Велизар Шаламанов: Европа вече е във война с Русия

0

„Ние не знаем каква е последната крачка на Путин, но той се провали в постигането на стратегическите си цели – да смени правителството в Киев с марионетно. Войната е загубена от Русия и позитивният изход минава през ЕС, че Украйна ще бъде част от Съюза“

Това каза бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНТ.

Според Шаламанов е възможно в най-кратки срокове Украйна да стане част от Европейския съюз.

„Путин ще направи още една голяма груба грешка, ако се опита да разруши Киев. Ако предприеме такава стъпка, ще ускори много бързо прекратяването на войната с рязка намеса на ЕС. Само ЕС може да възстанови Украйна, а Русия може само да разрушава“, добави Шаламанов.

Той акцентира, че когато Путин се стреми да унищожи армията на Украйна, цялата съветска техника в Източна Европа трябва да бъде ремонтирана и предоставена на Украйна след спирането на войната. „Трябва да има и процес на модернизация, за да може да има нова техника, която да пристигне у нас“, каза Шаламанов.

Бившият министър на отбраната посочи, че единствената гаранция за просперитета на една страна е армията. „Путин не взе Крим, за да осигури курорт за руските граждани, а да си осигури плацдарм за превземането на Киев“, каза Шаламанов и добави, че възстановяването на Украйна минава през план за възстановяване и устойчивост.

Шаламанов се надява, че новият военен министър Драгомир Заков ще предостави всеобхватна програма на Народното събрание за превъоръжаване с навлизане на нова техника и извеждане на старата съветска техника. „Решението на конфликта ще настъпи, когато на масата на преговорите седне президента на Украйна Володимир Зеленски“, каза още той.

Според него войната може да спре в секундата, в която руските войски спрат бомбардировките над украинските градове. Колкото повече продължава войната, толкова и натискът на руското общество ще нарасне за намирането на решение, подчерта Велизар Шаламанов.

„Европа вече е във война с Русия, защото Русия нападна Украйна“, каза за финал бившият служебен военен министър.

Бившият служебен министър на отбраната постави акцент върху изявлението на премиера Кирил Петков, че България ще има реален кризисен щаб – временен междуведомствен ситуационен център по кризата. За страната ни е нужно всеобхватно планиране, защото когато ЕС излъчва готовността Украйна да бъде възстановена, ние също трябва да се включим в това възстановяване.

Шаламанов е категоричен, че именно Европейският съюз е гаранцията, че Русия няма да бъде заплашвана от Европа.

„България ще може да закупи нова военна техника, а наличната у нас съветска техника ще бъде изведена от употреба. „Парламентът ще отговори с механизъм за финансиране – с фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана, по който вече работим в „Демократична България“ и който ще внесем за обсъждане в коалиционен формат още в края на следващата седмица“, допълни експертът.

Източник: БНТ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече