Ало, прокуратурата: Красимир Дачев върти бизнес с измислена биография

0

Ало, прокуратурата! Красимир Дачев, който наскоро лъсна в измама с менте документи, бе изловен в нова лъжа.

Разследване установи, че синът на милиционера Банчо Банчев си лустросал CV-то с позиции, които никога не е заемал с очевидната цел да изглежда солиден в очите на потенциални бизнес партньори. Това, обаче, е измама…

Така години наред бизнесменът, спряган като големия бос на дървената мафия у нас се представя с менте биографията си, която стои качена на сайта на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на която е зам.-шеф, както и в „Уикипедия”.

На адрес: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%94%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2)

са публикувани биографични данни на Красимир Дачев в качеството му на зам.-председател на УС на БТПП.

В тези биографични данни е записано, че синът на милиционера Банчо Дачев Банчев е бил ръководител „Корпоративни финанси“ в Международна банка за търговия и развитие (МБТР) и консултант на „Нестле” Швейцария, Американ Експрес, Америкън Игъл Корпорейшън – САЩ, СРС-САЩ.

За съжаление на назначения милионер, тази информация се оказа невярна. Истината е доста по-различна:

Красимир Дачев никога не е заемал длъжността ръководител „Корпоративни финанси“ в МБТР. Всъщност, през 90-те години на ХХ век Красимир Дачев работи като юридически консултант на повикване и като личен сътрудник в отдел „Корпоративни финанси“ в „Международна банка за търговия и развитие“ АД (МБТР).

Измамата е маскирана като истина поради факта, че „Нестле” Швейцария, „Американ Експрес”, „Американ Игъл Корпорейшън” – САЩ, СРС-САЩ действително са били клиенти на МБТР и контактите на Красимир Дачев с техни представители са били осъществявани единствено в тази връзка, за което има писма от „Нестле” Швейцария и „Американ експрес”.

Че Красимир Дачев никога не е заемал длъжността ръководител „Корпоративни финанси“ в МБТР може да се установи и при справка в щатните разписания и ведомости за заплати в МБТР.

Това може да се определи като приписване на чужда биография или вземане на биография на заем. С други думи – обикновена лъжа, с която се монетизира публичен образ, макар и фалшив.

Единствената официална длъжност на червения милионер Красимир Дачев в МБТР е заеманата от него десетилетие по-късно длъжност на председател на НС на банката.

През периода 16.08.2004 – 29.06.2005 г. Красимир Дачев е бил председател на Надзорния съвет на „Международна банка за търговия и развитие“ АД, която е обявена в несъстоятелност с решение на СГС от 29.06.2005 г. и е заличена с решение на СГС от 17.08.2007 г.

За качеството на неговата работа говори фактът, че към датата на заличаване на банката много вложители остават измамени и без пукнат лев.

Въпросът е къде е прокуратурата и защо липсата дори на минимални реквизити в полза на фалшивата му биография не се преследват? Дали пък съставът на престъплението на пишман бизнесмена не е „активна измама”, според буквата на чл. 209 от НК?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече