Кирил Петков след разпита: Разказах в детайли всичко, което ме притеснява, както и първия път (ОБЗОР)

0

Близо три часа продължи разпитът в Софийската градска прокуратура на премиера Кирил Петков в качеството му на свидетел по проверката за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков от страна на бившите управляващи.

„Идвам спокоен и с желание да помогна на разследването“, каза той на влизане пред журналистите, а след това направи по-подробен коментар: „Разказах много подробно и в детайли всичко, което съм казвал и пред вас. Дадох същите сведения, както и първия път“.

Има няколко неща, които притесняват премиера по собствените му думи, това и казал в детайли на разпита:

– „Първо е докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. На база, че Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, бюджетът е ощетен.

– Другото е, ако се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. под формата на подкуп срещу изнудване.

– Докладът от Министерство на финансите, издаден от Горанов – одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, е проспала, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти„, обобщи притесненията си Петков, за които разказал подробно по време на разпита.  

Това е негово второ явяване като свидетел по проверката за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков от страна на бившите управляващи. Първият разпит беше проведен от разследващ полицай, който, според прокуратурата, се явява некомпетентен орган, тоест няма правна стойност.

Ето и видео по темата:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F504331347841177%2F&show_text=false&width=560&t=0

На същото основание миналата седмица повторно бяха разпитани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на кабинета „Борисов“ Севделина Арнаудова. На 17 март тримата бяха задържани за 24 часа, но след това бяха освободени без повдигнати обвинения.

Държавното обвинение пое разследването по делото, като обяви, че Главна дирекция „Национална полиция“ е надскочила правомощията си, образувайки досъдебно производство и провеждайки разпити. Още тогава от прокуратурата обявиха, че ще повторят извършените разпити, за да бъдат те законно проведени.

На 1 април пък прокуратурата внесе в правосъдното министерство молба за правна помощ за разпит на Васил Божков. Идеята е да бъде разпитан по видео конферентна връзка от чужбина.

Източник: Dir.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече