Вътрешна информация: Висши политици от Кремъл се опитват да вразумят Путин, но той е непреклонен

0

Почти осем седмици откакто Владимир Путин изпрати войски в Украйна, военните загуби нарастват и Русия е изправена пред безпрецедентна международна изолация, малък, но все по-увеличаващ се брой високопоставени служители в Кремъл мълчаливо поставят под съмнение решението на президента да започне войната, пише агенция Блумъбрг.

Кръгът на критиците по върховете на властта остава ограничен, обхваща високопоставените длъжности в правителството и държавния бизнес. Те смятат, че инвазията е била катастрофална грешка, която ще върне Русия години назад, според десет човека, които са непосредствено осведомени за ситуацията. Всички те са говорили под условия на анонимност, опасявайки се от възмездие, ако коментират публично.

Към момента тези хора не виждат никакъв шанс президентът да промени курса си и никаква перспектива за предизвикателство към властта му у дома. Все повече и повече разчитайки на тесен кръг съветници с хардлайнерски нагласи, Путин отхвърля опитите на други официални лица да го предупреждават за пагубната икономическа и политическа цена, казват те.

Някои все повече споделят опасенията, огласени от американското разузнаване, че Путин може да прибегне до ограничена употреба на ядрени оръжия, ако е изправен пред провал на военната инвазия, която той възприема като своя историческа мисия.

Сигурно е, че войната на Путин се ползва с дълбока подкрепа сред по-голямата част от руския елит, а много от вътрешните хора и публично, и в частни разговори застъпват версията на Кремъл, че конфликтът със Запада е неизбежен и че руската икономика ще се адаптира към широкомащабните санкции, въведени от САЩ и ЕС. Обществената подкрепа остава силна, като първоначалният шок и сътресения от санкциите отстъпиха на един вид сюрреалистична стабилност в Русия.

Но въпреки това все повече хора от вътрешния кръг, заемащи високопоставени длъжности, вече са на мнение, че упорството на Путин да продължи инвазията ще обрече Русия на години изолация и нарастващо напрежение, в резултат на което икономиката ѝ ще бъде парализирана, а глобалното ѝ влияние – разрушено. Няколко бизнес -магнати направиха завоалирани изказвания, поставящи под съмнение стратегията на Кремъл, но повечето влиятелни играчи са твърде изплашени от засилващите се репресии срещу инакомислещите, за да изразят мнението си публично.

Скептиците са били изненадани от скоростта и размаха на ответните действия на САЩ и съюзниците им, след като санкциите замразиха половината от резервите на централната банка, възлизащи общо на 640 млрд. долара, западните компании се отказаха от инвестиции, правени десетилетия наред, прекратявайки изведнъж операциите си в Русия, също така устойчиво нарастващата военна подкрепа за Киев, която му помага на украинските сили да удържат настъплението на руснаците.

Според запознати със ситуацията, висши служители са се опитвали да обяснят на президента, че ефектът от санкциите ще е опустошителен, ще изтрие две десетилетия на растеж и нарастващ жизнен стандарт, постигнат при управлението на Путин.

Той обаче отхвърля предупрежденията, казвайки, че макар Русия да плаща огромната цена, Западът не му е оставил друга алтернатива, освен да започне война. В публичните си изяви Путин казва, че „икономическият блицкриг“ се е провалил и икономиката ще се адаптира.

Президентът остава уверен, че обществото е зад него, че руснаците са готови да изтърпят години на жертви в името на неговата визия за национално величие, твърдят източниците на агенция Блумбърг.

Благодарение на твърдия капиталов контрол, рублата възстанови по-голямата част от първоначалните си загуби, докато инфлацията скочи, а икономическите сътресения засега остават ограничени.

Путин е решен да продължи битката, макар и ако Кремъл ограничи амбициите за бързо и широкомащабно завземане на по-голямата част от Украйна, до изнурителни боеве за Донбас. Според това виждане, поставянето на по-малка цел ще направи Русия безнадеждно уязвима и слаба в лицето на заплахата, привиждана от САЩ и съюзниците му.

Несъгласните с линията на Путин не виждат никакви признаци той да е готов да разглежда въпроса за прекратяване на инвазията с оглед на загубите – или пък за сериозни отстъпки, необходими за прекратяване на огъня.

Като се има предвид тоталната доминация на политическата система, алтернативните възгледи се чуват само в частни разговори, отбелязва Блумбърг.

В следващите седмици кръгът от съветници и контакти се е свил още повече от ограничената група хардлайнери, с които той се е консултирал преди, твърдят двама от източниците на агенция Блумбърг. Според тях решението за инвазията е било взето от Путин и шепа ястреби, сред които министърът на отбраната Сергей Шойгу, шефът на Генералния щаб Валерий Герасимов и Николай Патрушев, секретар на президентския съвет по сигурността.

Ограничената информация е допринесла за погрешните сметки на Кремъл в първите дни на войната.

Милиардерът Роман Абрамович, който участва в организацията на руско -украинските преговори, трябваше да разсея увереността на Путин в това, че украинският президент Володимир Зеленски ще напусне страната веднага след началото на руската инвазия, твърдят източниците на агенцията.

Във Федералната служба за сигурност (ФСБ, основен наследник на КГБ), нараства фрустрацията от провала на инвазията, според Андрей Солдатов, експерт по въпросите на руските спецслужби. Други са очаквали боевете да траят не повече от няколко седмици.

Само един високопоставен служител публично скъса с Кремъл заради войната – Анатолий Чубайс, който подаде оставка от поста специален представител на Путин по въпросите на устойчивото развитие и замина в Истанбул. Чубайс обаче не направи каквито и да е публични изявления по повод оттеглянето си.

Други, които искаха да напуснат, включително ръководителят на централната банка Елвира Набиулина, казаха, че са длъжни да останат, за да помогнат в справянето с икономическите последствия. Още по-рано агенция Блумбърг съобщи, че Набиулина се е опитвала да подаде оставка след началото на войната, но Путин ѝ отказал. След тази новина централната банка заяви, че информацията за желанието на Набиулина да напусне поста не отговаря на истината.

Още в първите дни на войната Путин заклейми всички, напускащи страната, определяйки ги като „предатели“ .

Някои представители на руския елит настояват за още по-твърда линия. Така например, когато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се застъпи за напусналата Русия телевизионна водеща Ивана Урганта, чеченският лидер Рамзан Кадиров, чийто войски воюват в Украйна на страната на Русия, разкритикува Песков за недостатъчен патриотизъм.

„Няма място за разногласия или дискусии, всички са длъжни просто да се занимават с това и да изпълняват заповедите, докато Путин държи ситуацията под контрол, хората ще го следват“, коментира ръководителят на проекта R.Politik Татяна Становая.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече