Убийства, изнудвания, корупция: Кой е „пехотинецът на Путин“ Рамзан Кадиров (ВИДЕО)

0

Вече близо месец бригадите на чеченският президент Рамзан Кадиров се бият рамо до рамо с руските войски. Или поне така се хвали. Първите индикации, че чеченски бойци са се запътили към Украйна, дойдоха още преди началото на войната, когато Русия все още твърдеше, че войските ѝ са струпани на границата с Украйна единствено с цел учения. От неправителствената организация Conflict Intelligence Team съобщиха, че поделения на чеченската гвардия, подчинена на Кадиров, са били засечени близо до украинската граница още в средата на февруари.

  • I’ve seen this: I don’t think this is an accurate read of the situation. Kadyrov repeatedly called for war in Ukraine in recent months, and he has been gleefully cheering on Chechen troops in Ukraine in recent hours.https://t.co/MhzWGHtQ01

Историята за „кадировците“ – личната гвардия на чеченския лидер, започва в началото на 90-те години, когато групировката възниква като паравоенно формирование под командването на Ахмад Кадиров – бащата на Рамзан Кадиров. Тогава „кадировците“ все още се борят заедно с други чеченски сепаратисти за отделяне на Чечня от Русия.

По време на Втората чеченска война обаче Ахмад Кадиров преминава на страната на руснаците. Войната завършва с победа на Москва, а Кадиров става президент на Чеченската република в рамките на Руската федерация. След смъртта му, като лидер на републиката го наследява неговият син Рамзан Кадиров. А човекът, който го издига, е тогавашният министър-председател на Русия  Владимир Путин.

Така от 2007 г. досега, наблюдатели и специалисти споделят, че Кадиров управлява Чечня с репресии, обвиняван е за преследване на политически опоненти, отвличания, мъчения и убийства. Самият Рамзан Кадиров многократно е заявявал публично лоялността си към Путин.

Като ваш предан пехотинец, аз очаквам допълнителни инструкции и съм готов да изпълня всяка ваша заповед“, казва например Кадиров през юни 2021, цитиран от изданието „Кавказки възел“. Няколко месеца по-късно той декларира и готовността си лично да присъедини Украйна към Русия.

„Украинският проблемен въпрос дори не е нивото на президента на страната, той е на моето ниво. Ако ми бяха наредили, щях отдавна да съм разрешил този въпрос: или щях да присъединя Украйна към Чеченската република, или щях да съм решил проблема„, казва Кадиров през декември.

Кой е Рамзан Кадиров?

„Рамзан Кадиров не е случаен във вътрешната и външната политика на Чечения. Неговата фигура се появява в началото на XXI век. Възходът му идва покрай неговия баща Ахмад Кадиров – първият президент на Чечения, който в края на 90-те – началото на 2000 година се издига от поста върховен мюфтия на републиката и става нейн президент“, това разказа за Actualno.com журналистът и международен наблюдател Николай Кръстев.

„В началото Ахмад е настроен антируски, заради наследството от Първата чеченска война, която е в средата на 90-те години на XX век. Впоследствие обаче разбира, че трябва да направи договор с Москва и така преминава на руска страна. Ахмад Кадиров се превръща в първия президент, който управлява Чечня, но за малко. За около четири години само, защото е убит при взрив от трибуна, на която се е намирал. Оттогава, постепенно започва възкачването на политически престол на Рамзан Кадиров”.

По думите на Кръстев, първоначално Кадиров става вицепремиер, но властта му не е била достатъчно и затова започва да притиска с „кадировците си“ тогавашният президент на Чечня. Те го притискат и успяват да принудят да отлети в Москва, където си подава оставката. Така Кадиров става министър-председател, вицепремиер и в последствие президент на Република Чечения. Всичко това става благодарение на подкрепата от Русия.

„Истината е, че Кадиров е част от модела на Путин, който беше създаден от самия него в началото на XXI век. Руският президент е човекът, който също чрез силоваци съумява да държи под контрол властта. Отношенията между двамата лидери датират много отдавна. След Първата и Втората чеченска война Москва дава огромно количество пари. Само че те не стигат до хората, които са станали жертва на войните, а са отишли при Рамзан Кадиров и хората му, които са свързани с Москва. Корупцията е била в огромен мащаб. Самата журналистка Анна Политковская, която с години е изследвала вътрешните процеси в Чечня и модела Кадиров, пише за това. След войните Чечня е била напълно разорена, в същото време хората на Кадиров са се разхождали с много скъпи автомобили“, разказа Николай Кръстев.

Той припомни, че Кадиров сам се нарича „пехотинецът на Путин“. По думите на Кръстев, чеченският лидер е човекът, който се ползва с много повече права, отколкото федералните субекти в Русия. В същото време благодарение на чеченския бунтовник Путин успява да се разгърне като лидер в Москва.

„Ако си спомняте, Кадиров го подкрепи във войната в Сирия и изпрати доброволци, които да се бият на страната на руските сили. Да не забравяме обаче, че Кадиров е и човекът, който си позволява да репликира на руския президент и да иска от него, например повишаване на федералния резерв на Чечения. Към момента държавата получава почти на 95 процента парите си само от Москва. Това е някакъв своеобразен данък, който Русия плаща, за да може да държи в своите рамки Северен Кавказ“, обясни журналистът.

„Кадиров притежава група от бойци, които решават нещата по-най бързия начин. Така е било винаги и е удобно както за него, така и за Москва. Не случайно Анна Политковская плати със живота си, защото тя направи серия от разследвания, в които разказа за модела на лидера на Чечения и дава ясен отговор на въпроса кой е той, как се краде безогледно, как се пораждат войните, как забогатява фамилия Кадирови и се появява на политическия небосклон“, допълни той.

Кръстев разказа, чеченското общество е консервативно и не търпи промяна в нагласите, които се създавани в него. Според него, там не може да има самостоятелни хора, различни от това, което в момента се формира като традиционна чеченска култура. Освен това там е много силно противопоставянето на всяка една промяна. За пример той посочи мобилизацията на „кадировците“, които сега са в Украйна.

„Видяхме, обаче, че една немалка част от чеченските бойци, които отидоха в Украйна да воюват, се върнаха безславно. Други платиха със живота си. Това показва, че имиджът, който Кадиров изгради, е само показен. Всъщност чеченските бойци явно не са онази сила, за която се представят. В Украйна бяха убити няколко от големите имена в чеченските военни структури, други бяха обикновени войници, които също бяха избити. Аз не очаквам, че те ще стигнат донякъде. Видя се, че не можаха да напреднат много в Украйна“, коментира журналистът.

По думите му, Кадиров няма друг съюзник освен Путин, те нямат друг вариант и са си самодостатъчни. Неслучайно в противоречие на руската конституция Кадиров продължава да бъде президент, нищо, че е с изтекъл мандат. На Москва това не ѝ пречи, защото Кадиров винаги е надежден съюзник, завърши Николай Кръстев.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече