Въпрос: Ако БНБ е супер успешна и надеждна, защо Борисов криеше парите в чекмеджето си

0

Като заваляха спорове за БНБ, та цяла неделя. Напоиха хубаво майката-коалиция. Е, и поразкаляха малко терена и вече не се знае шеф на банка ли ще се избира или Папа ди тути папи. Или пък на избори ще се ходи. Последното си е чиста пропаганда, доколкото една пропаганда изобщо може да бъде чиста.

Навремето един от издигнатите за шеф на БНБ (ама преди двайсетина години) не щеше да оглави институцията, защото изчисли, че заплатата му ще е по-малка, отколкото ако си остане депутат, шеф на комисия, зам.-шеф на още две и член на още няколко. Този човек впоследствие изкара бая време на високия пост, че даже и успя върху няколко правителства да влияе.

Днес въпросът със заплащането явно е уреден. Остава открит обаче друг въпрос, доста по-важен – кой да хване лостовете за управление на банковата система на България.

Защо е толкова важен този пост? Защото ако някъде в банковата система цъкат бомби, този човек носи цялата отговорност дали ще гръмнат. Видяхме какво се случи с КТБ – нито гуверньорът лук ял, нито премиерът лук мирисал, а банката просто изчезна. Тя нямаше да се срути, ако БНБ не жумеше в онзи момент. Жмичка викат на криеницата, ако се сещате какво искам да кажа.

Та, за да не си крием парите по дюшеците, трябва да имаме доверие в банковата система. А имаме ли?

Един човек, дето беше премиер три мандата, явно имаше повече доверие на чекмеджетата в спалнята си. Какво остава за чичо Пешо и стрина Пена, дето цял живот блъскат и оставят в наследство 0,0001 кюлче.

Важно е кой ще оглави грешната банка с големите бомби – точно за да не гръмнат. Защото избраният днес шеф ще може да предложи шеф на Банков надзор след 2-3 години. Чакалнята на еврозоната също е доста важна. Влизането там ще даде допълнително влияние на шефа на БНБ.

Излиза, че партиите на промяната нямат човек за този пост. Да, нямат. След оттеглянето на Гюров стана ясно, че едва 25 депутати ще подкрепят Каримански – тези от ИТН. Него пък го заплашиха. После го определиха като подходящ за чужбински висок пост. Наред с това му извадиха стари прегрешения – несанкционирани.

Парламентът няма да го избере, защото ГЕРБ си искат Димитър Радев. БСП не иска да ходи на избори. ПП дава назад. ДБ – не много. ДПС ще прилапат всеки, който може да се прилапа. Позицията на „Възраждане“ няма голямо значение в случая. Така Каримански може да загуби само защото е кандидат на ИТН. Ама човек откъде да знае като се хване на хорото накъде ще завие това хоро?

Накрая има и една добра новина. Ако в петък все още нямаме шеф на БНБ, със сигурност все още ще имаме управляваща коалиция.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече