Поредна изцепка на Красимир Дачев – излъгал, че ще инвестира половин милион в завод „Свилоза“

0

Заграбената от ДС милионера Красимир Дачев „Свилоза”, престъпление за 100 милиона долара, което прокуратурата и НАП е време да проверят, се използва от сенчестия бизнесмен за заблуждаване на потенциални партньори с лъжи за сериозни инвестиции в завода, показа ново журналистическо разследване на Narod.bg.

Излиза, че чиракът на мафията е излъгал бизнеса, Комисията за финансов надзор, Българската фондова борса, инвеститорите и обществеността, че ще инвестира 575 милиона лева в „Свилоза” АД, а накрая нищо. Какво печели?

В дигиталния свят, който обитаваме, не е нужно да си криминалист, за да провериш фактите – в изнесена информация в медиите през периода 2015 -2018 г. чиракът на Исмет Шабан – Стария Фатик обещава огромни инвестиции в „Свилоза”.

1. На 27 юли 2015 г. беловласият комбинатор казва, че свищовската компания за целулоза „Свилоза” АД смята да вложи 250 млн. лв. в подобрения в завода си „Свилоцел” ЕАД в Свищов. Новината е съобщена лично от мажоритарният собственик Красимир Дачев пред „Капитал Daily”. Няма продължение на историята – обещаните 250 млн. си остават добре видима димка, която да впечатли потенциалните бизнеспартньори и инвеститори на назначения от мафията милионер Дачев.

2. През месец март 2016 г. Красимир Дачев обявява, че Европейската инвестиционна банка е приела за разглеждане проект за инвестиции в „Свилоза“ АД в размер на 300 млн. лева, като целта е цялостна реконструкция на компанията. Познайте какво? И тази „инвестиция” някак се загубва във времето и нито Дачев, нито подчинените му говорят за солидната сума, с която да направят завода конкурентоспособен на фона на новите реалности в европейската икономика.

3. На 19 септември 2017 г. „Банкеръ” пише, че предприятието за производство на целуоза „Свилоза“ АД и индийската компания „Сигачи Индъстрис Прайвит Лимитид“ ще инвестират по 12,5 млн. евро в учредяването на ново акционерно дружество.

За да пробута лъжата в лъскава опаковка се включва и Красимир Дачев, който публично анонсира, че „Свилоза“ ще учреди съвместно дружество с индийската компания, в което страните щели да инвестират поравно общо 25 млн. евро.

Основният предмет на дейност на това съвместно дружество щял да бъде производство на микрокристална целуоза и продуктите от нея. На годишното общо събрание на акционерите обаче хитрецът Дачев обявява, че проектът няма да се реализира и той щял да си направи инвестицията сам. Дали се е случило, а?

Защо бизнесменът с престъпни маниери Красимир Дачев лансира в обществото обещания за сериозни инвестиции в „Свилоза”, която няколко години по-рано буквално е откраднал от законния ѝ собственик?

Дали отговорът не е – за да се поддържа илюзията, че „Свилоза” не е обречена да не се развива в резултат на кражбата, а инвеститорите на борсата да живеят със заблудата за очаквана добра възвращаемост на инвестициите си и да бъдат прилъгани да инвестират в предприятието?

Само в споменатите в този текст три псевдо инвестиции става дума за 575 милиона лева (300+250+25 милиона евро), които така и не са влезли в завода.

Дали наглите лъжи не преследват някаква финансова изгода за приватизатора, учил се на бизнес от мафиотския бос Исмет Шабан?

Ето какво казва Наказателният кодекс:

Чл. 260в.  (3) Който с цел да осигури предимство или да набави облага за себе си или за другиго разпространява информация чрез медия или по друг начин, която дава неверни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент или на свързан спот договор за стоки, или определя за един или повече финансови инструменти или свързан спот договор за стоки цена на необичайно или фиктивно равнище и от това са настъпили значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от три до пет хиляди лева.

NB! Следва да се има предвид, че до 29.01.2019 г. „Свилоза“ АД е публично дружество и като такова попада под регулаторния режим на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за комисията за финансов надзор и подзаконовите нормативни актове по тяхното приложение.

От изброената фактология можем да направи извода, че поредна незаконна изцепка на Красимир Дачев удобно е подмината от цялата държавна машина – прокуратура, НАП, финансово разузнаване, а нашенският Остап Бендер продължава да се изживява като икономически и морален компас, вместо да гледа слънцето през решетки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече