Руски терор в завзетите украински градове (ВИДЕО)

0

В украинските градове, които са под контрола на руски нашественици, започнаха репресии срещу активни граждани, медийни работници и политици, съобщават местни журналисти и официални лица, цитирани от украинския информационен сайт „Гордон“.

Херсонският журналист Константин Риженко каза за Радио Свобода на 12 март, че в Херсон руските сили за сигурност преследват и задържат украински активисти, журналисти, бивши военни и всеки, който не крие проукраински позиции.

Според него руснаците имат списъци с активисти, които се противопоставят на войната и окупацията.

  • „Последните дни, когато Специалният отряд за бързо реагиране и руската гвардия бяха въведени в града, представители на руската гвардия започнаха да ходят от врата на врата и да разбиват вратите на активисти, бивши служители на Службата за сигурност на Украйна, бивши военни. Те заплашват журналисти. Има информация, че е отведен един журналист, но това е непроверена информация. Няколко пъти са ми предавали информация, че са търсили мене конкретно, разпитвали са. По някаква причина – с фоторобот“, каза Риженко.

По думите му руските сили за сигурност са отцепили най-големия пазар в града и на всеки, който влиза или излиза от територията му, са проверявали телефоните и са търсили дали лицето е предавало информация за движението на руската техника до чат бота на Службата за сигурност на Украйна .

  • „Окупаторите завзеха следствен арест, който преди това се използваше като градски изрезвител. Не знам колко хора вече са докарани там“, каза журналистът.

Според него много задържани има и в Нова Каховка, Херсонска област.

  • „Местните активисти ми казват, че там има толкова много задържания, че вече няма достатъчно места в килиите, а хората просто се събират в гаража на местното управление на МВР и се държат там. Имат определени списъци и те започнаха да работят върху тях“, каза Риженко.

Началникът на Запорожската областна военна администрация Александър Старух в ефира на Канал 24, каза, че в завзетите градове в региона руските сили за сигурност преследват и политици и активни граждани. Той припомни, че нашествениците отвлякоха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров и кмета на Днипрорудни Евгений Матвеев, както и редица активисти.

Старух обясни, че нашествениците искат да убедят кметовете на градовете да им сътрудничат и да сплашат активисти.

В същото време, подчерта той, нито една общност не се е съгласила да сътрудничи с окупаторите.

Старух каза още, че в Мелитопол и Бердянск „под дула“ са събирали информация за журналисти.

  • „Те притискат роднини и приятели, за да окажат те натиск върху журналистите, така че, извинете, да пропагандират целия този боклук, който дават“, каза той.

В Енергодар, Запорожска област, както съобщава РИА Мелитопол, окупаторите спират шофьори, внимателно претърсват автомобили за оръжие, проверяват документи и телефони.

Агенцията разпространи няколко видеозаписа, заснети в града, на които се виждат спирани и бити шофьори. Според Старух има случаи, когато окупаторите отнемат автомобили от граждани.

Жители на окупирания Мелитопол протестират срещу ареста на кмета им руските сили. Видео Туитър

Източник: „Клуб Z“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече