След огнения ад в Йонийско море: Седем българи остават в неизвестност (ОБЗОР)

0

11 души продължават да бъдат заложници на огнения ад в италианския ферибот „Юрофери Олимпия”, седем от които са българи, трима са гърци и един турчин. В горящия кораб издирват още 4-5 души, за които се съобщава, че са живи. Днес спасиха още един човек от ада в Йонийско море.

Спасеният е 21-годишният шофьор на тир Кирил Кируленка от Латвия. „Кажете ми, че съм жив!”, бяха първите му думи. Според него вътре се чували гласове и на други живи хора.

Към следобеда пожарът продължаваше да бушува повече от 40 часа, а температурата, която надвишаваше 2000 градуса по Целзий във вътрешната част, затрудняваше спасителните екипи да търсят и локализират изчезнали пътници.

Италианският ферибот „Юрофери Олимпия” отплавал в 1:30 ч. петък от пристанището в Игуменица с дестинация Италия, а сигналът за пожар бе подаден в 4:18 ч. близо до пристанището на Корфу. Според официалните данни са спасени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. След 10-часова операция бяха спасени и двама пътници, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин. На борда е имало общо 127 български граждани.

Десет гръцки шофьори, пътуващи с горящия в морето „Юрофери Олимпия”, ще предприемат съдебни действия, като искат обезщетение от компанията Grimaldi.

Капитанът и двама механици на бяха отведени на разпит пред прокуратура в Корфу, който разпореди спешна предварителна експертиза.

По повод жалбата на роднини на изчезнали хора, шофьори на камиони, обясняват, че в почти всеки камион има двама шофьори, а билетът е за един: така че вторият обикновено остава в превозното средство, което е незаконно.

Корабът вече е акостиран от влекач и няма опасност да потъне или да се сблъска с друг кораб. Веднага щом операцията по издирване на изчезналите приключи, специални екипи ще изпомпват всички количества нефт от кораба, за да неутрализират риска от замърсяване на морето.

Версия

Пожарът тръгнал от гаража

Неизправен хладилен камион се смята за причината

Общо 290 души (239 пътници и 51 екипаж) са били на ферибота, който е отплавал от Игуменица за Бриндизи. Сред тях са 22-ма гърци (15 пътници и 7 членове на екипажа), а останалите чужденци. Пътуващите са били на круизно пътешествие до Италия.

Според свидетели пожарът е избухнал малко след отпътуването на кораба от пристанището в Игуменица в ранните часове на петък, край Ерейкуза. В 4.30 сутринта на кораба се задейства аларма и веднага започва процесът на евакуация.

Пожарът е тръгнал от гаража, вероятно от хладилен камион. „Пламъците започнаха да излизат от външните палуби, след като напуснахме кораба. Тогава чухме експлозии от гумите на камионите”, разказа свидетел. „Ако екипажът не беше реагирал незабавно, не знам какво щеше да се случи, може би огънят щеше да ни изпепели”, каза той.

Ангел Лучков, оцелял в пожара: Корабът е под всякаква критика, хората спят в камионите

Ангел Лучков от Разлог е международен шофьор към пловдивска фирма от 4 години. Бил е в каюта на петия етаж, когато лумва пожарът на ферибота. Бързо стига до шестия етаж, на който са спасителните лодки. От събота той вече е при семейството си. „Добре се чувствам. Сполай Богу, че сме живи, най-важното е това. Всичко друго ще се оправи”, сподели той и коментира лошите условия на кораба, което кара много от неговите колеги да предпочетат да спят в камионите. „Каютите са препълнени, по четири човека. Не са хубави условията и изобщо корабът е под всякаква критика”. Всички българи, които все още са в неизвестност, са международни шофьори, потвърди Ангел Лучков. Сред тях са трима негови колеги от Хаджидимово, Сандански и Разлог. „Всичките са международни шофьори. Единият от колегите, който е мой съгражданин, от Разлог е, той все още е в неизвестност, още не е намерен. Не мога да ви кажа със сигурност дали е бил в каютата, дали си е бил в камиона. Просто не знам”.

Пуснаха снимки и молят за информация

Три семейства от Пиринско чакат вести за изчезналите им близки

Димитър и синът му

Светлана Василева
ТРУД, Благоевград

Три семейства от Пиринско тръпнат в очакване за добри новини, че техните изчезнали близки от горящия ферибот в Йонийско море са живи и спасени. Част от българите, оцелели при пожара на ферибота, се върнаха у нас през уикенда. Някои от тях пристигнаха в Петрич, София и Пазарджик, 12 души се прибраха в Пловдив.

В неизвестност до редакционното приключване на броя бяха Васил Асенов от Разлог, Георги Махлелиев от Сандански и Димитър Грънчаров от Хаджидимово. Дъщерята на Асенов и синът на Грънчаров пуснаха снимки във фейсбук с молба за информация, ако някой ги е видял.

Васил Асенов

Спасен е друг шофьор на камион от Разлог, попаднал в огнения ад в Йонийско море. Ангел Лучков отправи благодарности към Бога. Щастлив е, че се прибира при жена си. Мария Лучкова го чакаше на границата. Той обаче няма информация за това къде е неговият съгражданин – Васил Асенов (виж карето).

До следобед седемте българи в неизвестност бяха: Васил Марков, Димитър Бояджиев, Георги Махлелиев, Димитър Грънчаров, Васил Асенов, Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки.

Късно вечерта в съботния ден се получи информация, че Васил Асенов и Рангел Дърмонски са били открити и спасени от военен хеликоптер, но това така и не бе потвърдено от официалните власти.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече