Опозицията сигнализира за таен меморандум с Gemcorp – модулни реактори в Белене и газ от САЩ

0

„Дават цялата българска енергетика на две офшорки“. Това обяви на специална пресконференция във вторник Бойко Борисов. Оказа се, че ГЕРБ се успели да се доберат до загадъчния меморандум за 1 млрд. лева, подписан от правителството на Кирил Петков с две чуждестранни компании в края на март.

В документа, с който „Сега“ разполага, действително има много неясни и смущаващи неща. Той показва, че фирми, които не са стратегически инвеститори, а се занимават основно с привличане на капитали и на ноу-хау  – американската IP3 и британската Gemcorp, проявават мащабни интереси към българската енергетика –  от инсталирането на малки модулни реактори на ядрените площадки в Козлодуй и Белене, през модернизация на „Топлофикация София“ и използване на въглищата в Маришкия басейн за производство на синтетични горива до доставки на американски втечнен газ през интерконектора с Гърция. 

Всъщност още след подписването на меморандума замириса на скандали, тъй като стана ясно, че Gemcorp има сериозни „руски“ корени – руски олигарх е сред учредителите, а управителят Атанас Бостанджиев е работил за близката до Путин банка ВТБ (Внешторгбанк).  Бостанджиев обясни, че милиардерът Алберт Авдолян още през 2020 г. е продал акциите си. Но съмненията останаха.  7 въпроса за 1 млрд. долара, токсични връзки и пране на париВъзможно ли е България да стане пералня за пари на руски олигарси в условия на безпрецедентни санкции срещу режима на Владимир Путин? Правителството отприщи такива съмнения, след като миналатаСЕГА/28.03

Премиерът Кирил Петков вече няколко пъти увери, че сделки и договори няма, а става дума за най-обикновено писмо за намерения, паметна бележка, която не поражда задължения. И формално е прав – документът е наречен „Необвързващ меморандум за разбирателство за планиране и развитие, алтернативни и стратегически газови доставки, чиста енергия, развитие на ядрени и хибридни енергийни мощности“. Но защо тогава в това обикновено писмо за намерения са включени клаузи за разрешаване на спорове между страните, като дори е уточнено, че такива спорове ще се отнасят до Международния арбитраж в  Париж? Не е ясно и по каква причина са посочени условия за отказ от уж „необвързващия“ меморандум. Пише, че всяка от страните може да се откаже от заявените намерения, като даде 30-дневно предизвестие. 

„Защо, след като това е една „паметна бележка“, има клаузи за арбитраж“, чуди се Десислава Трифонова, депутатката от ГЕРБ, която е поискала и получила от министъра на енергетиката Александър Николов текста на меморандума.

Лошо впечатление правят и клаузите за строга секретност. Въпреки че българската държава е страна по  документа и се очаква да е водещ участник в евентуални съвместни проекти, в паметната записка е изрично посочено, че трите страни и свързаните с тях компании трябва да пазят тайна за всичко, свързано с меморандума и произтичащо от него – данни, факти, анализи, изследвания, доклади, спецификации, изчисления и схеми. Такава секретност е недопустима, тъй като частните партньори и енергийното министерство се канят да консумират от парите на българските и европейските данъкоплатци. Документът визира и проекти от Националния план за възстановяване и устойчивост (по който България очава да получи от евробюджета над 12 млрд. лева в следващите 4-5 години), посочи Томислав Дончев. 

Десислава Трифонова обясни, че кабинетът „Петков“ е подписал меморандум с дружество от групата Gemcorp, което е регистрирано на британския о. Джърси – офшорна зона. Става дума за верига офшорни компании, чиито крайни собственици не могат да бъдат проследени, каза още Трифонова, като поясни, че групата се занимава с финансово посредничество, с търговия с диаманти и с храни. Делян Добрев, бивш енергиен министър на ГЕРБ, също смята, че „цялата българска енергетика е дадена на две офшорки и на верига офшорки след тях“.

В приложение към меморандума са изброени 13 области за евентуално сътрудничество – на практика обхващащи цялата енергетика, от природен газ до ядрени мощности и хибридни комплекси. Прави вчечатление, че в неколкостраничния документ най-често се споменава за ММР – малки модулни реактори. Частните партньори смятат да проучат възможностите за разполагане на такива реактори в цялата страна, вкл. и на площадката на злополучната АЕЦ „Белене“, която стана абсолютно нереализуема, след като Русия започна война срещу Украйна и попадна под небивало тежки санкции, а също и в АЕЦ „Козлодуй“, когато се стигне до „пенсиониране“ на Пети и Шести блок.

Меморандумът визира публично-частно партньорство, вкл. и финансово, за  бъдещ индустриален комплекс в Маришкия басейн, за внос на американски втечнен газ през връзката с Гърция, за модернизация на Топлофикация София, за хибридни системи.

Според меморандума американската IP3 и британската Gemcorp ще съдействт за оценка на възможностите за развитие на хибриден комплекс в „Марица изток“ с използване на запасите от лигнитни въглища за производство на синтетични горива и на химически изделия чрез използване на малки ядрени реактори.

Двете чуждестранни компании са готови дори да допринесат за „подобряване на експертизата на Агенцията за ядрено регулиране“, така че АЯР да се подготви да издава лицензи за все още непознатите у нас модулни реактори. 

Автор:

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече