Социален парадокс: Къщата в Барселона, която Борисов уж няма, а всички замесени имат връзка с него

0


През март 2019 година, каталунската полиция получава сигнал. Той съдържа и линк към видео, което разказва за имот в Барселона, неговата собственост и обитатели, хора, които ги финансират и връзките им с тогавашния премиер на България Бойко Борисов. Два месеца по-късно към сигнала са изпратени още данни.

И полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона започват проверка, не за да се ровят в лични отношения, а за да проверят дали на тяхна територия не действа мрежа, свързана „с международно пране на пари в големи размери“. Защото дори бегъл преглед на данни показва, че живеещите в луксозната къща с охрана, нямат видими официални източници на доходи, с които да направят подобни инвестиции и разходи.

Изпратеното видео е разпространено в социалните мрежи в България още през лятото на 2018 г., по темата се появяват няколко медийни реакции, с нея се занимава и евродепутатът Елена Йончева. Няма данни българските власти да са извършили каквато и да е проверка по информацията в него. Налага се все пак да реагират, едва след като и испанска медия публикува през февруари 2020 г. разследване, като се позовава на информацията, проверена от местните власти.

При всеки въпрос към Борисов по темата той обикновено избягва да отговори по същество, като започва да повтаря, че няма къща в Барселона и никога не е имал, а последните дни дори и че никога няма да има.
Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на редактора (1494)Никой никога не е твърдял, че бившият премиер притежава къща в испанския град, а че в разследването се изяснява връзката му с всички замесени в собствеността на къщата и финансиренето на придобиването й, както и на други дейности на бившия модел Борислава Йовчева и семейството й.
В доклада на испанските власти, изпратен до Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и частите, от него, които станаха публични в началото на тази седмица, е посочено, че в едната проверявана фирма „всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България“.Проверката стига и до извода, че Йовчева и детето й са свързани с тесния приятелски кръг на бившия премиер, обединен от тенис клуба в Банкя. Нещо повече, испанците записват в доклада, че „от събраната информация и проведените разследвания, може да се заподозре връзка на Йовчева и малолетната (й дъщеря) с български средства, свързани с Борисов“.
Това повдигна отново въпроса какво (не) прави българската прокуратура по случая „Барселонагейт“ и се разбра, че на 14 февруари тя също е получила, но друг доклад от испанските власти в отговор на нейно искане за информация, който сега превежда, и проверката продължава. Вътрешният министър Бойко Рашков заяви преди дни в интервю за „Сега“, че прокуратурата според него не е работила умишлено по случая, както е забавила и други разследвания, свързани с бившия премиер.

Заради важността на казуса „Дневник“ проследява хронологично развитието му, основните действащи лица в него, описани в доклада на испанските разследващи, както и в журналистически разследвания в България, и потвърдени от очевидци.

Какво беше известно около „къщата в Барселона“ досега

През януари 2016 г. разследващата медия „Биволъ“ публикува аудиозапис на разговори на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева със съдия Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки. Чу се как Янева коментира отношенията на Бойко Борисов с други жени и споменава, че е купил на една от тях къща в Барселона за 1,5 млн. евро.

През лятото на 2018 г. във „Фейсбук“ е публикувано анонимно видео, в което през описани свързаности се стига до внушението, че тогавашният министър-председател е купил за Борислава Йовчева къща за 2.9 млн. евро в Барселона, където тя живее с шестгодишната си дъщеря и родителите си. Сашо Диков подема темата и изпраща и въпроси на Борисов, които са основно познава ли Борислава Йовчева и за отношенията му с нея. Борисов отговаря писмено с лаконичното „Не“.

Йовчева е бивша „Мис Бикини ‘2006“ (получава титлата, когато е на 17 години – уточняват разследващите) и бивш модел. Според косвени доказателства и твърдения на свидетели тя е родила дете на бившия премиер, след като изчезва от модния подиум през 2012 г. По това време е на 22 години. Впоследствие е настанена заедно със семейството си в луксозна къща в Барселона и издържана със средства от фирми, в които й е дадено участие.

Снимки на Йовчева още я рекламират на страницата topmodel.bg.
Снимки на Йовчева още я рекламират на страницата topmodel.bg.

Разследване на „Капитал“ през 2018 г. потвърждава част от разпространените факти: През ноември 2012 г. в Барселона е учредена фирмата Numin Invest. Капиталът й е 3 000 евро. През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението й, а адресът на дружеството се променя като съвпада с този на показаната в клипа къща. На 31 май 2013 г. капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро и в него влизат като акционери Александър Чаушев, бивш директор в „Лукойл“, и Яна Горанова, негова партньорка, чрез апорт на къщата.

След няколко месеца Йовчева излиза от управлението на Numin Invest и на нейно място е назначен баща ѝ Георги Станков Йовчев – бивш елтехник от Сандански. Между януари и юли 2013 г. Йовчева е била единствен администратор на компанията с капитал 3000 евро. След това този пост се заема от баща ѝ – Георги Йовчев, който добавя още 3006 евро. Тоест бащата и дъщерята са управлявали фирма, на която Чаушев е прехвърлил къщата.

През 2018г. той отказва да коментира произхода на парите, но заявява в предаването „ЕвродикоФ“, че данъците им са платени. Твърди, че е купил имота преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел. Бившият съдия Ченалова обаче твърди, цитирана от „Свободна Европа“, че къщата е купена няколко месеца преди бъде апортирана във фирмата на Йовчева, като се позовава на собствени разследвания в регистрите.

Другото дружество, посочено във видеото, е Ema Bgs. То е основано през юли 2013 г. и е на същия адрес, на който е къщата. Негов управител е Георги Йовчев. През 2015 г. капиталът на дружеството е вдиган два пъти – веднъж с 1 млн. евро, а втория път – със 750 хил. евро, а в управлението му влиза Силвия Николова. Вдигането на капитала е станало с вноски от кипърското офшорно дружество Palms Enterprises с номинален собственик безработният Никос Михайлидис.

И досега не е известно кой е автор на видеото, но по фактите в него сдружението БОЕЦ сезира испанската прокуратура през посолството на Испания в София. Няколко месеца по-късно, през март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. БОЕЦ внесе сигнал и в КПКОНПИ, а депутатът Елена Йончева подаде сигнал за същите твърдения в прокуратурата през май 2019 г.

През февруари 2020 г. – дни преди испанският вестник „Периодико“ да публикува разследване за къщата в Барселона и съмненията за връзка на Борисов с нея, Йовчева е омъжена за Йордан Николов Христов. Документ за това е намерен от разследващата медия BIRD, неин журналист успява да интервюира и младоженеца, който потвърждава брака. Този брак не трае дълго – развеждат се в края на 2021 г., твърди изданието „Фрогнюз“.

Йордан Христов има къща в Банкя, според регистъра „Дакси“ представлява дружеството „Спортни имоти“, в чийто съвет на директорите преди време е бил Иван Саздов, близък на Бойко Борисов и председател на тенисклуба в Банкя. Според „Биволъ“, Христов е бивш съпруг на Силвия Николова. В България Palms Еnterprises е съсобственик с община Приморско в „Спортни имоти“.

Няколко месеца по-късно Христов определя брака с Йовчена като „грешка“, без да обясни какво има предвид, а в право на отговор до „Дневник“ през септември 2020г. отрича да е обект на разследване в Испания, както и да е собственик и представляващ Palms Enterprises.

През лятото на 2021г., Христов заяви в платена публикация в БТА, че разследването в Испания е прекратено. Оказа се, че то е прехвърлено в България поради дублирането му в две държави от ЕС. През последната седмица (на 15 февруари) Христов отново заяви пред „24 часа“, че разполага с документ от прокуратурата в Испания, че „не е извършил престъпление, а фирмите и лицата, които са разследвани там, имат законен бизнес“. Той привежда като доказателство факта, че къщата в Барселона не е под възбрана, а е обявена за продажба. Христов твърди, че испанският доклад (до ДАНС) представлява предварителни разработки на полицията и разпространението му е незаконно.

Други имоти и връзки

Според публикацията на „Периодико“ от 2020 г. посредник при купуването на къщата в Барселона е Александър Чаушев, който твърди, че тя е негова, а Йовчева е живяла в нея под наем.

Йовчева притежава и бутик на основната търговка улица в Барселона, в който продава луксозната италианска марка „Шервиньо“. Той се води на фирмата й Emma BGS.

След анонимното видео от лятото на 2018г., обаче управлението и в магазина се сменя. Георги Йовчев и Силвия Николова са заличени като управители, разкрива „Биволъ“. На тяхно място като управител е вписан Sergi Sancho Jose. Той е представител на фирмата Catbug 15 SL от 2015 г., а неин управител е русенецът Илиян Пенев, по прякор Мацола. Като представител на Ema Bgs SL е вписана Миглена Христова Николова, партньорка на Илиян Пенев. Пенев държи ресторантите „Happy“ и „Barceno“ в Барселона.

А след публикуването на материала през 2020 г. „Периодико“ съобщи, че луксозният бутик е затворил. След това се разбра и че къщата е опразнена.

Испанският вестник ''Ел Периодико'' със статия за разследване на пране на пари
Испанският вестник “Ел Периодико“ със статия за разследване на пране на пари

Ивайла Бакалова, бивша „Мис България“, живяла няколко години в Дубай, съобщи в разследване на Антикорупционния фонд през 2021 г.: „Не знам дали съм помагала на Васил Божков в Дубай, но със сигурност помогнах на Борислава Йовчева“. От разказа й се разбира, че Бакалова е била потърсена от бившия модел за помощ, за да се мести в Дубай. Дали преместването се е случило, не се разбра.

След като темата „Барселонагайт“, отново стана актуална, на 18 февруари Бакалова коментира темата – този път в интервю за предаването „Евродикоф“. В него тя обясни, че манекенката я потърсила по съвет на обща приятелка за съдействие за купуване на жилище и намиране на училище за детето й в Дубай. От разговора се разбрало, че разполага с неограничена сума пари. Споменала, че детето е записано с нейното име, защото бащата бил известен български политик. „Всички бяхме наясно, че става дума за Борисов“, каза Бакалова. „Защо когато казах, че ме рекетират да дам сериозен рушвет за освобождаването на един арестант, ме скъсаха от разпити? А когато заявих, че детето на Борислава е на Бойко, никой от прокуратурата не ме търси?“, попита реторично Бакалова.

Бойко Борисов отрича всичко неведнъж. Пред журналисти при посещение в Кърджали през септември 2020 г. е попитан два пъти от журналистката Вилдан Байрямова има ли дете от Борислава Йовчева. „Не, нямам. Абсурд. Глупости не ме питайте“, заявява той. Редовно се възмущава, че му приписват собственост на къщата в Барселона и прави нелепи шеги с тестовете за бащинство чрез ДНК.

На пресконференция на ГЕРБ на 4 ноември 2021 г. той отново е попитан има ли дете от Йовчева и би ли направил тест за бащинство. Отговорът му гласи: „Знаеш ли колко проблеми могат да се създадат в държава, ако искат тестове за бащинство на всички деца? Нито имам къща в Барселона, нито съм се занимавал, нито… Това са неща, които въобще не ме касаят. Иначе може да ме накарат да правя тест за майчинство за някоя банка. А и на тая възраст знаете ли колко трудно се прави тест за бащинство…“

В жълти медии братът на Йовчева – бившият футболист от ЦСКА Станко Йовчев, също отрича сестра му да има връзка с Борисов. В предаването на Сашо Диков „ЕвродикоФ“ през септември 2020 г. го опроверга бившият спортен директор на отбора (31 август 2011 – 5 март 2012) Драголюб Симонович – Дуци. В ефир той разказа:

“Тo бeшe яcнo нa вcички, в мoмeнтa нe знaм зaщo никoй нe гoвoри. Cтaнкo дoйдe (в ЦСКА – бел. ред.) пoлoвин гoдинa, прeди aз дa дoйдa, и бeшe яcнo. Предупредиха ме, че е най-важният човек в отбора, че е много важно да не се контузи и да не стане нещо. Пo тoвa врeмe тoгaвaшният и ceгaшeн миниcтър-прeдceдaтeл cи имaшe връзкa cъc cecтрaтa нa Cтaнкo – Бoриcлaвa Йoвчeвa. На мен ми казаха, като дойдох още. Да се лъжем сега… След това със Станко станахме близки. Той дойде и ми каза точно това: “Аз съм тука, знаеш по каква линия, не искам да създавам на никого проблеми“. … Наистина нямаше качества за футболист на ЦСКА. Единственото важно бе да бъде в отбора. Това всички го знаят. И предишните треньори преди мен, и след мен е имало треньори. Пената беше тогава, целият стадион. Мисля, че за никого не е тайна.“

И спортният журналист Владимир Зарков свидетелства във фейсбук за връзката – на мач през ноември 2013 г. „Витоша“ (Бистрица) играе с „Локомотив“. През второто полувреме на терена излиза Бойко Борисов. „Тогава в игра се появи и Станко. И докато се хилеше, каза на Аймен Белаид да не рита много новия нападател, че ще му става зет. На „Лаута“ имаше 300 души публика и всичко се чуваше“, пише Зарков.

Какво съдържа докладът на испанските власти до ДАНС

В доклада се съдържат подробности за жалбата, подадена до испанските власти през март 2019г., информация за фирмите и свързаните с тях лица, снимки от публикации от български и испански медии, разказващи за замесените, както и данни какви проверки са извършили местните органи – от полицейско наблюдение до предварителен икономически анализ и чрез „други методи на разследване“. Направени са предварителни изводи и заключения по тях.

Оценката на испанските власти е, че разследването е за пране на над 5 млн. евро.

В документа се проследени и потвърдени промените в дружествата на Йовчева и баща й. На 28 юни 2018 г. Emma BGS, представлявана от Георги Йовчев, и Palms Enterprises, представлявана от Силвия Николова, продават дяловете си на Sergi Sancho Jose – адвокат, практикуващ в Барселона. Така се потвърждава изнесената в българските медии информация.

Докладът на испанските власти потвърди всички известни факти по случая и добави нови детайли.
Докладът на испанските власти потвърди всички известни факти по случая и добави нови детайли.

Испанците обръщат повече внимание на Jose, защото за него се твърди, че е свързан с Илиян Пенев чрез две фирми за обществено хранене – „Catbug 15“ и „Hender Spain“. Посочено е, че Пенев е напуснал Русе през 2004 г. заради проблеми с антимафиотски полицейски групи. Припомнят се и медийни публикации, че Бойко Борисов, Христов и Пенев са свързани посредством фирмата на групировката СИК – „Интергруп“, „предполагаемо свързана с организираната престъпност и създадена от бивши борци, полицаи и членове на държавния апарат“, както и че „тази престъпна организация се е появила в резултат на падането на комунизма през 90-те години“.

Според доклада разследващите считат, „че е важно да се провери миналото на замесените в пране на пари лица. Целта е да се проследят и изяснят фактите, които са обект на жалбата“.

Докладът обръща още внимание и на Пенев: „Според оперативна информация от „Mossos d’Esquadra“ и от гореспоменатите открити източници, е възможно Пенев да е част от престъпна организация, занимаваща се е подпомагане на транспортирането, логистиката и маркиране на маршрутите за търговия на наркотици, като кокаин и хероин, до Централна Европа през Испания. По отношение на прането на пари се предполага, че тази престъпната организация отклонява приходите от други престъпни дейности през верига ресторанти в няколко ДЧ, включително веригата „HAPPY“, управлявана от Пенев.“ Следва описание на заведенията на Пенев и снимка на едно от тях.

В доклада е разгледана и втората продажба на дяловете на Еmma BGS – „на 25.11.2019, дяловете й са били прехвърлени на VBG ENERGY ЕООД – българска фирма с представител Росица Михайлова Велкова, притежаваща испанска лична карта“. Управляващи са Николова и Велкова. Фирмата, която става нов собственик на къщата и бутика, е „активна в сферата на консултантски услуги, търговско представителство и посредничество, търговия с електрическа енергия, природен газ и въглеродни емисии, както и други дейности. През 2016 г. е била кандидат за лиценз да продава електричество в България и е спечелила лиценз за 10 години. Според открити източници Велкова е от близкия кръг на бившия вътрешен министър на България Цветан Генчев Цветанов“, пише в доклада.

Посочва се още, че „Велкова е била консултант по националната стратегия на „ГЕРБ““ и че през 2008/09 г. е била „управител на фирма, притежавана от австрийския лобист Петер Хохегер, осъден на 2,5 години затвор в Австрия по случая „Телеком Аустрия“ за подправяне на доказателства, пране на пари и нелоялност.“Припомня се и скандалът в България, свързан с бившия премиер Сергей Станишев.

Велкова подава оставка през март 2020 г. и продава своите дялове във фирма VBG ENERGY на Десислава Руменова Спасова, която е адвокат и настоящ управител на фирмата заедно с Васил Николов Петев, експерт в областта на енергетиката, проследяват разследващите. Спасова е жена на съветника на бившия премиер Борисов Светослав Спасов, представен като член на вътрешния кръг на премиера.

Разследващите заключават, че в резултат на събраната до момента информация

могат да бъдат изведени следните факти:

 • две важни инвестиции в недвижимо имущество са извършени успешно в Испания, на обща стойност 5 милиона евро (недвижим имот и магазин в Passeig de Gracia).
 • предполага се, че използваните средства са постъпили в държавата под прикритието на различни икономически операции, като търговските фирми използвани за тази цел са гореспоменатите NUMIN INVEST SL (3 милиона евро) и EMA BGS SL (два милиона евро).
 • EMA BGS SL е контролирана от Георги Станков Йовчев, баща на Борислава Георгиева Йовчева, предполагаема любовница на министър-председателя на Р. България, и от кипърската компания PALMS ENTREPRISES OVERSEAS LTD.
 • твърди се, че търговските трансакции са били от различни видове, като например увеличаване на капитала, придобиване на собственост и превозни средства от най- висок клас, както и капиталови инжекции от партньори,
 • репатрирането на средства вероятно е извършено отчасти чрез помощта на подставени компании, базирани в Испания (NUMIN INVEST) или компании с регистрирани офиси в данъчни убежища (рай), какъвто е случаят с кипърската компания PALM ENTERPRISES OVERSEAS LTD.
 • капиталовите инжекции към „ЕМА BGS SL“ се предполага, че са направени от лица, живеещи извън Испания или от такива, живеещи в Испания (какъвто е случаят с Георги Станков Йовчев, бащата на Борислава Йовчева), по отношение на които няма информация, която да потвърди законен приход, с който да се покрие такова притежание на средства.
 • Георги Станков Йовчев, баща на предполагаемата любовница на Бойко Борисов – Борислава Йовчева, прехвърля дяловете на „ЕМА GS S.L.“ на лица, пряко свързани с Илиян Рачев Пенев, който е свързан с организирана престъпност от една страна и с Бойко Борисов от друга.
 • в края на 2019 дяловете на „ЕМА BGS SL“ са били прехвърлени на „VBG. ENERGY EOOD“, българска фирма с представител Росица Михайлова Велкова – близка до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, член на парламента от партията на Борисов – „ГЕРБ“;
 • според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата/ сигнала, това вливане на средства може да е свързано с недекларирани средства бт високопоставени лица от българското правителство (вкл. настоящия министър-председател Бойко Борисов).
 • според открити източници българската прокуратура е започнала разследване за събитията, споменати от жалбоподателя и в следствие на публикацията в ,,EL PERIODICO DE CATALUNYA“ от 21.02.2020, във връзка с прането на пари от корупция в Испания.
 • изглежда всичко сочи, че Йовчева и дъщеря й са се преместили зад граница, най- вероятно в Рим, Италия.
 • няколко членове на правителството, ръководено от Бойко Борисов са подали оставки поради връзки с корупция.
 • преместването и затварянето на магазина, който „ЕМА BGS SL“ е притежавала на „Paseo de Gracia“ в Барселона (ERMANNO SCERVINO) е било разпоредено от Росица Михайлова Велкова.
 • Няколко дни след преместването, Росица Михайлова Велкова подава оставка и продава дяловете си в „VBG ENERGY EOOD“ на Десислава Руменова Спасова, български адвокат и настоящ управител на фирмата заедно с Васил Николов Петев. Според сведенията Спасова е омъжена за Светослав Иванов Спасов, съветник на българския министър – председател Бойко Борисов и член на „ГЕРБ“.

В доклада се съдържа и обстоен анализ на активите на Йовчеви и заключение, че по отношение на фирмата Emma BGS от наличните данни е видно, че произходът на средствата (увеличението на капитала и прехвърлянето на бизнеса на обща стойност от €2,300,000) използвани за придобиване на бизнеса, не може да бъде установен. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани във връзка с икономическия баланс на дружеството.“

Същото се отнася и за къщата, магазина и колата й: „Дружеството е собственик на МПС Porsche MACAN, което редовно се използва от г-ца Борислава Йовчева. Моторното превозно средство е оценено на повече от €70,000, придобито е е договор за лизинг през февруари 2017 с банка Banco Sabadell – разход, който е в противоречие е декларираните печалби в годишния отчет на дружеството. Това обстоятелство на практика представлява търговски банкрут.“

Разследващите изказват и хипотезата, че „реалният собственик на чуждите капитали не са Александър Чаушев и неговата съпруга, а по-скоро някой, който има връзка с реалните обитатели на имота (Борислава Йовчева и нейните родители, както и детето, живеещо с тях).“

За лидера на ГЕРБ се посочва: „От обществено достъпната данъчна информация за приходите на Борисов в България, не може да се предположи как той може да си позволи такива парични инвестиции в Испания.“Испанските власти подават топката към българската прокуратура с думите: „Разследващият екип счита, че информацията, предоставена в сигнала представя важна линия в разследването, изказвайки предположения за възможно пране на пари, основано на важни икономически инвестиции в Испания, предишни престъпления с предполагаема корупция в България, използването на бизнес схеми с международно измерение и др.

Смяната на собствеността на „ЕМА BGS S.L“, която е управлявала модния магазин, закриването на гореспоменатия магазин и възможния пренос на франчайза в България, поражда подозрения за непрозрачност на първоначалния дялов капитал. Испанската фирма сменя собствениците си в кратък период от време, но всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България.

Тези факти, заедно с възможното откриване на разследване от прокуратурата в България, сочат възможни нередности в операциите, наблюдавани до момента в Испания, които биха свързали министър-председателя на България с различните лица, замесени в схемата, разследвана от този екип и които, ако бъдат потвърдени, ще съставляват предполагаемо престъпление международно пране на пари на стойност повече от 5 000 000 евро.

Министър-председателят винаги е отричал подобни твърдения пред медиите, описвайки фактите като „фалшиви новини“, тъй като съществуването на такава къща и дъщеря ще означава извършването на данъчни измами в България, тъй като неговият легален доход не е достатъчен за платените над 5 милиона евро в Испания.

Автор: Екип на „Дневник“

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече