуратурата със съмнения за извършено престъпление във връзка с начина, по който премиерът оперира с класифицирана информация. Важна роля в опита за обезглавяването на държавното обвинение ще има и президентът Румен Радев, който ще стане инициатор на дебата за промяна на Конституцията. Предложенията на „Дондуков“ 2 по отношение на правосъдието са тези, които от години политизираният Съюз на съдиите в България развява из медиите на кръга „Капитал“. Без никаква изненада, те засягат единствено независимостта на прокуратурата.

Целта на тези поправки, освен поставянето на зависим обвинител №1, ще е превръщането на прокурорите и следователите във „втора класа“ представители на съдебната власт. С предложенията за промени на основния закон, които Радев ще лансира, а Четворната коалиция трябва да отстоява, ще е пълното изолиране на съдиите и превръщането им в недосегаема каста, начело на която ще е върхушката на ССБ. За капак, малко преди преходната власт на Кирил Петков да слезе от сцената, ще се направи опит страната да бъде поставена и под тотална енергийна зависимост, този път не от Русия.

Успоредно с това в ход ще бъде инженерстването на нов политически проект, чиито лидер ще е Стефан Янев. Новата лява партия ще доведе до почти пълното изцеждане на подкрепата от БСП, но ще трябва да събере симпатизантите на „Има такъв народ“ и други формации с консервативна и патриотична идеология. В „Продължаваме промяната“ също ще текат процеси, които ще трасират пътя към лидерството на изцяло ново лице или на Асен Василев. Ясно е, че ПП скоро ще се превърне в партия, която ще продължи да следва либерални политики.

Не е изключено да настъпи промяна в „Демократична България“, като част от нея се прицели в десния и консервативен електорат, който продължава да се свързва с бившите управляващи от ГЕРБ. Едно е ясно – преходната власт и новите проекти, които ще минат под инженеринга на олигархичния кръг „Капитал“, ще трасират пътя към тоталното овладяване на държавната власт от президента. Ако това се случи, може да се стигне дори до смяната на държавното устройство. От действията на Румен Радев във втората половина на първия му мандат стана видно, че президентът всъщност се чувства особено комфортно в компанията на Иво Прокопиев и неговите проксита.

В крайна сметка се оказа, че докато на масата от българите, които таят носталгия към миналото и са с русофилски възприятия, Румен Радев бе представен за техен лидер, натовският генерал-президент прокарва неолибералните интереси, представлявани у нас именно от Прокопиев. С началото на втория мандат на новия-стар държавен глава, просто тандемът Радев-Прокопиев вече е официализиран и видим.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече