Патриотизъм в употреба – спекулираме ли пред Европа с „българския национален интерес“

0

Напоследък политици от левицата или т.нар. патриотичен блок, включително предстоящи за регистрация партии, често използват понятието „български национален интерес“ в подчертаване на своя патриотизъм. И така подвеждат българите какъв точно е техния интерес.

Националният интерес преди всичко произтича от ценностите, които една нация споделя. Ние сме де юре член на НАТО и ЕС и безспорно искаме другите народи да ни възприемат като европейци.

Тогава какъв е българският национален интерес, който стъпва на европейски ценности?

Огромен проблем в дни на война е отстъпването на понятието за национален интерес за злоупотреба от агенти на руското влияние у нас. Защото винаги огромното мнозинство от хората гласуват за това, което смятат за патриотично, за родината, за България. Глобалистките, космополитните, транснационалните идеи във всяко едно общество се подкрепят от някакво малцинство.

С други думи, патриотизмът винаги е мажоритарен.

Какво обаче е „патриотизъм“ днес у нас?

С това понятие се закичиха партии, които натрапват разбирането му като:

– славянство: една славянска страна се бие срещу друга и ние като трети брат не се намесваме (Възраждане)

– неутралитет: военната помощ за Украйна е бензин в огъня (БСП)

– самодостатъчност: ще се охраняваме с български самолети с български летци (президентът и неговият военен министър)

– етническа и сексуална нетолерантност: борбата с джендъра и ромите (ВМРО) и т.н.

Най-общо казано, политиците с този етикет налагат представата за някакъв архаичен патриотизъм от XIX в., изцяло обърнат към „славното българско минало“, изцяло в изолация от европейските ценности, които споделяме само на книга.

Историята е много богата на примери за патриотизъм, обърнат към миналото, и патриотизъм, обърнат към бъдещето.

В първия случай страните се изолират от „външните опасности“, за да съхранят своите традиции, но залиняват или дори изчезват.

Във втория случай страните се отварят към външния свят да изучат предимствата на другите държави, да ги усвоят, за да станат силни и така да защитят своите ценности.

Защо Япония толкова много се различава от другите страни в Азия и още през ХХ век става световна сила?

Ами защото, когато през 1853 г в Токийския залив акостират американски кораби с покана за търговско партньорство, японците веднага са схванали, че са драматично изостанали и че ако не приемат поканата могат да бъдат победени в евентуална война. Следва революцията на Мейджите през 1868 г. и трескава промяна на цялата политическа система с приемане на най-добрите практики от света: парламентарната система от Великобитания; икономическата система и търговските умения от САЩ; военното дело от Германия и пр.

И така стават световна сила.

Обратният пример е Китай: те винаги до XIX век са се смятали за най-големите и великите на земята („Поднебесната империя“). И когато през 1794 г акостира на китайско пристанище британски кораб с покана за партньорство, те са отказали, виждайки заплаха. Но следват години на колониални войни, комунизъм и упадък – чак до наши дни, когато стават световна сила, но след като приемат западния тип икономическа култура, отварят се за икономически и културен (!) обмен със света и най-вече САЩ.

Затова и ние следва най-после да променим концепцията за българския патриотизъм!

Ние ще сме силни, когато се отворим и станем не само икономически, а и културно част от най-богатия клуб в света, осъзнавайки и прегръщайки европейските ценности. Вместо затвореност, изолация, патриархалност, върховенство на вожда, архаичност и мним неутралитет трябва да прегърнем ценностите на отвореното общество с неговата свобода, права на човека, върховенство на правото и солидарност с европейските народи.

Ние ще сме независима и просперираща държава само като реално интегрирана част от ЕС и НАТО и общата система за сигурност на Евро-Атлантика. И да се стремим да бъдем сред най-добрите там. Само така ще можем да защитим нашите традиции, обичаи и култура в бъдеще.

Това трябва да е българската концепция за национален интерес, на български патриотизъм.

Всички други високопарни, но празни политически слова обслужват национален интерес, но не на България.

Автор: Евгений Кънев

Източник: „Дневник“

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече