Къщи в Италия, Испания, край морето и влогове за милиони: декларациите на новите министри

0

Представителите на кабинета „Петков“, поели управлението на държавата, са със солидно имуществено състояние. Това се разбира от декларациите им, подадени до антикорупционната комисия и публикувани на сайта ѝ. С най-много разполага министърът на транспорта Николай Събев, който има няколко имота в Созопол, както и банкови влогове за над 15 млн. лв.

В декларацията на премиера Кирил Петков не се забелязва промяна в състоянието му от времето, когато бе министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев. Справка на „Дневник“ през септември миналата година показа, че през 2021 г. настоящият министър председател и съпругата му са купили „Лексус“ за 60 хил. лв. Петков има банкови влогове за над 1.1 млн. лв. Декларирана е и сладкарницата на съпругата му. Петков използва чужд имот в центъра на София. (За декларираното от депутати четете тук)

Новите министри

Най-богат е министърът на транспорта Николай Събев: декларирал е шест имота в Созопол, като един от тях е добит през миналата година. Събев е посочил, че има два апартамента в Русе, три къщи в София, както и къща в Испания. Декларирал е и двайсет превозни средства, повечето от които мотори, но има и камион, и коли. Не е посочил да има никакви налични парични средства, а банковите му влогове са в размер на над 15 млн. лв. Събев, който е собственик на „Еконт“, е декларирал участието си в логистичната фирма и свързаните с нея дружества.

Най-скромен изглежда министърът на културата Атанас Атанасов. Той не е декларирал да притежава нито имоти, нито автомобили, нито налични парични средства. Посочил е само, че има около 13 хил. лв. банкови влогове.
Всичко, което трябва да знаете за:Правителството „Петков“ (230)

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е декларирала два апартамента в София, къща в село Курново, три апартамента и гараж във Варна. Тя и съпругът ѝ имат общо три автомобила. Министърът на здравеопазването е посочила, че има 30 хил. лв. налични парични средства, както и около 85 хил. лв. банкови влогове, основно на нейния съпруг. Сербезова е декларирала и два ипотечни кредита, и две кредитни карти.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е декларирал заедно със съпругата си два апартамента и една къща в София, къща в Рим, къща в село Виноградец, както и два имота с право на ползване в столицата. Семейството има и пет коли. Декларирали са общо 57 хил. лв. налични парични средства, както и над 290 хил. лв. банкови влогове, основно на съпругата на Караджов.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и съпругата му Виолета Лорер са декларирали няколко имота и магазини във Варна. Имат и право на ползване на част от апартамент в София. Не са декларирали автомобили, нито налични парични средства. Банковите им влогове са в размер на общо около 261 хил. лв. Даниел Лорер е съдружник във фирма „Лоза БГ“, която според информацията в търговския регистър се занимава с предприемачество в областта на информационните технологии.

Министърът на спорта Радостин Василев е декларирал апартамент и гараж в София, като те са придобити през 2011 г. и 2012 г. срещу близо съответно 145 хил. лв. и 10 хил. лв. Има приблизително 177 хил. лв. налични парични средства.

Министърът на енергетиката Александър Николов има три апартамента в София и една къща в Симитли. През 2019 г. си е купил кола „Ауди“ за 28 хил. лв. Декларирал е банков влог от 37 хил. лв. и заем от 330 хил. лв. „от местни лица“, както и жилищен кредит към банка ДСК за близо 173 хил. лв. Посочил е, че има дялове в „Булсан груп“ и „Сити Кепитъл“. В търговския регистър пише, че първата фирма се занимава с проектиране, изграждане и управление на фотоволтаични системи, а втората с консултации в сферата на финасовите пазари и услуги.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е декларирал три апартамента в София, един гараж, едно мазе и едно таванско помещение, кола „Форд Фиеста“ и влог от 73 647 лв. Министърът на електронното управление Божидар Божанов е собственик на апартамент в София, има два автомобила „Хонда“ и спестявания от около 130 хил. лв.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков е декларирал два апартамента в Стара Загора, вила с вилно място в старазагорското село Змейово и къща с двор в чирпанското село Винарово. Със съпругата му имат два автомобила, последният закупен през 2021 г. на стойност 20 845 лв, както и около 185 хил. лв.

Пред антикорупционната комисия министърът на земеделието Иван Иванов посочва, че през 2021 г. със съпругата си са придобили автомобил „Мазда“ за 14 хил. лв. Той е декларирал и около 210 хил. лв. налични и във влогове, както й една осма дял в „Проджект инженеринг“ ООД.

В декларацията си министърът на туризма Христо Проданов посочва, че има спестявания около 130 хил. лв. Съпругата му има апартамент в София отпреди 45 г. и притежава половината от „Теоли“ ООД.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е декларирала апартамент и магазин в София, придобити преди между 20 г. и 30 г. През 2015 г. си е купила кола „Хонда“ за 26 хил. лв. Има 60 хил. лв. банови влогове. Твърди, че няма участия във търговски дружества.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова разполага с един апартамент в София и още един в Кубрат, както и с три дворни места в Петрич и Русе. Със съпруга ѝ имат два автомобила, като тя самата се е сдобила с нов марка „Мицубиши“ през 2021 г. за 7150 лв. Общите им спестявания във влогове са в размер на малко над 166 хил. лв.

„Старите“ лица

Имущественото състояние на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев леко се е влошило. Ако през юни 2021 г. той декларира около 74 хил. лв. налични парични средства, то през декември те са 66 хил., или с близо 8 хил. лв. по-малко. От 2016 г. Василев има апартамент в София, купен срещу близо 59 хил. лв.

Имущественото състояние и на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова също се е влошило. През юни като зам.-министър на икономиката тя декларира близо 12 хил. лв. банкови влогове, а в началото на 2022 г. сумата вече е около 7800 лв., или с около 4.2 хил. лв. по-малко.

В декларацията на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков впечатление правят имотите, които е посочил да притежава: три апартамента и къща в София, както и къща в Несебър и село Антон. Всички това е от 2019 г. по силата на брачен договор. През миналата година (Рашков е министър на вътрешните работи от май 2021 г.) е придобил право на ползване на части от три имота в София. Преди близо три седмици председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров (до 1 март) обяви, че се прави проверка на Бойко Рашков за недекларирани имоти и влогове.

Банковите влогове на съпруга на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова са се увеличили с около 30 хил. лева и вече двамата декларират около 75 хил. лв. В декларацията си тя посочва стари имоти – апартамент, ателие и гараж в София, части от имоти в Мизия, както и автомобил „Акура МДХ“ от 2018 г. за 15 хил.

Автор: Екип „Дневник“

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече