Осман Октай: Задкулисието има толкова дълги пипала, че стига до всички политически формации

0

„Още след изборите на 11 юли обявих и във вашия сайт както предварително победата на ИТН, така и също, че това е не толкова политически, а бизнес проект.“ Това заяви политическият анализатор Осман Октай в коментар за ФАКТИ.

Потърсихме бившия заместник-председател на Движението за права и свободи (ДПС) в контекста на коалиционните брожения кой да бъде новия управител на Българската народна банка (БНБ), както и в този, че наравно с БСП, „Има такъв народ“ се явява доста проблемен коалиционен партньор.

„ИТН, особено откакто участват в правителството, водено от Кирил Петков и „Продължаваме промяната“, и с министерствата, които оглавяват, и със задкулисното присъствие на Слави Трифонов като управляващ този проект, в мен продължава да се утвърждават първоначалните ми тези и позиции, че това е един бизнес проект. А този бизнес проект има определени финансови ангажименти към определени задкулисни играчи. От поведението на тези играчи зависи и поведението на формацията на Слави Трифонов“, каза още Октай, като от тези му думи възникна логичният въпрос кои са тези задкулисни играчи. Той отговори така:

Трябва да се проследи коя финансова групировка услужи със заем за стартирането на телевизионния проект на Слави Трифонов. Впоследствие трябва да се видят номинациите на министри и министър-председатели от страна на ИТН, а също и ставащото в момента около регионалното министерство. Днешните протести (б.р. на пътните строители) също имат отношение към финансовите зависимости, за които говоря. Някой се опитва да си прибере заемите. А обикновено огромните междуфирмени заеми винаги се инвестират в БНБ.“

„Упорството с тази кандидатура за управител на БНБ (б.р. визира се Любомир Каримански) показва, че явно някой се притеснява от осветяването на тези финансови взаимоотношения на т.нар. политически проект на Слави Трифонов с тези финансови групи“, коментира Осман Октай.

„Второто нещо, извън Слави Трифонов и техния кандидат, е, че шумът, който се вдига около БНБ, е свързан и с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и прикриването на много банкови фалити по време на т.нар. Преход. Но най-вече има връзка с разграбването на КТБ и информацията, с която разполага БНБ по тези разграбвания. От тук идва нервността не само на финансовия проект на Слави Трифонов, но и нервността на други формации като ГЕРБ, ДПС, БСП. Това са всички тези, които затваряха очи при разграбването на КТБ или участваха при въпросното разграбване с различни зависимости“, заяви още политическият анализатор.

Кой ще оглави Българската народна банка (БНБ) е много важен въпрос за политическия, финансовия, съдебния и всякакви други държавни елити в страната. Да се намери действително правилният човек, който да оглави банката със своя екип и да е с намерението да се осветят грабителствата около различни банки, точно тази възможност провокира нервността, която ние виждаме в публичното пространство“, смята той.

Мненията, че Любомир Каримански е задкулисна кандидатура на ДПС, бившият зам.-председател на тази партия коментира така:

„Определено всички задкулисни операции от всякакво естество, включително финансово, винаги имат отношение към хора от ДПС. Например Пеевски. Аз неслучайно споменах разграбването на КТБ“, коментира Осман Октай този аспект, изтъквайки обаче, че не става въпрос само за ДПС: „Задкулисието има толкова дълги пипала, че стига до всички формации“, отбеляза той.

Освен към БНБ, според Октай задкулисието има апетити, както винаги, и към финансовите контролни органи, в това число и финансовото разузнаване. „До такава степен са преплетени с взаимни зависимости, че всички са изнервени. Не може да се каже, че са само Движението за права и свободи, но е факт, че ДПС излиза на преден план. Те неслучайно сложиха на първия ред да седи Делян Пеевски като човека, който е координатор на всички тези финансови разграбвания през последните 10-15 години. Неговото присъствие на първия ред в парламента изнервя всички тези, които са със зависимости – както физически лица, така и политически формации“, посочи политическият анализатор, като след тези негови думи от медията ни отбелязахме, че Пеевски напоследък го няма в парламента. Този факт Осман Октай коментира така:

„Винаги, когато има международни осветявания на зависимостите в българското пространство, тези посредници ги крият. Както навремето скриха Доган в някакви измислени сараи и го няма в публичното пространство, така и осветените посредници в българското и международното публично пространство обикновено ги крият, снишават ги, докато мине бурята. Очаквам около май месец същото да се случи и с Гешев, като се вдигне много вой и го осветят в тези зависимости“.

Автор: Петър Здравков

Източник: Fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече