Целта не оправдава средствата: Няма война, която да е друго, освен престъпление

0

Никога не мислете, че войната, без значение колко е необходима, или справедлива, не е престъпление.  

Думите са на Хемингуей, преживял двете световни войни, първата отблизо, от първо лице, на фронта. Без да има честа да бъде „геополитически анализатор“ или да разглежда нещата от  „военно-техническа гледна точка“. Тези гледни точки не съществуват, понеже не могат да обяснят именно предмета си на интерес – войната.

Как геополитическият анализ може да помогне на онези, които в момента в Киев се крият в метрото от страх от бомбардировки? Какво можем да им кажем от военно-техническа гледна точка за воя на сирените над града и съвета към населението „да се въоръжи“, тоест да допуснат, че могат да им се наложи да се изправят срещу професионална армия от 250 000 души? Какво също можем да кажем на онези, които изтеглят всичките си спестявания от банкоматите, изкупуват туби бензин и панически се изнасят към Полша и Словакия? Да им кажем, че Владимир Путин, недоволен от разпределението на силите през 2022 г., иска да върне границите на НАТО извън Източна Европа до обхвата им през 1997 г., но ако не стане това, би използвал невъзможността за удовлетворение на собствения му ултиматум като основание да нахлуе в Украйна? А това нахлуване – на вниманието на всички, които се крият в метрото от бомбардировки – се дължи на намерението на Русия да поправя серия от исторически грешки – че Ленин я създал, Хрушчов й е подарил Крим, а Горбачов я е направил независима. И примерно майките с деца, които търсят бомбоубежище, трябва силно да разбират тази теза, или пък другата, в която западът организира Евромайдана, за да насъсква щастливо живеещите по времето на Янукович украинци срещу неговата проруска политика, а тази проруска зависимост е била само временно в изгнание, тъй като сега се завръща?

Всичко това се разпада в безсмислие и абсурд, когато се опиташ да го обясниш на дете, което вижда пламващ хоризонт в далечината и чува първия военен тътен. Ако този абсурд не е очевиден, то е защото Европа прекара изключително дълъг период на мир, рекордно дълъг; от войната мина достатъчно време, за да може цената й да заизглежда като абстракция, за която не си заслужава да се говори. Това, което става в Украйна, не е просто военно-техническа операция; то е военният израз на последните 10 години, в които информационната война мобилизира милиони, голяма част от които дори не разбраха, че са мобилизирани. Ако прочетете речта на Путин, с която той оправдава нахлуването в Украйна, ще видите, че всъщност вече сте я чели – тя е сглобка от много неща, за които от много време насам се спори във форуми и социални мрежи. Но за тях в момента не бих спорил. Просто бих напомнил отново това, с което започнахме:

Никога не мислете, че войната, без значение колко е необходима, или справедлива, не е престъпление.

Автор: Райко Бачйев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече