„Булгаргаз“ обещава нови запори на сметките на ТЕЦ-а на Доган

0

Задълженията на ТЕЦ “Варна” към 8 март са 37,5 млн. лв., а “Булгаргаз” започва запор на сметките ѝ. Това съобщава министърът на енергетиката Александър Николов в писмен отговор на въпрос на народния представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев, пишат от ДБ.
На 2 март Мирчев попитал министъра, какви са задълженията на ТЕЦ “Варна” към “Булгаргаз” ЕАД, какви са причините за натрупването им и защо държавата не е започнала да си ги търси? Дружеството е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Всичките 37,5 млн. лв. са за неплатени, но доставени или резервирани количества природен газ, както и за неустойки, като тези задължения са възникнали само за два месеца – януари и февруари тази година, отговаря министър Николов.
Още на 1 февруари “Булгаргаз” е спрял доставките на газ за ТЕЦ “Варна”, като я е  поканил да погаси дължимите суми в пълен размер до 10 март.
“От страна на дружеството ще бъдат предприети всички предвидени в закона мерки за събиране на натрупаните вземания, които включват запор на банкови сметки на длъжника, образуване на искови и изпълнителни производства със съответните обезпечителни мерки”, уверявя министърът на енергетиката.

За втори път се съобщава за запори на теца на почетния председател на ДПС.

В средата на декември м.г. бе съобщено, че централата е със запорирани сметки и спрени доставки на газ пак по искане на Булгаргаз. Тогава Данаил Папазов, който представлява дружеството и е бивш министър на транспорта, обяви че от 1 октомври са спрели централата, тъй като въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала. Той отрече газът да е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към “Булгаргаз”. Спряхме ги, защото дължат пари, заявява обаче тогаваштия изпълнителен директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. По думите му дългът по онова време е бил към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво на 1 октомври, както е запорирала и сметки на централата. След частично издължаване газоподоването тогава е било временно възстановено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече