Хора с увреждания: Лекуват ни по имейл или по телефона (ВИДЕО)

0

Заради епидемията от COVID-19 на 12 януари тази година бе обявено спиране на плановия прием и плановите операции. От това се оплакват хората с увреждания, повечето от които са и с хронични заболявания. Те апелират да се осъществи нормален достъп до здравеопазване за всички. 

Разказ от първо лице дава Павлина Григорова от Горна Оряховица, която е представител именно на тази група пред изданието Actualno.com.

„Аз съм може би първият пациент, който е върнат от планов прием за това, че нямам платен PCR. Това започна в началото на COVID епидемията преди две години. Бях върната от МВР болница в град София. Аз съм на количка, трябваше да го изчакам някъде да излезе и тогава да бъда приета в отделението по хематология.“, споделя Павлина.

Проблемът, по нейни думи, е наистина сериозен, защото близо 650 000 българи са хора с увреждания, като 90% от тях са и с хронични заболявания. Те се нуждаят от постоянни медицински грижи и наблюдение. 

Спирането на плановия прием и плановите операции лишава тези хора от достъп до ендокринолози, невролози и лични лекари.

„Лекуваме се с имейли или телефонни обаждания като ни се казва „Продължавай терапията“. Другият вариант е да отидем на някой частен кабинет, да платим, за да ни обърне някой внимание. Това наистина е кошмарно.“, добавя още Григорова.

През тези две години тя е писала няколко писма до Министерството на здравеопазването, на които към днешна дата няма никакъв отговор. 

„Ясно е, че ще живеем с COVID още десетилетия, както преди е била туберколозата, но искаме да получим някакъв достъп до медицинска грижа. Хронично болните умират без медицинска грижа!“, категорична е Павлина.

Сериозно се коментира сред хората с увреждания вариантът те да излязат на протест, ако не се обърне внимание на техните искания. 

„Нашите искания са прости – достъп до медицинска грижа и поддръжка. Искам да мога да вляза в отделението, да ми се проследят нивата на хормоните, обмяната на веществата, да се види как усвоявам медикаментите, да ми се предпише някаква терапия, защото доста от нас са с настъпили усложнения. Вместо да сме полезни на нашат държава, ние продължаваме да завишаваме процента си на инвалидизация.“, казва тя.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече