Кой сега ще плати обяда на Бойко Борисов?

0

След като на 17 март вечерта експремиерът Бойко Борисов беше арестуван в къщата си в Банкя, Actualno.com публикува анкета с въпрос какво ще стане. Мнозинството отговори, че нещата ще придобият етикет „всяко чудо за три дни“.

Два дни по-късно силно мирише на това. Затова не мога да не припомня думите на Кирил Петков от 27 януари, 2022 година. Тогава той беше в Брюксел, на изслушване за върховенството на правото в България. Там обясни, че в България 20 души са в основата на голямата корупция, както и, че се работи усилено по въпроса, но не трябва да се правят грешки, да се излиза извън рамките на закона, защото „държавата ще им плати обяда“.

Сега, при излизането си от ареста, и Бойко Борисов, и пиарката му Севдалина Арнаудова заявиха, че Кирил Петков е действал буквално като полицай, в нарушение на всякакви процесуални правила. Премиерът отрече и посочи директно кой е главният виновник – прокуратурата. Гешев отново се оказа непреодолимо силна карта в голямата политическа игра, а правещият промяната премиер пак не го разбра и оцени?! След като сегашният случай изобщо не е пръв, след като досега няма нито един знаков случай, обвързан с Борисов, при който прокуратурата да констатира каквото и да е различно от „невинен“, защо Петков и компания си мислеха, че този път ще е различно? Резултатът е, че няма обвинения – все още. И е трудно да се повярва, че ще има в обозримо бъдеще, а няма нов герой да кара все със стари мурафети: „Ние ги хващаме, те ги пускат“.

Петков, ако не публично, пред себе си да признае – преметнаха ли го? Стана ли така, че старото куче Бойко Рашков му подложи динена кора в разгара на огромната криза с Украйна, която тества цивилизационния ни избор и може да ни преобърне като държава в орбита на Путин? Отношенията му с Румен Радев как са – наистина, а не ниво „медии“ и „хубаво е да имаме различни гледни точки“? А отношенията на Радев с Борисов как са – хубаво беше, когато единият я караше на „Дондуков 1“, другият на „Дондуков 2“, и хвърчаха рейтинги според зависи.

И да не забравим – европейският главен прокурор Лаура Кьовеши къде е точно в цялата история? Уверенията на Петков как европрокуратурата също работи трябва да бъдат подплатени с конкретика от самата европрокуратура – иначе провалът става още по-жесток. Става с етикет „аматьори“! Мирише на аматьори – когато беше питан точно за европрокуратурата, Бойко Рашков взе да обяснява как не можел да знае и каже какво точно става в европрокуратурата по всички случаи, по които работи. Не питаме за всички – за един питаме! Европейската прокуратура се занимава само с дела, засягащи финансовия интерес на ЕС т.е. кражби от еврофондове и кражби на евросредства. В случая с Васил Божков и твърдението му, че Борисов и Горанов го изнудвали, каква кражба на европари има?!

Всеки е невинен до доказване на противното. Когато не можеш да докажеш нещо, когато имаш и най-малкото съмнение, че няма да успееш заради пречки в „системата“, не се изхвърляш. Защото накрая плащаш, а обядът е по-скъп от закуската! И в случаи като този вторият шанс е химера.

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече