ГЕРБ с нова стратегия за саботиране на „Промяната“ – логорея до откат

0

Българският парламент е едно много странно място за работа. Веднъж приключва заседанието си в 10:30 сутринта друг път в 22:30 вечерта –  и в двата случая ползите от депутатския труд изглежда еднакво съмнителна на страничния наблюдателъc. Защо се получава така? Защото независимо колко време прекарват в пленарната зала, парламентаристите не оставят впечатление, че наистина работят.

Подхванат някакъв  законопроект например, и обсъжданията по него се накъсват от толкова много политиканстване, словоблудство, лични обиди и премятане от процедура в процедура, че зрителите забравят каква е била първоначалната цел на занятието.

Сега търсим виновниците

Ако човек търпеливо проследи едно заседание на настоящия Парламент, веднага ще забележи нещо  – свръхактивността на депутатите от ГЕРБ -СДС. Хората на Борисов щъкат от своята част на залата до трибуната и обратно с изумително упорство и настойчивост. И появили се най-дребния шанс да уязвят с нещо управляващата коалиция, го сграбчват не с 2, а с 20 ръце.

За целта ползват редица дребни, но ефективни хитринки. Да речем, че герберски депутат излезе на трибуната, за да се изказваш изкаже срещу управляващите. По процедура следват реплики на изявлението. Да репликира говорителя обаче излиза някой от собствените му съпартийци.

Е, как така? Ами просто – казва: „Уважаеми господин /госпожо еди-кой-си… Вие добре го казахте, ама знаете ли какво забравихте..“ и започва да изрежда аргументи, които всъщност допълват казаното от колегата му, а не го опровергават, каквато е идеята на репликата.

Така не само се подсилва ефектът на първоначалното изказване, но и се отнема възможността на управляващите да му възразят.

И това се повтаря до безконечност

ГЕРБ се превърна в партията на логореята – всеки е потънал в неудържимо многословие и никой не слуша, защото редиците на герберите гъмжът от желаещи да правите изказвания. Няма значение каква обсъжданата тема в пленарна зала.

А какво да кажем за процедурните хватки

Поиска се почивка от 20 минути под предлог, че трябва да се обсъди нещо в групата и прекъсването продължава по 40 минути, докато разпилелите се на кафе и раздумка депутати отново се събират. Зверски се злоупотребява и с изказванията по процедура, каквито депутатите могат да правят по всяко време, ако са недоволни от начина, по който се ръководи заседанието.

Най-често те се използват, за да може всеки да каже каквото му щукне в главата. Така обсъждането на един законопроект, по който позициите на всички парламентарни групи могат да се изяснят за около час, се разпилява до половин ден и се стига до споменатия по-горе ефект, при който наблюдаващите забравят за какво е започнало всичко и запомнят само безсмисленото зрелище, което им предлагат депутатите .

Защо герберите правят това?

За да накарат мнозинството да се обърка и да направи грешка, която да му струва скъпо. Така за малко не се получи, когато се разгледаха законови промени, с които да се създаде новото Министерство на иновациите и растежа на Даниел Лорер. Те бяха гласувани и одобрени веднъж. От ГЕРБ-СДС обаче поискаха прегласуване, при което се оказа, че няма кворум.

Дадена беше почивка, след което бившите управляващи настояха, че са проведени две гласувания, а депутатите нямат право на трето. Разрази се страхотен сблъсък с огромен залог –  съществуването на Министерството на Лорер, за кратко изглеждаше, че управляващите ще се огънат, но накрая удържаха на своето.

Тогава проличаха и слабостите на мнозинството по отношение на организацията на законотворческия процес. И накрая да не изпускаме  въпроса за парламентарния контрол. В продължение на години това бе огромен проблем за Народното събрание. Надзорът върху изпълнителната власт напълно закърнява при управлението на Бойко Борисов. И двата кратки Парламента през 2011 година се люшнаха в другата крайност – не се занимаваха с нищо друго, освен с контрола, при това насочен към вече отишлото си правителство на ГЕРБ.

Настоящите управляващи дойдоха на власт с обещанието винаги да се отзовават, когато бъдат поканени от депутатите. Работата е там, че започнаха да ги викат прекалено често толкова, че  министрите прекарват повече време в парламентарните комисии за какви ли не изслушвания, отколкото по своите ведомства, за да си вършат работата.

Прозрачност, отчетност, достъпност, комуникативност  – много хубаво, нужно е, но трябва да се работи. Между другото, от достъпността на министрите засега най-много се възползват герберите, за да ги заринат въпроси и съвсем да им вържат ръцете. Очевидно е, че 47-ото Народно събрание не може да стъпи стабилно на крака.

Опозицията го клати при всеки удобен случай, а управляващите улесняват като в своята неопитност, не се справят добре с организацията на работата, а тепърва ми предстоят най-големите предизвикателства –  правосъдната реформа и конституционните промени. Тогава начинът, по който се случват нещата в пленарната зала, може да наклони везните към успеха или провала.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече