ГЕРБ стяга редиците от „калинки“ и „чиновници“ за открита война с „Промяната“

0

Веднага след промоцията на новото правителство, а и още по-рано, бе ясно, че Системата на Бойко Борисов няма да се примири със загубата на властта.

Особено след повече от десетилетие пълен управленски и корупционен комфорт и при почти напълно съхранените позиции на Шайката в държавната администрация, специалните служби, в силовите структури и прокуратурата. Да не говорим за прислужва щата сфера, включваща медиите, немалка част от политолозите и социолозите, синдикатите и организациите на работодателите.

Има пари, действайте!

И така след краткото стъписване покрай заявеното, но все още виртуално „изчегъртване“, коалицията ГЕРБ се окопити, окопа и дори консолидира своите огромни ресурси за реванша. Нещо повече – след Коледните и Новогодишните празници подразделението на Преторианската гвардия получи команда, гласяща „Има пари, действайте!“.

Публична тайна е, че по цялата верига на клиентелата е спусната директива за тотална мобилизация и бойна готовност, без грижа за финансовия аспект.

И как иначе, след като за три мандата на „Дондуков“ 1 плюс 15 години в местната власт Корпорацията на Борисов натрупа огромни финансови активи от партийната субсидия в официалната сметка и от корупционното ресто по обществени поръчки и европроекти в „Черната каса“.

Периодът, откакто кабинетът на Кирил Петков излезе на сцената, е време на всевъзможни кризи – геополитическа, здравна, енергийна, икономическа, а креатурите на Незаменимия от Банкя протестират срещу корупцията и хаоса, наследени след три мандата на Началника и срещу престъпленията на глобалната олигархия, пред която иначе козируват.

За угоените няма насита

Да направим бърза сметка кой протестира или се кани да скандира в триъгълника на властта? Както обикновено, при подобни сюжети  на преден план излизат Професионални групи от важно обществено значение  като полицаи и пожарникари. В техните си искания за по-високи заплати и допълнителни социални бонуси с невинното допълнение, че към демарша на огнеборците, се е присъединил и синдикатът на административните служители в МВР.

Елементарната равносметка казва всичко по темата. В момента България е европейски първенец по бройката на личния състав в МВР – някъде над 50 хиляди души.

И по този показател сме без конкуренция дори спрямо по-големи държави като население и които по правило са и многократно по-богати  – например Австрия, Белгия и  Холандия.

В тези „бели държави“, както гласи едно старо клише, бройката полицаи, въобще служители на вътрешните ведомства, бе силно редуцирана през последните години за сметка на съвременната техника и технология за наблюдение и контрол, превенция, проследяване и охрана.

о този начин бяха спестени огромни публични ресурси, като същевременно битовата престъпност спадна с близо 40%.

Без съмнение имало и обидени или ощетени, но една фундаментална трансформация няма как да се осъществи безболезнено. В крайна сметка определящи общественият интерес, който е доминиращ, споменатите високоразвити демократични европейски държави.

Какъв извод можем да направим от чуждия опит за собственото си дередже?

Най-напред недоволните сънародници от МВР, пожарната и охраната на затворите в никакъв случай не са на дъното на социалната пирамида. Напротив – и те отлично го знаят, като сравняват възнагражденията и допълнителните си екстри с хора от други професионални области. Близо е до акъла, че подобряването на финансовите ставки в това ведомство може би трябва да се случи само след оптимизиране на личния състав, тоест след драстично съкращение на батальоните от „чантаджии“, „писарушки“ и „без мандатни“ пенсионери.

За огнеборците, колеги на „доктора по Психология, кандидат на физкултурните науки“ Бойко Борисов само добри думи, защото техния занаят наистина не е за завиждане.

Виж, що се отнася до надзирателите в затворите, за този бранш напоследък на бял свят излязоха някои твърде интересни детайли, а именно – запознати с потайностите на зад дебелите стени на панделата твърдят, че там за всяка потребност или услуга на излежаващите наказание, има конкретна тарифа варираща от 1500 до 3000 лв. кеш месечно на черно.

„Патерици“ в стройни редици

Кампанията за сваляне на правителството и предсрочни избори вече започна в деня на Васил Иванов Кунчев. Продължението ще последва най-вероятно около 3 март и по-нататък към 24 май, или до постигане на целта.

Партийните храненици на ГЕРБ и техните „патерици“ се нареждат в стройни редици. Във фланга личат „калинки“, „каратисти“ и членове на 300-хилядната чиновническа партия – най-голямата в Европа според населението, работодатели, синдикати, щатни патриоти, местни феодали, мутри и медийни мисирки.

Нищо чудно по предназначение и да бъдат включени и футболни екстремисти като тези от печално известната наркогрупировка „София- Запад. Откъдето и да го погледнем, предстои горещ финална зимата и още по-драматични следващи сезони.

Искреният стремеж на мнозинството българи за промяна ще трябва челно да се сблъсква с огромната угоена и мотивиране Преторианска гвардия на това, което до втръсване наричаме статукво. Тълкуванията на понятието могат да бъдат разнопосочни, но в продължение на три правителствени  мандата синонимът на установените номера без правила се наричаше Бойко Борисов. А изградената от него система се готви за реванш.

Георги Атанасов за  „Минаха години“, заглавието е на Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече