Кирил Петков: Българска делегация заминава за Киев

0

Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията да замине за Киев в следващите дни. Това ще предложи министър-председателят Кирил Петков. Той обяви новината пред NOVA.

Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия и червени линии. БСП остават категорично „против”, „Демократична България” и „Има такъв народ” са „За” изпращане. Това определя на „Продължаваме промяната” ролята на балансьор в управлението, в опит да се намери компромис.

Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Разбирам г-н Кулеба. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача не е да се правя на най-смелия”, заяви премиерът Кирил Петков.

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и накрая всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важна за българите, колко е важно за украинците. И каква трябва да ни е общата позиция, вместо политическото говорене и да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, допълни Петков.

Той изрази надежда, че коалиционните партньори ще стигнат до общ език, около който всички да се обединим. „Продължаваме промяната” ще бъде лидерът в този диалог”, посочи още Петков.  

„Видяхме какво се случи, когато имаше дори малък конфликт за Централната банка. Започнаха да се хвърлят обиди, разклащания”, коментира премиерът.

„Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. Да, за БНБ беше много добър пример – когато не се мисли коалиционно, как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но аз мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента“, каза още Петков.

Премиерът коментира и икономическите въпроси. 

„Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки”, допълни министър-председателят Кирил Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече