Кръстиха хищен червей на китайския коронаврус

0

Видян за пръв път досега вид чукоглав червей е открит в Европа. Представителите му, наподобяващи миниатюрни кобри, обитават Франция и Италия и се хранят с охлюви, пише „Лайв сайънс“.

Учените решиха да кръстят червеите Humbertium covidum на пандемията от COVID-19, почитайки по този начин паметта на многобройните ѝ жертви. Освен това голяма част от изследването е направено по време на изолация.

Експертите са стигнали до заключението, че хищните червеи са инвазивен вид. Те са внесени в Европа от друг регион и са започнали да превземат местните екосистеми.

Плоските чукоглави червеи се срещат в топлите райони на Азия, но в последно време са започнали да се разпространяват по света чрез търговията с растения, попадайки на нови места заедно с почвата.

Червеите могат да се размножават без партньор. Поради тази причина дори един-единствен екземпляр, пренесен на различно място, може да създаде нова популация, информира БТА.

Подобно на други инвазивни видове, те представляват голяма опасност за природата.

Humbertium covidum е открит в Югозападна Франция и Северна Италия, въпреки че видът произхожда от Азия. Според някои сведения негови представители вероятно се срещат и в Русия, Китай и Япония.

Възрастните червеи са дълги едва 3 сантиметра, докато техни сродници могат да достигнат до 40 сантиметра. Малкият размер обяснява защо учените не са ги забелязали досега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече