Чай или наркотик: Нова дрога се разпространява у нас

0

Зачестяват опитите за внасяне на наркотични вещества под различни форми у нас. Особено актуални напоследък са чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, но които водят до сериозно пристрастяване и имат опасни токсични ефекти. Един от най-новите видове дрога, която опитва да намери пазар у нас е кратом, предава БТВ.

Митническите служители от Борба с наркотрафика напоследък все по-често се натъкват на тревистата маса, отглеждана в Тайланд. От няколко години той е включен в списъка с рискови наркотици като кокаин и хероин. „Това е наркотично вещество, произходът му е от югоизточна Азия, така че единствения път, това е с въздушни карго пратки, въздушни куриерски пратки. Миналата година, през 2021 г., открихме 3 пратки с кратум, общо количество около 3 кг. В куриерски и пощенски пратки, това е основния начин”, обяснява Стефан Бакалов, началник на отдел Борба с наркотрафика“ в Агенция Митници.

При опита да бъде внесен, кратомът често е деклариран като безобиден чай. „Кратомът на вид, може да бъде смляно самото растение, самите листа. Също така се употребява като се пие под формата на чай или се пуши. Ако е малко съдържанието на кратум, тогава ефектът е стимулиращ. Обратното е опияняващ ефект“, допълва Бакалов.

Именно това е и новата вълна не само у нас, но и в Европа през последната година. Употребата на уж здравословни чайове и билки, Които водят до зависимост, а при предозиране и до фатален изход. „Така наречени продукти, които звучат приятно, обичайно, вместват се в wellness, healthiness, тоест в здравословни програми, обаче с токсичен, увреждащ и опасен ефект, особено когато засягат централно-мозъчните функции – могат да доведат до остри психични и психотични разстройства“, предупреждава д-р Александър Канчелов – специалист по терапия на зависимости. Най-често в капана подадат тийнейджърите, които експериментират, подведени от твърденията за безобидността им.

„Родителите по правило разбират последни и най-лесно се подвеждат. Но всяко отклонение от нормалното психично състояние, поведение и реакции, вид психомоторика, движение – би трябвало да бъде силна аларма. И при всяко съмнение да търсят опитен специалист, за да не се окаже, че се подвеждат и закъсняват твърде много”, каза още д-р Канчелов. Всяка рязка променя при подрастващите е повод за тревога, казват експертите.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече