“Тренд”: Доверието към Кабинета „Петков“ рухва

0

“Продължаваме промяната” е на минимална дистанция от 1% пред партията на Борисов, сочи представително проучване на Изследователския център “Тренд”.

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати. Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрира се спад по основни индикатори.

Отрицателните оценки за работата на парламента се покачват от 52% през февруари до 64% през март.

Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна.

По данни на “Тренд” от началото на мандата положителните и отрицателните оценки за работата на този кабинет бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителните оценки за работата на правителството са 29%, а отрицателните – 56%.

Промени социолозите отчитат и при електоралните нагласи. За последните два месеца “Продължаваме промяната” губи 3,5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент, сочи изследването.

ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. Според проучването ДПС заема трета позиция с 11,4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, а веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите.

Следват “Има такъв народ” (7,5% от гласуващите), “Демократична България” (7,4% от гласуващите) и “Възраждане” (7,3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

При президента Румен Радев има спад от 6% за първи път от година. При оценката за работата на президента Румен Радев динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца.

През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а 1/3 – отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните – 39%. Всъщност такъв спад от 6% в подкрепата за президента последно е имало в началото на 2021 г.

Представителното проучване на Изследователския център “Тренд”е по поръчка на „24 часа“, съобщава БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече