Чистенето не е чиста работа: Продължаваме промяната стана партия

0

Метафори за чистенето и мръсотията – препратки към опозицията , споменати грешки през първите месеци на управлението и няколко похвали към себе си. Така могат да бъдат обобщени встъпителните думи на двамата лидери на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, чието учредително събрание се проведе снощи в Пловдив.

На събитието присъстваха депутатите от парламентарната група, както и представители на формацията в правителството – началникът на кабинета Лена Бориславова, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на образованието Николай Денков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, на транспорта Николай Събев, на иновациите и растежа Даниел Лорер. Учредили на „Продължаваме промяната“ изглежда не са министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и министърът на културата Атанас Атанасов.

След встъпителните речи с няколко чуждици и признание, че допреди участието си в политиката Петков, Василев и сподвижниците им са се били „капсулирали и живеехме в България, но не точно в България, изолирани от средата“, в залата на събитието засвириха гайди. Последвалото гласуване на ръководството и контролните органи на партията бяха закрити за медиите.

„Чистенето не е чиста работа“

По-голямата част от изказванията на Петков и Василев бяха във вид на критики към бившите управляващи, макар и партии да не бяха назовани поименно. Все пак се разбра ясно за кого се говори, тъй като във видео-промо на „Продължаваме промяната“ бяха показани кадри на Бойко Борисов, както и снимки с банкноти и пистолет, свързвани с бившия премиер, и кадри с главния прокурор Иван Гешев, и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Като започнем да чистим, има мръсотия, хората в парламента се допират до нея всеки ден. Чистенето не е чиста работа, но някой трябва да я свърши“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и министър на финансите Асен Василев.

Сложихме каските, казахме си, че ставаме камикадзе и хубавото е, че около нас имаше двайсетина човека, които скочиха с нас

„Спомнете си как изглеждаха първите 100 дни. Ти не знаеш къде си и какво да правиш, а имаш цяла държава с проблеми. Не можеш да не направиш грешки“, каза премиерът Кирил Петков. Той не спомена конкретно какви грешки е допускала партията му, но обяви, че не са били такива, които изначално да е било ясно, че са стъпва в грешната посока.

По думите му усилията са си заслужавали заради увеличаването на възнагражденията на медците. Твърди и че, дюните на плаж Корал (опазването на диви плажове е кауза на сегашния премиер – бел. авт.) са запазени, което станало възможно след като има власт, а преди това усилията му не довеждали до резултат: „Това от нас зависи. И изведнъж целият шит (от англ. ез. shit – лайно), който ти се е случил през седмицата, си викаш, бе това си заслужаваше за ето този момент“, обобщи Петков.

Ако трябва да рискуваме да не сме успешни, да не сме стабилни, да не сме дълголетни, заслужава си, но сме направили само правилните неща.

„Имаме си всичко, а не го използваме, защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели: така е организирала правилата на играта, че или им помагаш да крадат, или напускаш страната“, каза Асен Василев за мотивите да влезе в политиката.

Целите на „Продължаваме промяната“

Асен Василев потвърди твърденията в медийни публикации, че „Продължаваме промяната“ ще е „облачна партия“, което означава, че „искаме да позволим на всички наши симпатизанти, където и да са те, да участват, основно онлайн в партията, без да създаваме тромави структури с много офиси“. В отговор на въпрос на „Дневник“ Кирил Петков потвърди, че с учредяването на партията „Продължаваме промяната“ ще издига свои кандидати за местните избори през следващата година.

В устава на партията пише, че ще „въведем пълна прозрачност в управлението на публичните държавни средства във всички сектори и на най-добри практики за борба с корупцията“. Принципните цели на „Продължаваме промяната са:

  • Върховенство на закона
  • Равенство на всички български граждани пред закона
  • Политически плурализъм и независима съдебна власт
  • Зачитане на основните права на човека
  • Свобода на словото
  • Връщане на доверието на гражданите в институциите
  • Придържане към постиженията на развитите демократични общества и Европейския съюз

Националният съвет на партията ще включва 67 души, ще има мандат от четири години и ще заседава на всеки три месеца. Посочва се, че в широкото ръководство на партията могат да бъдат не само нейни членове, но и „изтъкнати представители на обществото – учени, икономисти, лекари, юристи и други“.

Изпълнителният съвет – тясното ръководство на партията – ще се състои от девет души, които могат да бъдат само членове на „Продължаваме промяната“. Заседава веднъж месечно.

Източник: Дневник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече