Татяна Дончева: Борисов създаде КПКОНПИ като бухалка срещу политически противници

0

Има някой, който дава на Иван Гешев добри съвети. Театри като този в Брюксел не са безобдни. Смяната на главния прокурор върви през промени в законите, гласуване във Висшия съдебен съвет. В Брюкес също, но там трябва да бъдат убедени, че това предсрочно прекратяване на мандата не е просто така. Изпълнителната власт трябва да е наясно, че реформите трябва да се правят кооперативно със съдебната система, а не във война с нея.

Това заяви пред bTV Татяна Дончева.

Повод за коментара й е заявката за съдебна реформа на управляващото мнозинство и създадената мналата седмица временна комисия в НС за промени в Конституцията. Това се случва на фона на множество сътресения и скандали в родното правосъдие, развили се в рамките само на няколко седмици.

Реформата в КПКОНПИ

Идеята на управляващите е смяна на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров и разделяне на институцията на две части. Освен това мнозинството възнамерява да даде и разследващи функции на антикорупционната комисия. Впоследствие Цацаров изпревари изпълнителната власт и сам подаде оставка.

Според Татяна Дончева по начало темата за преследването на гражданите за незаконните им доходи е социална отживелица. Въпросът според Дончева е уреден в Ннаказателния кодекс, а институцията е създадена като бухалка по времето на Бойко Борисов.

„Това е институция, която няма общо със страни в пазарна икономика. Новите управляващи измилиха как да предвидят КПКОНПИ да разследва. Ама как си го представяте? Мислите, че ще подмените прокуратурата? Това са глупоти от хора, които през живота си не са пипали дело. Много зависима е институцията от това кой е неин шеф. Борисов и Цветанов създадоха КПКОНПИ като бухалка срещу политически противници. Преторианци са подбирани от портиери до следователи. Затова се отнасям скептично към хора, които смятат, че като променят малко закона и ще се справят с преторианците. Не, няма“, категоричнабеше Дончева.

Главата на главния прокурор

Сериозно намерение е смяната на Иван Гешев от поста главен прокурор. Такива заявки имаше още по време на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който дори поиска ВСС да стартира процедура за предсрочното му освобождаване. Впоследствие след многочасови дебати кадровиците решиха, че искането е неоснователно, а до Конституционния съд бе отправено запитване може ли изначално министър на правосъдието да иска отстраняването на обвинител №1. Решението се очаква съвсем скоро.

„Надявам се, че КС ще каже, че правосъдният министър може да поиска освобождаването на Гешев, защото такъв е законът. Съставът на ВСС беше Гербаджийски. Сега зават на заден ход, защото не всички са в пенсионна възраст. Смяната на главния прокурор минава пред промени в законите, през гласуване във Висшия съдебен съвет. През Брюксел също, но там трябва да бъдат убедени, че това не е „просто така“. Реформата не може да бъде разбирана само като Гешев или Лозан Панов, а трябва да е широко застъпена с ниските нива в системата, с научната общност, адвокатурата. Изпълителната власт трябва да е наясно, че реформи се правят кооперативно със съдебната система, а не във война с нея. Това е обществен авторитет и би убедило хората“, отсече Дончева.

Тя загатна, че може да участва в нов ляв политически проект, който да вземе най-доброто от БСП. Това обаче не е проектът Мая Манолова.

Източник: БТВ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече